Waardevolle aandelen

Waardevolle aandelen

Na de finan­ci­ë­le cri­sis van 2008 heb­ben de cen­tra­le ban­ken een onge­kend mone­tair expan­sie­be­leid gevoerd en de kort­lo­pen­de ren­te onge­kend laag gehou­den. Dit heeft geleid tot een enor­me toe­stroom van kapi­taal naar aan­de­len, en in de eer­ste plaats naar Ame­ri­kaan­se aan­de­len. Gedre­ven door trends als de opkomst van soci­al media en smartpho­nes heb­ben voor­al Ame­ri­kaan­se groei­aan­de­len zoals Facebook, Ama­zon, Net­flix en Goog­le (de zoge­naam­de FANG-aan­de­len) de beurs­dans geleid. Ook Bio­tech werd een nieu­we hype. Een peri­o­de van zeven jaar brak aan waar­in de groei­aan­de­len door­gaans beter pres­teer­den dan waar­de-aan­de­len. Dit resul­teer­de ook in sterk oplo­pen­de waar­de­rings­ver­schil­len tus­sen de bei­de cate­go­rie­ën. De FANG-aan­de­len zijn onder­tus­sen zo extreem gewaar­deerd dat zelfs de gro­te zaken­bank Gold­man Sachs spreekt van een “valu­a­ti­on air-pocket”.

Na de jaren­lan­ge rota­tie naar groei-aan­de­len lijkt de slin­ger stil­aan weer om te slaan. Een tegen­be­we­ging naar waar­de-aan­de­len komt weer op gang.  Deze biedt een inte­res­sant poten­ti­ëel. Als we de ren­de­men­ten uit het ver­le­den als refe­ren­tie kun­nen gebrui­ken, zien we dat de slin­ger­be­we­ging tus­sen waar­de en groei-aan­de­len maan­den­lang kan aan­hou­den. In de gra­fiek ziet u beter hoe lang de out-per­for­man­ce van waar­de-aan­de­len kan aan­hou­den, en hoe­veel ze kan bedra­gen. In de mees­te geval­len ont­staat deze rota­tie nadat groei-aan­de­len gepiekt heb­ben. Als groei-aan­de­len uit­pie­ken boven het 5‑jarig gemid­del­de van waar­de-aan­de­len, ont­staat er meest­al een maan­den- tot jaren­lan­ge inhaal­be­we­ging in waar­de-aan­de­len. De gra­fiek werd door Ken French van het Darthmouth Col­le­ge opge­steld en tracht dit te verduidelijken.

Wat zijn waarde-aandelen?
Beleg­gen in waar­de-aan­de­len is één van de bekend­ste beleg­gings­stra­te­gie­ën. Ben­ja­min Gra­ham heeft deze stra­te­gie des­tijds op de kaart gezet en onder meer de beken­de beleg­ger War­ren Buf­fett past deze stra­te­gie al zijn leven lang toe toe met zeer veel suc­ces. Waar­de-beleg­gen levert op lan­ge ter­mijn hoge­re ren­de­men­ten op. Is het ogen­blik dan aan­ge­bro­ken om weer in waar­de-aan­de­len te gaan?

Waar­de of groei?
Aan­de­len zijn grof­weg in te delen in twee groe­pen: waar­de-aan­de­len en groei-aan­de­len. Groei-aan­de­len zijn aan­de­len van snel­groei­en­de bedrij­ven met een boven­ge­mid­del­de omzet- en winst­groei. Beleg­gers ver­wach­ten dat deze groei ook in de toe­komst zal door­zet­ten en zijn daar­om bereid om deze aan­de­len tegen een hoge­re koers te kopen. Hier­door zijn deze aan­de­len rela­tief duur. Soms te duur. Voor­beel­den zijn inter­net­be­drij­ven zoals Facebook en Ama­zon, maar ook som­mi­ge biotechnologiebedrijven.

Waar­de-aan­de­len daar­en­te­gen zijn aan­de­len van bedrij­ven die goed­ko­per zijn geprijsd. Dit bete­kent dat de waar­de­ring van deze bedrij­ven lager is, wat wordt geken­merkt door een hoog divi­dend­ren­de­ment, een lage­re koers/boekwaarde en/of een rela­tief lage koers/winstverhouding. Ook de ver­hou­ding van de koers/free cash flow kan een zeer inte­res­san­te indi­ca­tor zijn. Er kun­nen ver­schil­len­de rede­nen zijn waar­om een bedrijf een lage waar­de­ring heeft: een tij­de­lij­ke winst­da­ling, gema­tig­de voor­uit­zich­ten of hoge­re schul­den. Voor­beel­den van goed­koop geprijs­de waar­de-aan­de­len zijn Roy­al Dut­ch Shell, Ahold-Del­hai­ze en McDo­nalds. De kunst bestaat er nu in om waar­de-aan­de­len te ont­dek­ken met een aan­zien­lijk winst­po­ten­ti­ëel, en ze zo goed­koop moge­lijk in te kopen.

Beheer­ders zoals Black­rock, Floss­bach von Storch, Rus­sel, DNCA en vele ande­re heb­ben gespe­ci­a­li­seer­de fond­sen die inspe­len op der­ge­lij­ke ‘value plays’. Eén van de vele voor­beel­den is het US Basic Value fonds (in EURO of in USD) van Black­rock,. Dit fonds pres­teer­de de afge­lo­pen 5 jaar meer dan 11% op jaar­ba­sis in euro. Dit jaar daal­de de waar­de ech­ter bij­na met 10%. Dit fond biedt o.i. poten­ti­ëel om dub­bel te pro­fi­te­ren: én van de her­op­le­ving van waar­de-aan­de­len én van het her­stel van de US dol­lar.  Black­rock heeft een ver­ge­lijk­baar fonds dat enkel in Euro­pe­se waar­de-aan­de­len belegt.

Wat levert waar­de-beleg­gen op?
Uit weten­schap­pe­lijk onder­zoek blijkt dat de ver­wach­tin­gen van groei-aan­de­len vaak te hoog gespan­nen zijn. De pes­si­mis­ti­sche ver­wach­tin­gen van waar­de-aan­de­len blij­ken daar­en­te­gen dik­wijls over­dre­ven. Door beter dan ver­wach­te pres­ta­ties komt hun onder­waar­de­ring vroeg of laat aan het licht en begint de koers weer te stij­gen. Onder­zoek van MSCI toont aan dat het ren­de­ment van waar­de-aan­de­len op de lan­ge ter­mijn gemid­deld 1,5% hoger uit­komt dan dat van groei-aan­de­len. De onder­waar­de­ring van som­mi­ge waar­de-aan­de­len is nu zo hoog opge­lo­pen dat het ogen­blik lijkt aan­ge­bro­ken om het inko­pen ervan weer aan te vat­ten, zij het recht­streeks, zij het via gespe­ci­a­li­seer­de beleggingsfondsen.

Tags:
,