Europese aandelen volgen meestal hun Amerikaanse soortgenoten. Maar resultaten uit het verleden zijn slechts informatief en bepalen de toekomst niet. Met statistieken kan je alles bewijzen, zegt men. Meer dan de statistieken zijn de fundamentals, en vooral het rentebeleid is van groot belang. Deze week verraste de Federal Reserve met de mededeling dat een Amerikaanse renteverhoging dit jaar toch niet kan worden uitgesloten. Bovendien spreekt Janet Yellen van de Fed niet meer over “de onrustige internationale marktomgeving” in haar officiële verklaringen. Een opvallende wending in de communicatiestrategie van de Fed. Wall Street stijgt, want die wending wijst op een sterke economie.
Het Amerikaanse rentebeleid dreigt dus een andere richting in de slaan dan in de rest van de wereld. De verklaringen van ECB-president Draghi in Europa vorige week, trillen nog na. Draghi denkt over een nog verdere verlaging van de beleidsrente. Die verlaging komt er wellicht in december en dan zal er vermoedelijk tegelijkertijd een vergroting van het opkoopprogramma van obligaties worden aangekondigd. Van de huidige EUR 60 miljard per maand gaat de ECB waarschijnlijk naar EUR 80 miljard. Dit moet de economie ondersteunen maar zal ook de beurs onder stoom zetten.
De Bank of Japan meldde dat ze het opkopen van obligaties vooralsnog niet uitbreidt. Maar een dergelijke stimulans zal volgend jaar vermoedelijk wél worden ingezet. Vele centrale banken zetten aldus hun joker in. Een prettig neveneffect voor beleggers is dat deze renteverlagingen en geldinjecties zeker ten goede komen van de aandelenbeurzen. Wij wensen u alvast een prettige eindejaarsrally.