Beurskoopjes

Beurskoopjes

technology-784046_1Zoals War­ren Buf­fet zou zeg­gen, een beurs­cor­rec­tie kan je ver­ge­lij­ken met een koop­jes­pe­ri­o­de. Eén van de sec­to­ren die recent zwaar getrof­fen werd is de tech­no­lo­gie-sec­tor. Deze sec­tor — waar­in onder ande­re Facebook, Ama­zon, Apple, Net­flix en Goog­le (Alp­ha­bet) gro­te sier maken — koelt eigen­lijk af van een extre­me ral­ly. Eén van de sec­to­ren die recent zwaar getrof­fen werd is de tech­no­lo­gie-sec­tor. Deze sec­tor waar­in onder ande­re Facebook, Ama­zon, Apple, Net­flix en Goog­le (Alp­ha­bet) gro­te sier maken, ken­de in de maan­den voor juni een ster­ke rit opwaarts. Doem­den­kers bewe­ren nu dat de glo­rie­pe­ri­o­de van de tech­no­lo­gie­sec­tor voor­bij is. Som­mi­gen ver­wij­zen zelfs naar de bub­bel-jaren 2000–2002.
Tech-spe­ci­a­list Michael Gra­ham van Can­na­cord Gen­ui­ty, gelooft niets van deze doem­den­kers en gelooft dat tech­no­lo­gie­aan­de­len nog veel te bie­den heb­ben voor aan­deel­hou­ders. De ver­wij­zing naar de begin jaren 2000 vindt Michael Gra­ham wan­sma­ke­lijk. Eind jaren ’90 noteer­de de Koers/Winst ver­hou­ding (K/W) van de tech­no­lo­gie sec­tor ruim 2x de K/W van de bre­de aan­de­len­markt. Van­daag lig­gen die waar­de­rin­gen hele­maal anders en noteert de bre­der tech­no­lo­gie sec­tor onge­veer tegen dezelf­de Koers/Winstverhouding als de alge­me­ne markt, niet hoger.

Op de gra­fiek ziet u de evo­lu­tie van de rela­tie­ve waar­de­ring van de tech­no­stocks sedert de bub­bles van 1999 en volgende. Tech valuation

Vol­gens Michael Gra­ham zou de waar­de­ring van deze sec­tor gerust terug een pak hoger mogen lig­gen aan­ge­zien de mees­te van deze bedrij­ven een groei kun­nen voor­leg­gen, waar de rest van de markt alleen kan van dro­men. Bedrij­ven die hun omzet op jaar­ba­sis met min­stens +15% kun­nen laten groei­en vin­den we bij­na enkel in de hoek van de tech­no­lo­gie­aan­de­len. Uiter­aard is voor­zich­tig­heid hier op zijn plaats. Een sec­tor die zo over­wel­di­gend goed pres­teert trekt veel aan­dacht en kapi­taal wordt dan niet altijd juist toe­ge­we­zen. Zo zijn er veel ver­schil­len ont­staan in de waar­de­ring tus­sen tech­no­lo­gie­be­drij­ven onder­ling. En zo zijn er ook koop­jes te doen.

Eén van de best pres­te­ren­de tech­no­lo­gie­aan­de­len is Nvi­dia. Nvi­dia is gespe­ci­a­li­seerd in het pro­du­ce­ren van com­pu­ter­chips en con­cur­reert daar­door met oa Intel. Nvi­dia heeft een nieu­we tech­no­lo­gie ont­wik­keld waar­door zijn chips effi­ci­ën­ter wer­ken spel­com­pu­ters en toe­pas­sin­gen in de auto­mo­biel­sec­tor. Daar­op is het aan­deel sinds de start van het jaar reeds +40% geste­gen nadat het reeds ver­dub­bel­de in waar­de vorig jaar. Door zijn ster­ke stij­ging noteert het aan­deel onder­tus­sen aan 53x zijn jaar­lijk­se winst. Een hoge waar­de­ring, maar gezien de groot­te van de poten­ti­ë­le afzet­markt, de tech­no­lo­gi­sche voor­sprong en ster­ke winst- en omzet­stij­ging (+153%, resp. +46% op jaar­ba­sis)  lijkt deze hoge waar­de­ring nog te ver­ant­woor­den. Nvi­dia heeft zeker zijn com­pe­ten­tie bewe­zen, aan­deel­hou­ders gelo­ven er sterk in dat de hui­di­ge groei kan aan­ge­hou­den wor­den, of niet al te sterk zal verzwakken.

Een ander voor­beeld is Apple. Apple noteert momen­teel aan 18x zijn gerap­por­teer­de winst per aan­deel. Een pak goed­ko­per dan Nvi­dia, daar­en­bo­ven heeft Apple een spaar­re­ke­ning van $250 mil­jard waar­mee het zijn aan­deel­hou­ders rij­ke­lijk beloond in de vorm van divi­den­den en een inkoop­pro­gram­ma van eigen aan­de­len.  De reden waar­om Apple een pak goed­ko­per noteert, is omdat de ver­koop van iPho­nes en iPads zijn piek gekend lijkt te heb­ben. De omzet en winst groeit nog wel­is­waar (+4,62% resp. +4,87%) in ver­ge­lij­king met Nvi­dia is dat een slak­ken­gan­ge­tje. Aan­deel­hou­ders van Apple gelo­ven erin dat Apple markt­lei­der zal blij­ven en de enor­me cash­flows die het bedrijf voort­brengt lus­tig zal blij­ven uitkeren.

Tot slot staan we even stil bij Tesla. Onlangs werd een nieuw model voor­ge­steld: het model Y. Nu heeft Tesla 4 model­len in pro­duc­tie, model­len S,3,X,Y. Momen­teel wor­den model­len S en X vol­op gecom­mer­ci­a­li­seerd, de com­mer­ci­a­li­sa­tie van model 3 wordt ver­wacht voor een dezer maan­den, weten­de dat Tesla reeds meer­der malen dead­lines niet haal­de. Momen­teel werkt Tesla met een nega­tie­ve net­to winst­mar­ge. Dat bete­kent dat voor elke afge­werk­te en ver­koch­te Tesla het bedrijf ver­lies lijdt. Vorig jaar ver­kocht Tesla onge­veer 76.000 wagens en leed een ver­lies van onge­veer $700 mil­joen. Toch heb­ben beleg­gers het bedrijf opge­waar­deerd tot $60 mil­jard. Ter ver­ge­lij­king, Ford ver­kocht in 2016 2,5 mil­joen wagens, maak­te daar­bij $8 mil­jard winst en betaalt zijn aan­deel­hou­ders een jaar­lijks divi­dend. Toch geven beleg­gers Ford ‘slechts’ een markt­waar­de van $44 mil­jard.  Aan­deel­hou­ders van Tesla hopen natuur­lijk dat de flam­boy­an­te CEO Elon Musk het schip kan rech­ten en onder­tus­sen een door­braak vindt in de bat­te­rij tech­no­lo­gie. Maar zolang Tesla daar niet in slaagt, lijkt het bedrijf gedoemd om ver­lies te blij­ven maken.

In het alge­meen gespro­ken lijkt de tech­no­lo­gie­sec­tor voor de mid­del­lan­ge ter­mijn nog een mooie rit voor de boeg te heb­ben. Noch­tens zijn er dege­lijk gro­te waar­de­rings­ver­schil­len tus­sen de ver­schil­len­de tech­no­lo­gie­be­drij­ven onder­ling. Wees dus zeer selec­tief bij het aankopen.

Tags:
,