Trump en financials

Trump en financials

bank-afbeeldingDe belang­stel­ling van beleg­gers voor de finan­ci­ë­le sec­tor is weer hele­maal terug, ondanks of net dank­zij Trump. De S&P Finan­ci­als-index is in de afge­lo­pen maan­den van onder de 300 pun­ten (eind juni) tot meer dan 367 pun­ten geste­gen. De ver­kie­zing van Donald Trump tot pre­si­dent van de VS gaf de mark­ten nieu­we hoop op groei, op aan­trek­ken­de infla­tie, en op een afge­no­men wild­groei van de regel­ge­ving voor de finan­ci­ë­le sector.

Ban­ken zijn de belang­rijk­ste drij­ven­de kracht geweest ach­ter de per­for­man­ce van de finan­ci­ë­le sec­tor. Boven­dien is de vast­goed­sec­tor eer­der dit jaar afge­splitst uit de meest gebruik­te indi­ces van deze sec­tor, mer­ken de spe­ci­a­lis­ten op. Ban­ken voe­ren meer dan ooit de boven­toon in deze sec­tor, en zij heb­ben een ster­ke cor­re­la­tie met de infla­tie­ver­wach­tin­gen. De ban­ken heb­ben in de afge­lo­pen jaren sterk in de kos­ten gesne­den om dalen­de ren­te­mar­ges op te van­gen. Tege­lij­ker­tijd bouw­den ze hun kapi­taal­re­ser­ves op. De finan­cie­rings- en ver­mo­gens­po­si­ties van ban­ken zijn ren­te­ge­voe­lig. Een stij­ging van de ren­te zou goed zijn voor hun winst­ge­vend­heid. Van­daar de ral­ly in bank­aan­de­len die we gezien heb­ben toen de Ame­ri­kaan­se ren­te begon te stij­gen na de ver­kie­zin­gen. Men ver­wacht ook min­der regel­ge­ven­de druk voor de ban­ken en meer over­heids­uit­ga­ven om de eco­no­mi­sche groei te sti­mu­le­ren. In Euro­pa zijn gelijk­waar­di­ge koers­op­le­vin­gen merk­baar maar de ren­te stijgt hier in min­de­re mate. Een hoge­re bedrei­ging voor de Euro­pe­se ban­ken uit van juri­di­sche pro­ce­du­res en poli­tie­ke risi­co’s, mer­ken de spe­ci­a­lis­ten op.

Trump gaat de belas­tin­gen ver­la­gen, inves­te­rin­gen doen in infra­struc­tuur en de regel­ge­ving voor de finan­ci­ë­le sec­tor seri­eus ver­min­de­ren. Dit ver­wacht men toch. De mees­te Ame­ri­kaan­se bank­ana­lis­ten ver­wach­ten dat dit 2 á 3 ren­te­ver­ho­gin­gen met zich zal mee­bren­gen, te begin­nen in decem­ber. De lan­ge ter­mijn ren­te anti­ci­peert daar nu al op. Ban­ken maar ook levens­ver­ze­ke­raars pro­fi­te­ren van de hoge­re lan­ge ren­te. Deze laat­sten zijn nog steeds aan­trek­ke­lijk geprijsd op de beur­zen. Fin­tech is even­eens een inte­res­san­te trend. Ban­ken zul­len aan­zien­lij­ke inves­te­rin­gen doen in IT, in de komen­de 5 à 10 jaar. Dit biedt groei­kan­sen voor IT toe­le­ve­ran­ciers van de finan­ci­ë­le sec­tor. De ver­grij­zing zal met zich mee bren­gen dat pen­si­oen­plan­nen en levens­ver­ze­ke­rin­gen steeds meer in trek komen, en ook dit resul­teert in vraag naar nieu­we IT-toepassingen.

De finan­ci­ë­le sec­tor staat dus terug vol­op in de focus. Ame­ri­kaan­se finan­ci­als bie­den ech­ter een extra dimen­sie, name­lijk een dol­lar­di­men­sie. De dol­lar is immers aan een come back begon­nen. Dit heeft te maken met het tota­le bedrag aan uit­staan­de dol­lar­le­nin­gen bui­ten de VS. Dat bedrag draait in totaal zo rond de 10.000 mil­jard dol­lar. Vele van die lenin­gen zijn aan­ge­gaan om in ande­re mun­ten, met een hoger ren­de­ment te beleg­gen. Meer­de­re van die spe­cu­lan­ten kij­ken nu tegen een steeds snel­ler stij­gend valu­ta­ver­lies aan. Tege­lij­ker­tijd heeft de Fed door de stij­gen­de infla­tie­ver­wach­tin­gen geen ande­re keu­ze dan de ren­te te ver­ho­gen. Dit lokt winst­na­mes uit, en ook “short squee­zes”. Spe­cu­lan­ten slui­ten hun posi­ties, waar­bij ze dol­lars terug­ko­pen en loka­le valu­ta ver­ko­pen. Een stra­te­gi­sche terug­tocht dus, die leidt tot een ver­der stij­gen­de dol­lar. Ame­ri­kaan­se finan­ci­als heb­ben de wind dub­bel in de rug: ze pro­fi­te­ren én van het Trump-effect én van de dollar.