Amerikaanse beursrecords

Amerikaanse beursrecords

stock-market-3De Ame­ri­kaan­se beur­zen staan op record­ni­veaus. Nooit stond de Dow Jones hoger dan heden. Het exac­te record was 18.595 pun­ten op 20 juli. De Euro­pe­se beur­zen staan gemid­deld nét onder het niveau van voor Brexit. Top­pen de beur­zen uit en staan we voor een cor­rec­tie? De kans is groot dat beur­zen ver­der stij­gen, meent Hen­drik Oude Nij­huis, een Neder­land­se beurs­ana­list. Hij heeft zich jaren­lang ver­diept in de stra­te­gie­ën van de bes­te beleg­gers, waar­on­der voor­al War­ren Buf­fett. De Ame­ri­kaan­se records zijn opval­lend te noe­men, zegt Nij­huis, weten­de dat de tota­le winst van de bedrij­ven in de S&P 500 al een paar kwar­ta­len op rij daalt. Ook voor dit kwar­taal wordt opnieuw een winst­da­ling voor­zien. Van­we­ge de waar­de­stij­ging van de dol­lar is de winst die de Ame­ri­kaan­se mul­ti­na­ti­o­nals bui­ten de Ver­e­nig­de Sta­ten maken min­der waard gewor­den, althans in dol­lar uit­ge­drukt. Van­we­ge de dalen­de olie­prijs zien de ener­gie­be­drij­ven hun win­sten weer dalen, boven­dien die­nen er nog steeds waar­de­ver­min­de­rin­gen te wor­den afge­boekt in deze sector.
Hoe kan in een der­ge­lijk afkoe­lend kli­maat de Ame­ri­kaan­se beurs nog ver­der stijgen?
Wind in de rug
De tegen­wind die samen­hangt met bei­de effec­ten zal op vrij kor­te ter­mijn gaan lig­gen, meent Nij­huis. Het afge­lo­pen jaar is de dol­lar niet meer zoveel ster­ker gewor­den en boven­dien is de olie­prijs 70 pro­cent hoger dan de laag­ste niveaus die begin dit jaar wer­den opge­te­kend. Nij­huis con­clu­deert dat de winst van de bedrij­ven in de S&P 500 bin­nen enke­le kwar­ta­len weer opwaarts zal gaan. De tegen­wind zal over­gaan naar een rug­wind. Dit van­we­ge de gesta­ge groei van de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie en ver­min­de­ring van de nega­tie­ve effec­ten van dol­lar­koers en olie­prijs. Uit­gaan­de van de ver­wach­te winst voor de komen­de vier kwar­ta­len komt de koers-winst­ver­hou­ding voor de S&P 500 uit op 16,5. Dit is iets lager dan het lan­ge ter­mijn gemid­del­de van 16,7 keer de winst. Nog een belang­rij­ke fac­tor is de uiterst lage ren­te, een wereld­wijd feno­meen. Nij­huis merkt op dat de extreem lage ren­te­ni­veaus eigen­lijk een hoger dan gemid­del­de waar­de­ring van de aan­de­len­mark­ten rechtvaardigen.
Pes­si­mis­me onterecht
Begin dit jaar was nog spra­ke van zwaar pes­si­mis­me op de aan­de­len­mark­ten. Zel­den begon­nen de aan­de­len het jaar zo slecht aan een kalen­der­jaar als in 2016. Een goe­de maand gele­den was er alweer lich­te paniek van­we­ge de Brexit. For­se koers­da­lin­gen volg­den op het nieuws dat de Brit­ten voor een ver­trek uit de Euro­pe­se Unie had­den gestemd. De eer­ste jaar­helft werd dus geken­merkt door een hoge vola­ti­li­teit. Over lan­ge ter­mijn beke­ken heb­ben de beur­zen het ech­ter niet slecht gedaan. Tus­sen het jaar 1900 en 2000 steeg de Dow Jones van 66 pun­ten tot 11.497 pun­ten. Dat is een gemid­del­de stij­ging van 5,3 pro­cent per jaar. De Euro­pe­se beur­zen heb­ben het heel wat min­der gedaan, maar sinds 1990 is een beleg­ging in de Euro­pe­se Euro­stoxx 50 toch bij­na ver­drie­vou­digd. We zijn in die peri­o­de van 1.960 pun­ten naar 2.970 pun­ten gegaan.Nijhuis geeft beleg­gers de raad niet zozeer te focus­sen op de kor­te ter­mijn. Momen­teel lij­ken de aan­de­len­mark­ten vol­gens hem nog niet over­ge­waar­deerd. Veel hoge­re niveaus zijn uit­ein­de­lijk gewoon een kwes­tie van tijd, meent Hen­drik Oude Nij­huis. We kun­nen hem daar­in best vol­gen. De ren­te staat zeer laag en onder­steunt de beurs­haus­se. En de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie is van ouds­her de motor van de wereld­eco­no­mie. Wie de tijd heeft om hoge­re koer­sen af te wach­ten, zal voor zijn geduld beloond worden.