04 dec Beleg in Clean Energy
Clean energy wordt steeds interessanter als beleggingsthema. Met de nieuw verkozen Amerikaanse president Joseph Biden sluit de grootste economie ter wereld binnenkort weer aan bij het klimaatakkoord van Parijs. Biden gaf reeds aan dat dit één van zijn prioritaire presidentiële acties wordt. Om het doel van het klimaatakkoord te halen, streven de EU, Verenigd Koninkrijk, China, Japan en Zuid-Korea naar een CO2-neutrale maatschappij tegen 2050. Biden wil dat de VS zich daarbij aansluit. Als tussentijds doel stelt Biden een CO2-neutrale elektriciteitsopwekking te behalen tegen 2035. De elektriciteit dient te komen van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Deze belofte maakt deel uit van Biden’s Green Deal waarin ook aandacht wordt besteed aan betaalbare ziektezorg, heropbouw infrastructuur en uitbouw van een breder sociaal vangnet. Voor deze Amerikaanse Green Deal wordt een budget van 2 biljoen dollar voorzien voor de volgende 4 jaren.
Enige tegenwerking van de Republikeins getinte senaat valt wel te verwachten. Toch bestaat de kans dat de Republikeinse bereidwilligheid om klimaatproblemen constructief aan te pakken veel groter is dan vroeger. Immers, uit recente enquêtes kwam naar voor dat 75% van Republikeinen tussen 18 en 54 jaar oud van mening is dat de overheid actief stappen moet ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Van die groep gaf 68% zelfs aan dat het klimaatbeleid van een presidentskandidaat een belangrijke overweging vormde bij de vorming van hun politieke overtuiging en hun kiesgedrag.
Ongeacht de houding van de VS-senaat zal Biden’s presidentschap alleszins zorgen voor een ambitieus Amerikaans klimaatplan. Zulke verbintenis van ’s werelds grootste CO2-uitstoter is een belangrijk signaal voor de rest van de wereld. Bovendien is dat goed nieuws voor bedrijven en sectoren die actief zijn in de strijd tegen klimaatsverandering.
Als belegger is het vandaag gemakkelijker dan ooit om te beleggen in bedrijven die strijd voeren tegen klimaatsverandering. In tegenstelling tot enkele jaren geleden zijn deze bedrijven ondertussen winstgevend, kennen ze een forse jaarlijkse omzetgroei, en zijn ze niet langer afhankelijk van subsidies.
Een voorbeeld. Het Amerikaanse Enphase Energy zag de afgelopen 5 jaren zijn kasstroom uit bedrijfsactiviteiten jaarlijks gemiddeld met +83% toenemen. Afgelopen jaar zag het zijn winst +276% stijgen. Spectaculaire cijfers voor deze producent van omvormers voor zonnepanelen en softwaretoepassingen om de opgewekte zonne-energie slim te gebruiken.
Een ander voorbeeld. Het Deense Örsted baat windmolenparken uit op zee. Momenteel enkel actief voor Europese landen grenzend aan de Baltische- en Noordzee, maar het bedrijf heeft nu ook plannen om uit te breiden naar de Aziatische regio. Ook Örsted kende de afgelopen jaren een gezonde evolutie in zijn bedrijfsresultaten en wordt daarvoor beloond op de beurs.
Het Biden’s presidentschap geeft uitzicht op nog meer positieve beursresultaten van dergelijke ‘klimaataandelen’. Wilt u meer weten over Green Deal beleggingen? Wilt u weten welke beleggingen u een interessante blootstelling bieden aan toekomstgerichte sectoren? Als tussenpersoon van meerdere belangrijke financiële spelers is CapitalPlan Invest goed geplaatst. Wij kunnen u perfect informeren over de bestaande mogelijkheden in het financiële landschap.