28 jun Beleggen in Robots
Een zichzelf herstellende stad? Robots die alles herstellen wat er stuk gaat? Het klinkt bijna als een droom die uitkomt. Of als een episode van Star Wars. Maar als het afhangt van professor Mark Miodownik, professor materiaalwetenschappen aan het University College London, dan zal dit beeld in de nabije toekomst werkelijkheid worden.
Volgens hem zal een vloot autonome, onbemande wegvoertuigen of drones door de steden reizen om scheuren in wegen en trottoirs op te sporen en in een handomdraai te herstellen. Volgens zijn experts kan dit bovendien in de nachturen gebeuren waardoor de verkeershinder tot een minimum beperkt wordt. Iets waarvan we in het België van 2018 maar kunnen van dromen.
In eerste instantie vestigt professor Miodownik de focus op het Britse wegennetwerk dat een zware aftakeling kent. Herstelwerkzaamheden hebben een grote achterstand opgelopen en de autoriteiten hebben niet de middelen om preventieve maatregelen te nemen. Door de inzet van robots kan men op een snelle en efficiënte manier zorgen voor een goed onderhoud van de wegen, en preventieve herstellingen uitvoeren. Onder meer in Leeds wordt er nu, op dit moment reeds gewerkt aan de ontwikkeling van het idee van de zichzelf herstellende stad.
De bedrijven die deze technologie ontwikkelen en verkopen doen het doorgaans schitterend. Hoe u daar een graantje kunt van meepikken leest u aan het eind van dit artikel. De mogelijkheden zijn alleszins enorm. Niet enkel het wegennetwerk maar ook de bouwsector zal wel varen bij de inzet van deze technologie. Hoewel er nog heel wat technische vraagtukken opgelost moeten worden is professor Miodownik ervan overtuigd dat op toekomstige bouwwerven robots zullen ingezet worden om bijvoorbeeld gebouwen of bruggen op te trekken.
Professor Miodownik toont zich bijzonder optimistisch over de mogelijkheden. Er is volgens hem geen enkele reden waarom de zichzelf herstellende stad geen realiteit zou kunnen worden. Aan de inzet van robots in een stadsomgeving zijn echter een brede waaier ethische en morele vragen verbonden, voegt hij er aan toe. Het is daarom belangrijk om steeds het publiek en het politieke beleid vanaf de basis bij de ontwikkelingen te betrekken zodat zij zich niet uitgesloten voelen.
Investeren in bedrijven rond robottechnologie hoeft je absoluut geen windeieren te leggen. Bijgaande grafiek van het Robotics fund van Pictet (koersevolutie +50% sinds begin 2015) toont aan dat deze snelgroeiende markt de moeite waard is om in de gaten te houden.
Het beleggingsfonds belegt in bedrijven die robottechnologie ontwikkelen en op de markt brengen. U belegt via dit fonds in toekomstgerichte tech-bedrijven. Bovendien helpt u deze bedrijven indirect om technologische oplossingen te ontwikkelen waarbij robots, in dienst van de mensheid, steeds meer dagdagelijkse problemen uit onze handen zullen nemen.