Beppe for president

Beppe for president

grilloGaat de komiek Bep­pe Gril­lo bin­nen­kort Ita­lië rege­ren? De shows van de explo­sie­ve caba­re­tier Bep­pe Gril­lo zijn al jaren een dave­rend suc­ces in de Ita­li­aan­se the­a­ters.  Gril­lo kan als geen ander ver­woor­den wat er alle­maal fout gaat in Ita­lië. Van cor­rup­te poli­ti­ci tot over het paard getil­de voet­bal­lers, van de tra­ge bureau­cra­tie tot aan de zie­ke­lij­ke bouw­zucht van gemeen­te­amb­te­na­ren: “we bou­wen zoveel roton­des. In Mil­aan heb je een roton­de die is opge­deeld in vijf mini-roton­des. Naar het schijnt rijdt een man rond die al ander­hal­ve maand pro­beert van die roton­de af te komen!”

Het Ita­li­aan­se refe­ren­dum dat vol­gen­de zon­dag plaats­heeft betreft een grond­wets­wij­zi­ging waar­bij de Ita­li­aan­se senaat haar macht gro­ten­deels zou kwijt­ra­ken. Dit moet het land beter regeer­baar maken voor de rege­ring. Dit is een cru­ci­aal onder­deel van de plan­nen van pre­mier Mat­teo Ren­zi om de sla­bak­ken­de Ita­li­aan­se eco­no­mie er weer boven­op te hel­pen. Ita­li­aan­se kabi­net­ten zijn berucht om hun kor­te levens­duur. Pre­mier Ren­zi kon­dig­de in aan­loop naar het refe­ren­dum van komen­de zon­dag aan terug te tre­den bij een nee-stem. Dit biedt aan Ita­li­aan­se pro­test­kie­zers de gele­gen­heid om de pre­mier weg te stem­men. Die zou dan plaats kun­nen maken voor de anti-esta­blis­ment par­tij ver­te­gen­woor­digd door de Ita­li­aan­se komiek Bep­pe Gril­lo. Dat zou de poort open­zet­ten naar een moge­lijk Ita­lexit, een twee­de his­to­risch refe­ren­dum over een al-dan-niet lid­maat­schap van de euro­zo­ne, dit­maal van Italië.

Eigen­lijk heb­ben de finan­ci­ë­le mark­ten een nega­tie­ve uit­slag van het refe­ren­dum reeds gro­ten­deels inge­prijsd. Als het ‘nee’ op de her­vor­mings­plan­nen van pre­mier Ren­zi er daad­wer­ke­lijk komt, dan is dat een cru­ci­a­le gebeur­te­nis voor Ita­lië dat de poli­tie­ke sta­bi­li­teit voor lan­ge­re tijd zal beïn­vloe­den. Ren­zi wil bij het refe­ren­dum de kie­zers om een beper­king van de macht van de Senaat vra­gen zodat poli­tie­ke her­vor­min­gen gemak­ke­lij­ker wor­den. Vol­gens de ver­mo­gens­be­heer­der AXA IM zijn er drie scenario’s:

In het eer­ste sce­na­rio van AXA IM wint het nee-kamp met een klei­ne meer­der­heid. De kans op dit sce­na­rio zet AXA IM op 55 pro­cent. Pre­mier Ren­zi zal bij een der­ge­lij­ke uit­slag niet aftre­den of wor­den ver­van­gen door een ander lid van zijn kabi­net. De uit­komst leidt niet tot fun­da­men­te­le poli­tie­ke ver­an­de­rin­gen, maar kan de eco­no­mi­sche voor­uit­zich­ten voor Ita­lië voor de mid­del­lan­ge ter­mijn wel frus­tre­ren. Aan­ge­zien een mar­gi­na­le nee-stem al gro­ten­deels is inge­prijsd, zal de impact op Ita­li­aan­se staats­obli­ga­ties klein zijn. De spread tegen Duit­se Bunds zal met zo’n 20 basis­pun­ten verbreden.

In het twee­de sce­na­rio — dat vol­gens AXA IM een waar­schijn­lijk­heid heeft van 25 pro­cent — wint het nee-kamp met een gro­te meer­der­heid. In dat geval stapt Ren­zi wel op, valt de hui­di­ge coa­li­tie uit­een en is de kans groot op ver­vroeg­de par­le­ments­ver­kie­zin­gen. In dat geval zal de spread tus­sen Ita­li­aan­se en Duit­se staats­obli­ga­ties stij­gen tot 150 basis­pun­ten.  AXA IM denkt ech­ter niet dat de record­hoog­te in de spread zoals in 2011, toen deze 500 basis­pun­ten bedroeg, zal terug­ke­ren. De reden voor deze aan­na­me is dat het ECB-opkoop­pro­gram­ma de opwaart­se druk op ren­te beperkt. Boven­dien zijn er nu instru­men­ten om de overheidsrisico’s in de euro­zo­ne te ver­klei­nen, zoals via OMT’s.  AXA IM denkt dat voor­al aan­de­len in de Euro­pe­se finan­ci­ë­le sec­tor geraakt zou­den wor­den bij een der­ge­lij­ke uit­komst, in het bij­zon­der de banksector.

Het der­de sce­na­rio, met een waar­schijn­lijk­heid van 20 pro­cent, is een over­win­ning van de ja-stem­mers. Dit zal de posi­tie en het man­daat van pre­mier Ren­zi ver­ster­ken en de kans op her­vor­min­gen ver­gro­ten. Hier­door zal de nieu­we kies­wet wor­den aan­ge­past en is het moge­lijk dat aan­de­len stij­gen en de spread tus­sen Ita­li­aan­se en Duit­se staats­obli­ga­ties zou dalen met 40 basispunten.

Let’s hope for the best!