Beurs schudt virus van zich af

Beurs schudt virus van zich af

De Wes­ter­se beur­zen her­stel­len bij het begin van deze week na ver­ont­rus­ten­de berich­ten over het coro­na­vi­rus. Bedrij­ven in de Ver­e­nig­de Sta­ten en Euro­pa doen het beter dan ver­wacht bij de bekend­ma­king van de winst­cij­fers over het 4de kwar­taal van 2019. Ana­lis­ten van JPMor­gan Cazen­o­ve mer­ken op dat in de VS reeds 40 pro­cent van de geno­teer­de bedrij­ven cij­fers heb­ben vrijgegeven.
In Euro­pa is dat 16 pro­cent. De eer­ste resul­ta­ten geven een opti­mis­tisch beeld, met posi­tie­ve ver­ras­sin­gen in zowel de VS als Euro­pa, aldus JPMor­gan Cazen­o­ve. Van de S&P 500 bedrij­ven heeft 73 pro­cent het beter gedaan dan ver­wacht. Het voor­al de tech-sec­tor die uit­blonk. In Euro­pa ver­ras­te 64 pro­cent van de Stoxx 600 onder­ne­min­gen met hun cij­fers, in posi­tie­ve zin. Voor­al tech­no­lo­gie, vast­goed en nuts­be­drij­ven doen het goed in Euro­pa. De beurs van Chi­na beleef­de een opdof­fer van for­maat aan­ge­zien deze beurs pas een week na het Chi­ne­se nieuw­jaar weer open­ging. De Chi­ne­se beurs­cor­rec­tie met ‑7,72% lag in de lijn der verwachtingen.

In een zeer recen­te stu­die ver­ge­lij­ken eco­no­men van Oxford Eco­no­mics, een beken­de Brit­se denk­tank, het coro­na­vi­rus met het SARS-virus dat in 2002–2003 om zich heen sloeg. Dit stu­die­bu­reau geeft advies op het gebied van eco­no­mie en bedrijfs­le­ven. In 2003 ver­loor de Ame­ri­kaan­se beurs 15% ten gevol­ge van de SARS bedrei­ging. Deze bedrei­ging viel ech­ter samen met de inval in Irak door het Ame­ri­kaan­se leger, wat aan­van­ke­lijk een schok­re­ac­tie ver­oor­zaak­te bij de bevol­king. In 2004 daar­en­te­gen her­stel­de de Ame­ri­kaan­se beurs (S&P 500) ech­ter met +24%.

De beurs her­nam reeds enke­le weken voor­dat het vac­cin ont­wik­keld was. De ont­wik­ke­ling van een vac­cin verg­de in die peri­o­de 3 man­den van intens onder­zoek. De over­rom­pe­ling van Irak door de VS in 2003, gevolgd door de ont­wik­ke­ling van het vac­cin, druk­te het spook­beeld van SARS in 2003 snel naar de ach­ter­grond. Ook nu wordt het spook­beeld van een pan­de­mie wat naar de ach­ter­grond geduwd, en wel dank­zij de goe­de bedrijfs­re­sul­ta­ten. Speelt in 2020 zich een zelf­de sce­na­rio af als in 2003? Een paniek­golf gevolgd door beurseuforie?
We vin­den inder­daad ver­ge­lij­kings­pun­ten, maar ook vele verschillen:

1. Gemis­te vakantie-uitgaven
Tij­dens de vakan­tie­pe­ri­o­de rond het Chi­ne­se nieuw­jaar van 2020 is de Chi­ne­se eco­no­mie reeds voor mil­joe­nen ont­vang­sten mis­ge­lo­pen. Een deel van deze gemis­te uit­ga­ven kun­nen later wor­den goed­ge­maakt, maar scha­de is er zeker. Tij­dens de SARS-uit­braak van 2003 ken­de Chi­na daar geen mone­tair ant­woord op. Nu wel: de Chi­ne­se cen­tra­le bank heeft een tegen­waar­de van maar liefst 156 mil­jard euro vrij­ge­maakt om de loka­le eco­no­mie te ondersteunen.Ten tij­de van het SARS virus in 2002–2003 is het toe­ris­me in Chi­na met zo’n 15 pro­cent gekrom­pen. De groei van de win­kel­ver­ko­pen hal­veer­de, ter­wijl het pas­sa­giers­ver­voer met 41 pro­cent kel­der­de. Vlak voor die peri­o­de groei­de de eco­no­mie in Chi­na nog met 10 pro­cent op jaar­ba­sis. Op jaar­ba­sis heeft SARS deze groei in 2002–2003 slechts met 0,8%-punten aangetast.

2. Bad timing
Het coro­na­vi­rus stak mas­saal de kop op in Wuhan. De pro­vin­cie Hubei, waar Wuhan ligt, is goed voor ruim 4 pro­cent van de tota­le eco­no­mie van Chi­na. Dit maakt een groot ver­schil ten opzich­te van 2003. Ook de timing is anders. De uit­braak van het coro­na­vi­rus kwam op een slecht moment: net voor­dat hon­der­den mil­joe­nen Chi­ne­zen naar hun fami­lie wil­den gaan voor Chi­nees nieuw­jaar. De eco­no­mi­sche scha­de, in de vorm van gemis­te reis­kos­ten, is gro­ter dan in 2003. De scha­de ten gevol­ge van het tij­de­lij­ke iso­le­ment zal in de mil­jar­den belo­pen en hoger oplo­pen dan in 2003.

3. Besmet­te­lij­ke groeivertraging
Chi­na geraakt in een iso­le­ment, veel meer dan in 2003 het geval was. Toen ver­loor de toe­ris­ti­sche indu­strie 15% van haar omzet, de ove­ri­ge sec­tor deden het min­der slecht. Chi­na is in 2020 veel belang­rij­ker voor de wereld­eco­no­mie dan in 2003. Voor­al de Zuid-Oost Azi­a­ti­sche regio is gevoe­lig voor een lage­re Chi­ne­se groei, veel meer dan Euro­pa en de VS. Het virus zal gans deze regio onder druk zet­ten zolang er geen vac­cin ont­wik­keld is. Dit laat­ste hoeft ech­ter niet zolang te duren als in 2003.

4. Beter voorbereid
De mees­te lan­den zijn nu veel beter voor­be­reid dan in 2003, dank­zij de erva­rin­gen met SARS, meent Oxford Eco­no­mics. Vori­ge week gin­gen de eer­ste Chi­ne­se ste­den op slot. Bij een incu­ba­tie­tijd van gemid­deld tien dagen kan men pas tien dagen zien of de qua­ran­tai­ne effec­tief is.
Een groot ver­schil met 2003 is dat het virus kor­da­ter wordt aan­ge­pakt. Het afslui­ten van ste­den heeft op zich reeds een enorm impact. Een zwak punt is dat een aan­tal Chi­ne­zen nog zijn gaan rei­zen voor­dat ste­den wer­den afge­slo­ten. In de VS is veel tech­no­lo­gie aan­we­zig om snel een vac­cin te ont­wik­ke­len, zoals onder meer bij Gilead Sci­en­ces, een gere­nom­meerd Bio­tech bedrijf. Wes­ter­se lan­den eva­cu­e­ren hun bur­gers uit Chi­na. Voor Euro­pa en zeker voor de Bene­lux zul­len de effec­ten van het coro­na­vi­rus waar­schijn­lijk onder con­tro­le kun­nen wor­den gehouden.

5. Coro­na­vi­rus min­der dode­lijk dan gevreesd
Het hui­di­ge coro­na­vi­rus en het SARS-virus zijn eigen­lijk vari­a­ties van het­zelf­de coro­na­vi­rus. Het coro­na­vi­rus lijkt geluk­kig veel min­der dode­lijk. Zo waren er vori­ge week vol­gens de New York Times 300 men­sen over­le­den van de 14.000 die besmet waren. Dat is 2 pro­cent. Alle doden, behal­ve 1, waren Chi­ne­se slacht­of­fers. In 2003 daar­en­te­gen waren 8.000 men­sen met het SARS-virus geïn­fec­teerd en daar­van over­le­den er bij­na 800, dat is 10 procent.

6. V‑vormige beursdip?
De uit­braak van het coro­na­vi­rus heeft moge­lijk slechts een kort­ston­dig effect, den­ken de eco­no­men van Oxford Eco­no­mics. We hopen dat ze gelijk krij­gen. Zij gaan ervan uit dat het eer­ste kwar­taal van 2020 voor­al voor de Chi­ne­se eco­no­mie zeer slecht zal zijn, in min­de­re mate voor het Wes­ten. In 2003 ging de Chi­ne­se eco­no­mie niet in reces­sie. Haar groei nam toen op jaar­ba­sis slechts af met 0,8%-punt. In 2020 ver­wacht men een groei­ver­tra­ging tot 5% op jaar­ba­sis. De vondst van een vac­cin zou veel snel­ler moe­ten ver­lo­pen dan in 2003. Daar­na zul­len de effec­ten snel weg­eb­ben en plaats maken voor een wereld­wij­de groeiherneming.

Gra­fiek: beurs­e­vo­lu­tie S&P500 ten tij­de van het SARS virus in 2002–2003