07 dec Beursherstel
Na een woelige novembermaand veren de Europese beurzen weer op. De Amerikaanse aandelen stabiliseren en de technologie-index Nasdaq eindigde donderdag zelfs 0,64% hoger. Vanwaar het plotse optimisme? The Wall Street Journal bericht dat de Amerikaanse centrale overweegt om de rente is de VS minder snel te verhogen, en dat geeft de markten moed. Twee factoren met veel psychologisch impact domineren het beurtgebeueren: het (a) rentebeleid in de VS en (b) de handelsoorlog tussen VS en China.
A. Renteperikelen
De leden van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, zouden de officiële rente later deze maand nog maar eens verhogen, maar daarna zouden ze bekijken of verdere renteverhogingen nog wel nodig zijn. De aanvankelijk vast geplande renteverhoging van maart 2019 wordt dus onder voorbehoud genomen. Het is namelijk de bedoeling om de economie van oververhitting te behoeden, en niet om een recessie uit te lokken door op al te lang op voorhand aangekondigde renteverhogingen.
Waarom heeft de beurs zo’n afkeer van renteverhogingen? Een hogere rente is slecht voor aandelen, omdat andere beleggingen, zoals obligaties, dan aantrekkelijker worden. Verder dreigt de korte rente (de FED-rente) in de VS boven de lange rente (de obligatierente) uit te komen. Dit noemt men een ‘omgekeerde rentecurve’. In het geheugen van de financiële markten staat gegrift dat een omgekeerde rentecurve een recessie aankondigt. Een ondoordachte reeks renteverhogingen kan dus een pervers effect scoren en ongewild de indruk wekken dat er een recessie op komst is. Maar als de Fed het rustiger aandoet met de officiële rente verhogingen, dan kan dat juist gunstiger uitdraaien voor aandelen. Het is aan de FED om de balans in evenwicht te houden.
Vorige week zorgde Fed-topman Jerome Powell reeds voor een korte euforie op Wall Street doordat hij insinueerde dat de rente volgend jaar minder snel zou verhoogd worden dan aanvankelijk gepland. Het psychologische sentiment op Wall Street drukt maar al te vaak zijn stempel op de beurzen wereldwijd.
B. Handelsoorlog
De tweede factor van belang is de handelsoorlog, die naar een technologie-oorlog lijkt te evolueren. Het nieuws over de arrestatie van Meng Wanzhou de financieel directeur van het Chinese technologieconcern Huawei — en dochter van de oprichter van het bedrijf — sloeg in als een bom. Ondanks de zogenaamde wapenstilstand tussen Trump en Jinping van China, laat de arrestatie de spanningen tussen de beide antagonisten opnieuw oplopen.
De inzet blijkt de controle over de 5G-telecomnetwerken te zijn. Huawei zou graag Intel en Qualcomm opzij duwen en het beloftevolle G5-netwerk domineren.
Wat de kwestie nog ingewikkelder maakt is dat Huawei door regeringen wereldwijd van spionage verdacht wordt. De VS, Nieuw-Zeeland en Australië sloegen Huawei reeds in de ban. Zopas kondigde Japan maatregelen aan en startte ook de Belgische overheid een onderzoek naar de netwerkapparatuur van het Chinese bedrijf.
De situatie met Huawei zorgt ervoor dat politici op eieren moeten lopen, want behalve de angst voor Chinese spionage is het bedrijf een grote investeerder in Europa en leverancier van infrastructuur voor diverse telecombedrijven. In Nederland leunt T‑Mobile volledig op Huawei voor zijn netwerk.
De handelsoorlog draait meer en meer rond technologische suprematie en handelsethiek. De eerstvolgende drie maanden zullen een cruciale episode uitmaken in het handelsconflict.