27 jun Beurzen houden vol
Het ziet er goed uit voor Europa, en het ziet er goed uit voor de wereldeconomie. Nadat Macron al eerder het Franse presidentschap binnen wist te halen, wist hij afgelopen zondag ook nog de parlementsverkiezingen winnend af te sluiten. Zijn nieuwe partij, La République en Marche, wist een grote overwinning te boeken. Deze overwinning had echter weinig impact op financiële markten.
Dat kan niet gezegd worden van de olieprijs. Die daalde in de afgelopen week opnieuw. Het weekverlies was bijna 5%. Toenemende productie in mei en hoge voorraden zorgen voor een negatief sentiment. Analisten van onder meer ABN AMRO verwachten nog steeds een olieprijs van USD 60 per vat aan het eind van het jaar, omdat zowel de productie als de voorraden wat zullen dalen.
Op macro-economisch vlak was er in de afgelopen dagen heel weinig nieuws. Bestaande huizenverkopen in de VS stegen in mei, waar een lichte daling was verwacht. De voorlopige indicatoren van het producentenvertrouwen in Europa over juni daarentegen, vielen tegen. De gecombineerde index van de verwerkende industrie en de dienstensector voor de Eurozone daalde van 56,8 naar 55,7. Toch blijft het beursvertrouwen op een gezond niveau. De redding van één Spaanse en twee Italiaanse banken in de lopende maand juni ids daar niet vreemd aan. De ECB lijkt alle Europese problemen op te slorpen.
Na de wereldwijde opleving die eind vorige zomer is ingezet, liggen de economische indicatoren er al bij al goed bij voor de meeste regio’s. Zo stegen de bestaande huizenverkopen in de VS in mei, waar een lichte daling was verwacht. Voor rest is er weinig ophefmakend nieuws. Dat stimuleert de vraag van beleggers naar meer risicovolle beleggingscategorieën zoals aandelen en bedrijfsobligaties, schrijft Schroders in een rapport. Deze vermogensbeheerder merkt op dat de bedrijfscijfers in het eerste kwartaal erg goed waren, vooral in Amerika. De bedrijfsresultaten worden aanhoudend opwaarts bijgesteld, merkt Schroders op.
NN Investment Partners, een andere vermogensbeheerder, noemt de marktomstandigheden ‘aandelenvriendelijk’. Een robuuste, evenwichtige economische groei wordt gedreven door consumenten, en geholpen door zowel de sterkere arbeidsmarkt als het bedrijfsleven. Dat profiteert van de verhoogde winstgevendheid van de meeste bedrijfsactiviteiten.
Vele economen zitten met de handen in het haar over het fenomeen dat “gebrek aan inflatie” heet. Zelfs in de Verenigde Staten, met zijn lage werkloosheidscijfer van 4,3%, groeien de lonen niet en verrast het kerninflatiecijfer voor de derde keer op rij. Het spreekt vanzelf dat een gestage economische groei, tesamen met een lage inflatie, zeer gunstig is voor het beurssentiment.