Beurzen koelen af

Beurzen koelen af

tech stocks 2Beleg­gers rea­ge­ren wereld­wijd op kri­ti­sche kri­ti­sche opmer­kin­gen van ana­lis­ten over de tech­sec­tor, ook in de VS en Azië. In Frank­furt ver­loor Dia­log Semi­con­duc­tor 8,2 pro­cent en in Parijs raak­te STMi­croe­lec­tro­nics 10,3 pro­cent aan waar­de kwijt. De plot­se afkpoe­ling van tech-aan­de­len sug­ge­reert dat beleg­gers het even gehad heb­ben met deze sec­tor, maar som­mi­ge ana­lis­ten zien het anders en zeg­gen dat het eer­der aan de struc­tuur van de finan­ci­ë­le mark­ten ligt. Tim Quast, oprich­ter en CEO van Modern Net­works, een ana­list van markt­struc­tu­ren meent dat de voor­nam­s­te red­een van de uit­ver­koop van tech-aan­de­len ligt in de com­bi­na­tie van pas­sief beleg­gen en mar­kre­gels die de koer­sen kunst­ma­tig kun­nen doen oplo­pen of leeg laten lopen. Pas­sie­ve beleg­gers kopen bij als de koer­sen stij­gen, ter­wijl waar­de­be­leg­gers ver­ko­pen zodra de koer­sen al te ver boven de intrin­sie­ke waar­de van de tech-aan­de­len uit­ko­men. Dat is pre­cies wat er in de tech-sec­tor is gebeurd.

Inmid­dels groeit de eco­no­mie van de euro­zo­ne voor­spoe­dig ver­der en is de groei over het eer­ste kwar­taal van dit jaar — ten opzich­te van het laat­ste kwar­taal van 2016 — opwaarts bij­ge­steld van 0,5% tot 0,6%. Sinds het twee­de kwar­taal van 2016 ver­toont de eco­no­mie van de euro­zo­ne een mooi opgaand groei­pad. De Euro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) heeft mede daar­om op don­der­dag de for­mu­le­ring van haar ren­te­voor­uit­zich­ten enigs­zins aan­ge­past. Waar tot dus­ver­re werd aan­ge­ge­ven dat de ren­te op het hui­di­ge niveau zou gela­ten blij­ven of zou ver­der wor­den ver­laagd, is dat laat­ste nu weg­ge­la­ten. Ver­der werd aan­ge­ge­ven dat het opkoop­pro­gram­ma van obli­ga­ties onver­kort — tot eind dit jaar — zal wor­den uit­ge­voerd. De finan­ci­ë­le mark­ten had­den de afge­lo­pen week dui­de­lijk een “wait and see” hou­ding. De 10-jaars­ren­te ging in Euro­pa nog iets ver­der lager en de mees­te aan­de­len­mark­ten slo­ten don­der­dag iets lager. De getui­ge­nis van voor­ma­lig FBI-direc­teur James Comey, dat pre­si­dent Trump had gesug­ge­reerd om het onder­zoek naar de Rus­land-con­nec­ties te sta­ken, ver­an­der­de daar niet veel aan. Op de lan­ge­re ter­mijn zou­den daar wel pro­ble­men voor de Ame­ri­kaan­se pre­si­dent uit kun­nen voort­ko­men. Op lan­ge­re ter­mijn, dus.

Het rui­me­re man­daat dat The­re­sa May met de Brit­se Lager­huis ver­kie­zin­gen beoog­de, heeft ze niet gekre­gen. Het pond ver­loor ter­rein. De  Brit­se eco­no­mie zal lan­ger te lij­den heb­ben onder onze­ker­heid en zal ach­ter­blij­ven bij de con­ti­nen­ta­le eco­no­mie. De Brit­se Con­ser­va­tie­ve Par­tij heeft don­der­dag met een ver­lies van 18 zetels de abso­lu­te meer­der­heid in het Lager­huis ver­lo­ren. Het rui­me­re man­daat dat pre­mier May voor ogen had om ster­ker de onder­han­de­lin­gen over de Brexit in te gaan, heeft ze niet gekre­gen. De onze­ker­he­den zijn – zowel op de kor­te als de lan­ge ter­mijn – toe­ge­no­men. Op de kor­te ter­mijn zal het uiter­ma­te moei­lijk zijn om een meer­der­heids­re­ge­ring te vor­men, zowel langs rechts als langs links. Op de lan­ge­re ter­mijn is het risi­co toe­ge­no­men dat de onder­han­de­lin­gen over de Brexit lan­ger voort­sle­pen en zelfs dat er hele­maal geen over­een­komst met de Euro­pe­se Unie komt.

Macro-indi­ca­to­ren zul­len nu weer de aan­dacht opei­sen op de finan­ci­ë­le mark­ten. In de eer­ste plaats zal het beleids­be­pa­len­de comi­té van de Fede­ral Reser­ve weer in de belang­stel­ling staan. Men ver­wacht een ren­te­ver­ho­ging met 0,25%, ondanks de rela­tief zwak­ke arbeids­markt­cij­fers van vori­ge week. De werk­ge­le­gen­heid is in mei met “slechts” 138.000 banen toe­ge­no­men en de eer­der gepu­bli­ceer­de aan­tal­len voor maart en april wer­den geza­men­lijk met 66.000 banen neer­waarts bij­ge­steld. Ver­der ver­schij­nen er de komen­de week opval­lend veel “har­de” indi­ca­to­ren uit ver­schil­len­de lan­den. Dat zijn gege­vens over onder meer pro­duc­tie, beste­din­gen en de arbeids­markt. Nieu­we gege­vens over het ver­loop van de indu­stri­ë­le pro­duc­tie over april wor­den gepre­sen­teerd in de Euro­pe­se Unie, Ita­lië, de Ver­e­nig­de Sta­ten en Chi­na. Uit het laatst­ge­noem­de land komen ook nieu­we cij­fers over de inves­te­rin­gen en de detail­han­dels­ver­ko­pen. Ook in de Ver­e­nig­de Sta­ten, het Ver­e­nigd Konink­rijk en Neder­land ver­schij­nen er gege­vens over de detail­han­dels­ver­ko­pen in april.

Ver­der ver­schij­nen er nieu­we arbeids­markt­ge­ge­vens uit de Euro­pe­se Unie, het Ver­e­nigd Konink­rijk, Frank­rijk en Neder­land en gege­vens over het aan­tal in mei in aan­bouw geno­men wonin­gen in de Ver­e­nig­de Sta­ten. Er staan de komen­de week wei­nig “zach­te” ofwel ver­trou­wens­in­di­ca­to­ren op de kalen­der. De belang­rijk­ste zijn het con­su­men­ten­ver­trou­wen in de Ver­e­nig­de Sta­ten en de Phi­l­a­delp­hia Fed-index, die iets zegt over de ver­wach­te acti­vi­teit in de regio rond Phi­l­a­delp­hia in juni. Tot slot zul­len in Duits­land en de euro­zo­ne gege­vens wor­den gepu­bli­ceerd over het sen­ti­ment onder beleg­gers in juni (de ZEW-index). De mees­te aan­dacht zal uit­gaan naar de uit­slag van de eer­ste ron­de van de Fran­se par­le­ments­ver­kie­zin­gen. Nu de polls bewaar­heid wer­den en de par­tij van Emma­nu­el Macron  (La Repu­bli­que En Mar­che) de abso­lu­te meer­der­heid krijgt, biedt dat rëe­le kan­sen dat Macron zijn her­vor­mings­be­leid daad­wer­ke­lijk zal kun­nen uit­voe­ren. Maar pas in de twee­de ron­de, op 18 juni, zal dat hele­maal dui­de­lijk wor­den. (Bron­nen: Reu­ters, ABN Amro).