10 mrt Beurzen pauzeren
Gemoedsrust heerst op de beurzen. Beleggers worden niet gauw verontrust, noch door de chaotische opstart van de Trump administratie, noch door de toenemende politieke onzekerheid in Europa. Financiële zorgen staken alweer de kop op in Griekenland, inmiddels de kleinste economie van Europa. Beleggers liggen er niet wakker van en richtten hun aandacht hoofdzakelijk op het bredere bedrijfsnieuws. Onze partner Dierickx Leys Private Bank wijst er op dat in de VS het gros van de resultaten lichtjes boven de verwachtingen uitkwam. Positieve uitschieters waren er vooral te vinden in de olie- & gassector, bij de mediabedrijven, en bij de technologiebedrijven. Ook in Europa scoorden de bedrijven beter dan verwacht. Daar waren het vooral de grondstoffengerelateerde bedrijven die aangenaam verrasten.
Het overnamegeweld laait weer hevig op dit voorjaar, met wisselend succes. De Britse supermarktketen Tesco lanceerde een bod van 3,7 miljard pond op voedingsgroothandel Booker Group. Als het bod slaagt, gaat het om de grootste overname die Tesco ooit deed. Maar de onbetwiste topper was natuurlijk het bod van Kraft Heinz van maar liefst 135 miljard pond op concurrent Unilever. Het management van Unilever was niet opgezet met het bod en haastte zich om het bod als ‘te laag’ te bestempelen, met in het kielzog van deze opmerking een hele reeks praktische bezwaren. Het bod werd daarom al even snel ingetrokken als het gelanceerd werd. Dat Warren Buffett 27% in handen heeft van Kraft Heinz en geen voorstander is van vijandige overnames, verklaart veel.
De markt schrok een beetje van de inflatie in de VS en de eurozone in februari. Beide zijn inmiddels boven de 2% uitgekomen. Daarbij moet men rekening houden met het feit dat in februari het voedings- en energie-effect sterk domineerde, gezien beide in februari 2016 een absoluut laagtepunt bereikten. De inflatiecijfers kunnen daarom ‘normaal’ genoemd worden. Een inflatieritme van 2% is prima, op voorwaarde dat het gepaard gaat aan behoorlijke economische groei. Anders wordt uw koopkracht alleen maar uitgehold.
Donald Trump deelde onlangs zijn begrotingsplannen met het congres. Hoewel hij erg vaag bleef over hoe hij een sterke stijging van de uitgaven (infrastructuur en defensie) wil financieren, mede in het licht van een enorme belastingverlaging, waren de markten verheugd over de toonzetting. Trump probeerde voor het eerst zijn buitenlandse bondgenoten gerust te stellen, door zijn steun uit te spreken voor de NAVO en zijn betrokkenheid bij de rest van de wereld. Op de financiële markten werd opgelucht gereageerd en na de toespraak schoot de Dow Jones tijdelijk de 21.000 punten. Snapchat had een zeer succesvolle beursgang, het aandeel sloot 44% boven de uitgifteprijs.
De vraag is nu of de FED zijn rentebeleid binnenkort fors zal verstrengen of niet. De kans dat de Amerikaanse Federal Reserve deze maand de rente verhoogd is aanzienlijk toegenomen. Dit bleek uit een zogeheten Fed-Watch van onze partner ABN AMRO. De econoom Maritza Cabezas wees woensdag op de sterke macro-economische data die tot dusverre uit de Verenigde Staten naar buiten zijn gebracht, zoals het recent consumentenvertrouwen en de inkoopmanagersindex. Ook de consumentenbestedingen trekken sterker dan verwacht aan. Ten tweede zijn verschillende Fed-gouverneurs van mening dat een renteverhoging in maart nog steeds tot de mogelijkheden behoort en zelfs wenselijk is. Daarmee lijken de centraal bankiers de markt voor te willen bereiden op een renteverhoging in maart.
(Bronnen: Dierickx, Leys Private Bank en ABN Amro)