Beurzen pauzeren

Beurzen pauzeren

stocksGemoeds­rust heerst op de beur­zen. Beleg­gers wor­den niet gauw ver­ont­rust,  noch door de cha­o­ti­sche opstart van de Trump admi­ni­stra­tie, noch door de toe­ne­men­de poli­tie­ke onze­ker­heid in Euro­pa. Finan­ci­ë­le zor­gen sta­ken alweer de kop op in Grie­ken­land, inmid­dels de klein­ste eco­no­mie van Euro­pa. Beleg­gers lig­gen er niet wak­ker van en richt­ten hun aan­dacht hoofd­za­ke­lijk op het bre­de­re bedrijfs­nieuws. Onze part­ner Die­rickx Leys Pri­va­te Bank wijst er op dat in de VS het gros van de resul­ta­ten licht­jes boven de ver­wach­tin­gen uit­kwam. Posi­tie­ve uit­schie­ters waren er voor­al te vin­den in de olie- & gas­sec­tor, bij de media­be­drij­ven, en bij de tech­no­lo­gie­be­drij­ven. Ook in Euro­pa scoor­den de bedrij­ven beter dan ver­wacht. Daar waren het voor­al de grond­stof­fen­ge­re­la­teer­de bedrij­ven die aan­ge­naam verrasten.

Het over­na­me­ge­weld laait weer hevig op dit voor­jaar, met wis­se­lend suc­ces. De Brit­se super­markt­ke­ten Tes­co lan­ceer­de een bod van 3,7 mil­jard pond op voe­dings­groot­han­del Boo­ker Group. Als het bod slaagt, gaat het om de groot­ste over­na­me die Tes­co ooit deed. Maar de onbe­twis­te top­per was natuur­lijk het bod van Kraft Heinz van maar liefst 135 mil­jard pond op con­cur­rent Uni­lever. Het mana­ge­ment van Uni­lever was niet opge­zet met het bod en haast­te zich om het bod als ‘te laag’ te bestem­pe­len, met in het kiel­zog van deze opmer­king een hele reeks prak­ti­sche bezwa­ren. Het bod werd daar­om al even snel inge­trok­ken als het gelan­ceerd werd. Dat War­ren Buf­fett 27% in han­den heeft van Kraft Heinz en geen voor­stan­der is van vij­an­di­ge over­na­mes, ver­klaart veel.

Een goed humeur heerst er wel op de wereld­wij­de finan­ci­ë­le mark­ten. Voor een deel is dit te dan­ken aan gun­sti­ge eco­no­mi­sche indi­ca­to­ren en voor een ander deel aan goe­de bedrijfs­re­sul­ta­ten, zoals reeds ver­meld. Ook de meer toe­komst­ge­rich­te ver­trou­wens­in­di­ca­to­ren, ver­to­nen een beter dan ver­wacht beeld. Het betreft zowel het con­su­men­ten­ver­trou­wen, als het onder­ne­mers­ver­trou­wen in de Ver­e­nig­de Sta­ten (VS) en Euro­pa. Bij de har­de­re indi­ca­to­ren kwam de indu­stri­ë­le pro­duc­tie in de VS er als een tegen­val­ler uit. Maar cij­fers over inko­men en beste­din­gen laten wel een posi­tief beeld zien.

De markt schrok een beet­je van de infla­tie in de VS en de euro­zo­ne in febru­a­ri. Bei­de zijn inmid­dels boven de 2% uit­ge­ko­men. Daar­bij moet men reke­ning hou­den met het feit dat in febru­a­ri het voe­dings- en ener­gie-effect sterk domi­neer­de, gezien bei­de in febru­a­ri 2016 een abso­luut laag­te­punt bereik­ten. De infla­tie­cij­fers kun­nen daar­om ‘nor­maal’ genoemd wor­den. Een infla­tie­rit­me van 2% is pri­ma, op voor­waar­de dat het gepaard gaat aan behoor­lij­ke eco­no­mi­sche groei. Anders wordt uw koop­kracht alleen maar uitgehold.

Donald Trump deel­de onlangs zijn begro­tings­plan­nen met het con­gres. Hoe­wel hij erg vaag bleef over hoe hij een ster­ke stij­ging van de uit­ga­ven (infra­struc­tuur en defen­sie) wil finan­cie­ren, mede in het licht van een enor­me belas­ting­ver­la­ging, waren de mark­ten ver­heugd over de toon­zet­ting. Trump pro­beer­de voor het eerst zijn bui­ten­land­se bond­ge­no­ten gerust te stel­len, door zijn steun uit te spre­ken voor de NAVO en zijn betrok­ken­heid bij de rest van de wereld. Op de finan­ci­ë­le mark­ten werd opge­lucht gere­a­geerd en na de toe­spraak schoot de Dow Jones tij­de­lijk de 21.000 pun­ten.  Snap­chat had een zeer suc­ces­vol­le beurs­gang, het aan­deel sloot 44% boven de uitgifteprijs.

De vraag is nu of de FED zijn ren­te­be­leid bin­nen­kort fors zal ver­stren­gen of niet.  De kans dat de Ame­ri­kaan­se Fede­ral Reser­ve deze maand de ren­te ver­hoogd is aan­zien­lijk toe­ge­no­men. Dit bleek uit een zoge­he­ten Fed-Watch van onze part­ner ABN AMRO. De eco­noom Marit­za Cabe­zas wees woens­dag op de ster­ke macro-eco­no­mi­sche data die tot dus­ver­re uit de Ver­e­nig­de Sta­ten naar bui­ten zijn gebracht, zoals het recent con­su­men­ten­ver­trou­wen en de inkoop­ma­na­gers­in­dex. Ook de con­su­men­ten­be­ste­din­gen trek­ken ster­ker dan ver­wacht aan. Ten twee­de zijn ver­schil­len­de Fed-gou­ver­neurs van mening dat een ren­te­ver­ho­ging in maart nog steeds tot de moge­lijk­he­den behoort en zelfs wen­se­lijk is. Daar­mee lij­ken de cen­traal ban­kiers de markt voor te wil­len berei­den op een ren­te­ver­ho­ging in maart.
(Bron­nen: Die­rickx, Leys Pri­va­te Bank en ABN Amro)