09 aug Beurzen ploegen voort
De financiële markten hielden het tot nu toe rustig, in deze zomer van 2017. De beleggers concentreerden zich op de commentaren van de centrale banken: de ECB en de Fed. Beide centrale banken wijzen op de goede gezondheid van hun economie, maar sturen hun soepele monetaire beleid niet bij. De beurzen worden tot nader bericht verder gestimuleerd door dit soepele geldbeleid. Dankzij deze stimulansen stroomt het geld gestaag verder in de richting van de financiële markten. Ook de groeilanden profiteren daarvan. Go with the flow, is het motto. Zijn de beurzen te duur geworden? De economen van onze partner Deutsche Bank maken er zich momenteel geen grote zorgen over en breken zelfs een lans voor de groeilanden, daarover verder meer.
Goede resultaten
Lage rente en goede resultaten maken het beursweer. Veel aandacht ging recent naar het begin van het resultatenseizoen, waarin gerapporteed wordt over het tweede trimester. De cijfers die globaal genomen in de lijn van de verwachtingen liggen, inspireren zeker. De aandelenmarkten zetten in juli hun opmars voort en de S&P 500 vestigde zelfs een nieuw historisch record. Op politiek niveau was er dan wel een tegenvaller voor Donald Trump: de mislukte afschaffing van Obamacare. De VS beurzen trokken er zich niet veel aan. De Europese markten hebben het iets moeilijker aangezien de zeer sterke euro weegt op de vooruitzichten voor exporteurs.
Groeilanden: we’re back!
De mooiste vooruitgang schrijven de economen van Deutsche Bank op het actief van de groeilanden. Die gingen, ondersteund door de opvering van de grondstoffenprijzen, er 5,5% op vooruit (gemeten aan de MSCI Emerging Markets index) in de maand juli. De obligatiemarkten eindigden de maand juli vrijwel met een status quo, met uitzondering van het “High Yield” segment in euro wat het goed deed. De obligaties van groeilanden in dollar bleven profiteren van de risicobereidheid van de markten.
Vooruitzichten goed
Sinds begin dit jaar zorgden de aantrekkende wereldwijde groei en de sterke vertrouwensindicatoren ervoor dat de analisten hun winstverwachtingen opwaarts bijstelden, voornamelijk in de eurozone. De analisten van Deutsche Bank verwacht dat deze dynamiek de komende maanden zal aanhouden en in het voordeel zal spelen van de aandelenmarkten. Voor het eerst sinds 2011 verwachten zij positieve winstherzieningen voor alle regio’s. Ze zijn positief voor de Amerikaanse markten, maar geven op korte termijn toch de voorkeur aan de eurozone, waar de beurswaarderingen momenteel aantrekkelijker zijn. De eurozone zit in een gunstige omgeving met positieve macro-economische graadmeters. Een te sterke en te snelle koersstijging van de euro zou deze tendens kunnen doorkruisen, maar dat is niet het basisscenario van Deutsche Bank.
Azië boven
Naast de Europese markten zouden ook de groeimarkten aangenaam kunnen verrassen in het najaar. Zij blijven namelijk positieve kapitaalinstromen noteren. Azië krijgt de voorkeur boven Latijns-Amerika, omdat deze regio minder blootgesteld is aan de ontwikkelingen op de oliemarkt, en de omdat de economische fundamenten er beter zijn.
En de rente?
Het normaliseringsproces van de rentevoeten kende een paar keer een valse start, merkt Deutsche Bank op. Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone heeft de inflatie het moeilijk om te stijgen, wat stokken in de wielen steekt van de centrale banken. Nochtans gaan de macro-economische gegevens in de richting van een stijgende groei en bij uitbreiding een aantrekkende inflatie. Hoewel de obligatierente reeds sinds midden 2016 een klim heeft ingezet in de Verenigde Staten en Europa, lijkt ze nog steeds te laag in verhouding tot de economische fundamentals. De twee grote centrale banken zullen de komende maanden dan ook op het voorplan blijven. Tijdens hun volgende vergadering in september zal de ECB wellicht meer details geven over de timing van de stopzetting van het aankoopprogramma, terwijl de Fed dat zal doen over de vermindering van de schuldposities op haar balans. In deze context en op voorwaarde dat de politieke vooruitzichten stabiel blijven, ziet het ernaar uit dat staatsleningen verder terrein zullen verliezen. Deutsche Bank geeft de voorkeur aan bedrijfsobligaties van goede kwaliteit. Voor wie meer volatiliteit aanvaardt: kijk naar obligaties van groeilanden, die nog steeds aantrekkelijke rendementen bieden.
Centrale banken
Zoals verwacht liet de Fed tijdens haar vergadering van juli haar beleidsrente onveranderd binnen een vork tussen 1% en 1.25%. Wat de afbouw van haar balans betreft, maakte ze geen enkel nieuw element bekend. Behoudens de inflatie die onder de beoogde 2% blijft, erkende de Fed wel dat de Amerikaanse economie haar opmars voortzet en dat de arbeidsmarkt het zeer goed blijft doen. Naar het voorbeeld van haar Amerikaanse tegenhanger stuurde ook de ECB haar monetair beleid niet bij tijdens haar vergadering van juli en gaf ze aan dat de economie van de eurozone goed op dreef is. Tijdens de persconferentie was de toon veeleer inschikkelijk, wat laat vermoeden dat Mario Draghi nog niet meteen zijn obligatieaankopen gaat terugschroeven. De lager dan voorziene inflatie van juni, maar in de lijn van de verwachtingen in juli, gaat overigens in die richting. Hoe dan is het duidelijk dat de ECB een afwachtende houding aanneemt en zeker wil zijn dat de groei en de inflatie in de lift zitten vooraleer het rentebeleid aan te passen.
Een mooi globaal plaatje
Historisch gezien zijn de financiële markten niet goedkoop, maar het beursklimaat is nog steeds gunstig. De eerste jaarhelft zit erop en de wereldeconomie gaat nog steeds de goede kant uit. Gesteund door het cyclische herstel van de investeringen, de verwerkende industrie en de internationale handel, zou de wereldwijde groei in 2017 kunnen afstevenen op 3,5%. Een belangrijke locomotief is de Amerikaanse economie, die ondanks een moeizaam jaarbegin opnieuw op dreef kwam dankzij het privéverbruik. In de eurozone staan de vertrouwensindicatoren op het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008 en kan de groei uitkomen op 1,8%, mede dankzij de robuuste Duitse economie. De groeilanden laten zich evenmin onbetuigd: China en India zetten hun hoge groeitempo voort, Brazilië en Rusland lieten onlangs de recessie achter zich. (bronnen: Deutsche Bank, Reuters)