Beurzen rusten voort

Beurzen rusten voort

Sinds een twee­tal weken nu, hou­den de mees­te aan­de­len­in­di­ces een rust­pau­ze. We kun­nen niet spreken
van een tren­dom­keer, want de alge­me­ne trend blijft in de mees­te regio’s en sec­to­ren posi­tief. Na de bekend­ma­king van over het alge­meen ster­ke bedrijfs­re­sul­ta­ten rich­ten de beleg­gers hun blik opnieuw op het poli­tie­ke land­schap, of is het eer­der een poli­tiek strijd­to­neel te noemen?

Bin­nen Euro­pa groeit het ver­trou­wen dat het door velen zo gevrees­de popu­lis­me onder con­tro­le kan blij­ven. Zo kan Neder­land een kabi­net vor­men zon­der Geert Wil­ders. In Frank­rijk maakt de her­vor­mings­ge­zin­de cen­trum­kan­di­daat Ema­nu­el Macron steeds gro­te­re spron­gen in de pei­lin­gen. Het CDU, de Euro­pees-gezin­de par­tij van Kan­se­lier Mer­kel wint de ver­kie­zin­gen in Saar­land, een Duit­se deel­staat. Ook in Bul­ga­rije blijft de pro-Euro­pe­se par­tij de groot­ste poli­tie­ke par­tij van het land. Con­ser­va­tie­ve krach­ten blij­ven over­heer­sen op het poli­tie­ke strijdtoneel.

Onder­tus­sen ver­be­te­ren de eco­no­mi­sche indi­ca­to­ren voor de Euro­pe­se eco­no­mie. Een mas­sie­ve opmars van anti-Euro­pe­se poli­tie­ke par­tij­en zou het vrij bro­ze ver­trou­wen onder­uit kun­nen halen, en stok­ken ste­ken in de wie­len van het bre­de eco­no­mi­sche her­stel. Een uit­ge­lokt refe­ren­dum tegen Euro­pa bll­jft ook tot de moge­lijk­he­den beho­ren. Geluk­kig voor de beleg­gers, laten de meest recen­te polls ver­moe­den dat het Oude Con­ti­nent nog niet zo anti-Euro­pees is inge­steld als de Brit­se eiland­be­wo­ners het wél blij­ken te zijn.

Ook in de Ver­e­nig­de Sta­ten was er poli­tiek nieuw te rapen, met dui­de­lijk impact op de beurs. Pre­si­dent Trump bijt in het stof omtrent de aan­pas­sin­gen van de uni­ver­se­le gezond­heids­zorg, beter bekend als ‘Obam­a­ca­re’. Vol­gens Trump is Obam­a­ca­re een dure grap die voor­al het leger­tje amb­te­na­ren van de gezond­heids­zorg ten goe­de komt. Trump maak­te van de afschaf­fing van ‘Obam­a­ca­re’ een ere­zaak en een ver­kie­zings­be­lof­te. Na zijn ver­kie­zing wou hij die belof­te dan ook zo snel moge­lijk ten uit­voer leg­gen. Een streep door de reke­ning, blijkt nu. Want ondanks een Repu­bli­kein­se meer­der­heid in het par­le­ment, werd er niet vol­doen­de poli­tie­ke wil gevon­den om ‘Obam­a­ca­re’ uit te schakelen.

De Ame­ri­kaan­se beurs rea­geert al bij al teleur­ge­steld. De sta­tus-quo omtrent ‘Obam­a­ca­re’ wordt immers als een eer­ste poli­tie­ke neder­laag voor pre­si­dent Trump aan­zien. Zijn popu­la­ri­teit krijgt een knauw. De neder­laag voedt de twij­fel over de ver­kie­zings­be­lof­tes die Trump maak­te. Kan hij zijn belof­tes waar­ma­ken? Kan hij de beloof­de infra­struc­tuur­wer­ken en belas­ting­ver­la­gin­gen wel hard maken? Door deze twij­fel nemen beleg­gers voor­lo­pig een afwach­ten­de hou­ding aan en wach­ten met kopen. De Ame­ri­kaan­se, maar ook de Euro­pe­se mark­ten lij­den onder het gebrek aan kooplust.

Zul­len de finan­ci­ë­le mark­ten bin­nen­kort de draad terug oppik­ken? Kan pre­si­dent Trump in de vol­gen­de weken belang­rij­ke wets­wij­zi­gin­gen door­voe­ren? Capi­tal Plan houdt alles­zins mee een oog­je in het zeil.