28 mrt Beurzen rusten voort
Sinds een tweetal weken nu, houden de meeste aandelenindices een rustpauze. We kunnen niet spreken
van een trendomkeer, want de algemene trend blijft in de meeste regio’s en sectoren positief. Na de bekendmaking van over het algemeen sterke bedrijfsresultaten richten de beleggers hun blik opnieuw op het politieke landschap, of is het eerder een politiek strijdtoneel te noemen?
Binnen Europa groeit het vertrouwen dat het door velen zo gevreesde populisme onder controle kan blijven. Zo kan Nederland een kabinet vormen zonder Geert Wilders. In Frankrijk maakt de hervormingsgezinde centrumkandidaat Emanuel Macron steeds grotere sprongen in de peilingen. Het CDU, de Europees-gezinde partij van Kanselier Merkel wint de verkiezingen in Saarland, een Duitse deelstaat. Ook in Bulgarije blijft de pro-Europese partij de grootste politieke partij van het land. Conservatieve krachten blijven overheersen op het politieke strijdtoneel.
Ondertussen verbeteren de economische indicatoren voor de Europese economie. Een massieve opmars van anti-Europese politieke partijen zou het vrij broze vertrouwen onderuit kunnen halen, en stokken steken in de wielen van het brede economische herstel. Een uitgelokt referendum tegen Europa blljft ook tot de mogelijkheden behoren. Gelukkig voor de beleggers, laten de meest recente polls vermoeden dat het Oude Continent nog niet zo anti-Europees is ingesteld als de Britse eilandbewoners het wél blijken te zijn.
Ook in de Verenigde Staten was er politiek nieuw te rapen, met duidelijk impact op de beurs. President Trump bijt in het stof omtrent de aanpassingen van de universele gezondheidszorg, beter bekend als ‘Obamacare’. Volgens Trump is Obamacare een dure grap die vooral het legertje ambtenaren van de gezondheidszorg ten goede komt. Trump maakte van de afschaffing van ‘Obamacare’ een erezaak en een verkiezingsbelofte. Na zijn verkiezing wou hij die belofte dan ook zo snel mogelijk ten uitvoer leggen. Een streep door de rekening, blijkt nu. Want ondanks een Republikeinse meerderheid in het parlement, werd er niet voldoende politieke wil gevonden om ‘Obamacare’ uit te schakelen.
De Amerikaanse beurs reageert al bij al teleurgesteld. De status-quo omtrent ‘Obamacare’ wordt immers als een eerste politieke nederlaag voor president Trump aanzien. Zijn populariteit krijgt een knauw. De nederlaag voedt de twijfel over de verkiezingsbeloftes die Trump maakte. Kan hij zijn beloftes waarmaken? Kan hij de beloofde infrastructuurwerken en belastingverlagingen wel hard maken? Door deze twijfel nemen beleggers voorlopig een afwachtende houding aan en wachten met kopen. De Amerikaanse, maar ook de Europese markten lijden onder het gebrek aan kooplust.
Zullen de financiële markten binnenkort de draad terug oppikken? Kan president Trump in de volgende weken belangrijke wetswijzigingen doorvoeren? Capital Plan houdt alleszins mee een oogje in het zeil.