31 okt Beurzen veren op
Handelsoorlog, renteverhoging, Brexit, het werd de markten even teveel in oktober. Terwijl de financiële markten fors gedaald zijn in het begin van oktober, is het herstel aan het einde van deze beruchte beursmaand reeds begonnen. De Dow Jones steeg op twee dagen tijd met +800 punten.
In Europa ging de Franse CAC-40 er op de laatste dag van de maand met +2,40% op vooruit, maar de Amerikaanse Nasdaq spande de kroon met +3% op één dag. De beuzen lijken manisch depressief. Tussen de massale hineininterpretiering die alom in de pers te vinden is, ging CapitalPlan op zoek naar toekomstgerichte meningen van gereputeerde analisten. De fundamentals zijn volgens vele analisten nog steeds een positief gegeven, zoals de vermogensbeheerder Candriam dat ook vindt. Candriam greep de dalingen aan als een instapmoment en heeft zijn aandelenpositie licht verhoogd. CapitalPlan biedt haar clienten de keuze tussen letterlijk duizende beleggingsfondsen en Candriam is één van de betere fondsenhuizen.
In hun marktvisie schrijven ze dat beleggers zich steeds meer ongerust maken over allerlei scenario’s. Een mogelijke piek wat betreft de bedrijfswinsten, versnelde renteverhogingen in de VS, een aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China, zwakkere indicatoren voor de Europese industrie, noem maar op. Het fondsenhuis zelf blijft ondanks al deze risico’s toch optimistisch. De bedrijfswinsten nemen nog altijd toe en de waarderingen van de aandelenmarkten zien er volgens het fondsenhuis ‘redelijk aantrekkelijk’ uit.
Candriam verwacht dat het rendement op aandelen binnen één jaar en vanaf de huidige niveau’s, méér dan 10% zal bedragen. Want behalve de risico’s zijn er volgens Candriam ook heel wat positieve signalen voor goede prestaties op korte termijn. Het fondsenhuis wijst onder meer op de publicatie van de derde kwartaalcijfers van de bedrijven, waardoor de marktspelers gedwongen worden om terug naar de fundamentals te kijken, en die zijn ok. Sommige aandelen noteren op zeer aantrekkelijke niveau’s, andere zijn nog steeds duur.
Het feit dat de aandelenmarkten die zich in de buurt van belangrijke technische steunniveaus bevinden, verhoogt de kansen op een herstel.
Pimco: kans op recessie klein
De volledige beurswinst die de S&P 500 en vele andere beurzen sinds begin dit jaar had gemaakt is in oktober nagenoeg of volledig in rook opgegaan. Toch betekent deze rode oktobermaand niet dat we aan het begin van een recessie staan, aldus econoom Joachim Fels van Pimco, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.
De economie bevindt zich momenteel laat in de traditionele cyclus, maar daarom nog niet aan het einde van een cyclus, zegt Fels. De Pimco modellen schatten de kans op een recessie in de komende 12 maanden slechts op 20 tot 25 procent. Dit komt vooral omdat de Fed met haar rentebeleid eigenlijk nog steeds de economie stimuleert, ondanks de recente renteverhoging. Ook de Amerikaanse regering doet met zijn extra uitgaven een duit in het zakje.
De hevige volatiliteit die momenteel op de markten zichtbaar is, is volgens Fels typerend voor een economie die zich in de laatste fase van een groeicyclus bevindt. De groei vertraagt, de inflatie neemt toe, en de rentevoeten stijgen. De recente terugval is volgens hem ‘een gezonde correctie’ die de levensduur van de economische groeicyclus zelfs kan verlengen. Als de vlucht uit de aandelenmarkt aanhoudt, kan de Fed zijn plannen beter herbekijken. Die plannen bestonden er in om de rente nog vier keer te verhogen tegen eind volgend jaar, en nog tweemaal daarna.
Uit een toespraak vorige week van de vicevoorzitter van de Fed, Richard Clarida, zou men kunnen afleiden dat hij inmiddels toch voorzichtiger met de Amerikaanse korte rente zou willen omspringen.
EM-fundamentals wél verslechterd?
Een geval apart zijn de beurzen van de emerging markets. De fundamentals voor de Westerse markten zijn verbeterd, maar die van de opkomende markten zijn verslechterd. Ze worden aangetast door grote veranderingen in de macro-economie. Dat schrijft Fabiana Fedeli, global head of fundamental equities bij Robeco, alweer een groot fondsenhuis. Zij stellen hun verwachtingen voor de macro-economische omstandigheden van de opkomende markten bij, van positief naar neutraal. Dit is vooral te wijten aan het voortslepende handelsconflict en geopolitieke risico’s.
Andere factoren voor opkomende markten blijven stabiel, volgens Robeco, ondanks de neerwaartse winstherzieningen in het derde kwartaal. En daarbij: ook in Europa en Japan waren die te zien.
Zijn opkomende markten daarmee uit de gratie? Fedeli verkiest zich niet al té negatief te willen uitspreken over deze regio. De groei is er nog steeds robuust, de waarderingen zijn aantrekkelijk en de verwachtingen staan laag. Veel neerwaarts risico is dus al ingeprijsd. Dus is er ruimte voor positieve verrassingen, meent Fedeli.