Prille bodemsignalen

Prille bodemsignalen

fear and greedDe eer­ste beurs­maand van het jaar ken­merk­te zich door zwa­re cor­rec­ties van ‑7,5% en meer voor de wes­ter­se beur­zen en een krach­tig her­stel in de laat­ste week van janu­a­ri. Het beurs­sen­ti­ment van de beleg­gers is zeer nega­tief gewor­den en vol­gens som­mi­ge doem­den­kers zou­den ver­de­re dalin­gen van 20% tot 50% moge­lijk zijn. Vol­gens de ‘Fear and Greed’ index van CNN Money is de extre­me angst­golf bij­na ach­ter de rug en kun­nen we gelei­de­lijk terug­ke­ren naar nor­maal. Deze index sig­na­leert extre­me sen­ti­ment­be­we­gin­gen en is vrij betrouw­baar in het aan­ge­ven van koop­sig­na­len wan­neer het sen­ti­ment over­dre­ven nega­tief is.

Op dit ogen­blik tes­ten de mees­te beurs­in­di­ci belang­rij­ke tech­ni­sche bodems uit, zeg­gen de tech­ni­sche ana­lis­ten. “Zolang de stij­gen­de lan­ge­ter­mijn­trend niet wordt gebro­ken, moe­ten we hem res­pec­te­ren”, zeg­gen de ana­lis­ten. Vol­gens vele van hen is een nieu­we bear­mar­ket nog steeds geen feit. Zoals we wel eens meer zien wordt de lan­ge ter­mijn­trend zwaar onder druk gezet, maar zorgt die uit­ein­de­lijk voor een belang­rij­ke bodem. Bas Heij­ink van ING volgt de Neder­land­se AEX-index van zeer dicht­bij en vol­gens hem zou een test van deze weer­stan­den deze week voor een neer­waart­se tegen­re­ac­tie kun­nen zor­gen. De opwaart­se bewe­ging van vori­ge week vond immers plaats in een bij­na rech­te lijn.

Euro­pe­se indi­ci: nog niet zover
Opval­lend is dat veel ande­re Euro­pe­se indi­ces nog niet zover zijn als de AEX. Zij heb­ben wel dezelf­de klas­sie­ke bodem­sig­na­len gege­ven in de afge­lo­pen twee weken, maar een beves­ti­ging van een nieu­we uptrend is nog niet gege­ven. Deze indi­ces moe­ten zo’n door­braak nog beves­ti­gen. Toch lijkt dit na de gevorm­de bodem­sig­na­len slechts een kwes­tie van tijd, zegt Heijink.

Olie­prijs zoekt even­eens bodem
Ande­re pril­le bodem­sig­na­len wer­den in de WTI (olie­prijs) gege­ven. Die brak door zijn stei­le, sinds novem­ber dalen­de lijn. Dit is dui­de­lij­ke een eer­ste ver­be­te­ring. Beves­ti­ging moet ook hier nog wor­den gege­ven en treedt pas op boven de hori­zon­ta­le weer­stand van 38 tot 38,50 $ per vat olie. Mocht deze bewe­ging in de komen­de paar weken plaats­vin­den, kan er daar­na een krach­tig vol­gen­de opwaart­se bewe­ging wor­den gestart.aex en olie Momen­teel zit­ten we nog steeds rond 30$. Vol­gens Koe­strich van Black­rock — de groot­ste ver­mo­gens­be­heer­der ter wereld — is de schijn­ba­re link tus­sen olie en aan­de­len­beur­zen onge­past. “It’s an over­re­ac­ti­on and mis­in­ter­pre­ta­ti­on. Oil is going down becau­se we just have too much of it. It’s not tel­ling you any­thing about the sta­te of the eco­no­my,” zegt Koes­te­rich. De lage ren­te fun­geert vol­gens hem als vei­lig­heids­net en beves­tigt de bodem­sig­na­len van de finan­ci­ë­le analisten.

Bron­nen: CNN Money, Bas Heij­ink, Seni­or Tech­nisch Ana­list van ING Invest­ment Offi­ce (Neder­land).