02 feb Prille bodemsignalen
De eerste beursmaand van het jaar kenmerkte zich door zware correcties van ‑7,5% en meer voor de westerse beurzen en een krachtig herstel in de laatste week van januari. Het beurssentiment van de beleggers is zeer negatief geworden en volgens sommige doemdenkers zouden verdere dalingen van 20% tot 50% mogelijk zijn. Volgens de ‘Fear and Greed’ index van CNN Money is de extreme angstgolf bijna achter de rug en kunnen we geleidelijk terugkeren naar normaal. Deze index signaleert extreme sentimentbewegingen en is vrij betrouwbaar in het aangeven van koopsignalen wanneer het sentiment overdreven negatief is.
Op dit ogenblik testen de meeste beursindici belangrijke technische bodems uit, zeggen de technische analisten. “Zolang de stijgende langetermijntrend niet wordt gebroken, moeten we hem respecteren”, zeggen de analisten. Volgens vele van hen is een nieuwe bearmarket nog steeds geen feit. Zoals we wel eens meer zien wordt de lange termijntrend zwaar onder druk gezet, maar zorgt die uiteindelijk voor een belangrijke bodem. Bas Heijink van ING volgt de Nederlandse AEX-index van zeer dichtbij en volgens hem zou een test van deze weerstanden deze week voor een neerwaartse tegenreactie kunnen zorgen. De opwaartse beweging van vorige week vond immers plaats in een bijna rechte lijn.
Europese indici: nog niet zover
Opvallend is dat veel andere Europese indices nog niet zover zijn als de AEX. Zij hebben wel dezelfde klassieke bodemsignalen gegeven in de afgelopen twee weken, maar een bevestiging van een nieuwe uptrend is nog niet gegeven. Deze indices moeten zo’n doorbraak nog bevestigen. Toch lijkt dit na de gevormde bodemsignalen slechts een kwestie van tijd, zegt Heijink.
Olieprijs zoekt eveneens bodem
Andere prille bodemsignalen werden in de WTI (olieprijs) gegeven. Die brak door zijn steile, sinds november dalende lijn. Dit is duidelijke een eerste verbetering. Bevestiging moet ook hier nog worden gegeven en treedt pas op boven de horizontale weerstand van 38 tot 38,50 $ per vat olie. Mocht deze beweging in de komende paar weken plaatsvinden, kan er daarna een krachtig volgende opwaartse beweging worden gestart. Momenteel zitten we nog steeds rond 30$. Volgens Koestrich van Blackrock — de grootste vermogensbeheerder ter wereld — is de schijnbare link tussen olie en aandelenbeurzen ongepast. “It’s an overreaction and misinterpretation. Oil is going down because we just have too much of it. It’s not telling you anything about the state of the economy,” zegt Koesterich. De lage rente fungeert volgens hem als veiligheidsnet en bevestigt de bodemsignalen van de financiële analisten.
Bronnen: CNN Money, Bas Heijink, Senior Technisch Analist van ING Investment Office (Nederland).