24 jun Brexit laat beurzen schrikken
De Britten chockeerden nagenoeg iedereen met een overwinning voor het Brexit-kamp. De uitslag is verrassend, gezien de voorafgaande voorsprong voor een ‘Bremain’ bij de wedkantoren. De uitslag heeft niet alleen zijn effect op de financiële markten, maar kan ook de verdeeldheid binnen Europa laten toenemen. De Britten mogen in ieder geval op zoek naar een nieuwe premier. David Cameron heeft o.i. een enorme stommiteit begaan door een referendum uit te lokken en zo de Britse bevolking tegen elkaar op te zetten en tegen de EU. Hij heeft de doos van Pandora geopend. Hij heeft koren op de molen van UKIP gelegd en mag daar nu de gevolgen van dragen. Niet alleen hij maar de ganse Britse bevolking. Dank u David.
In het tumult zochten beleggers wereldwijd veilige havens op, zoals staatsobligaties in Duitsland en Zwitserland, maar ook Japanse yen en Amerikaanse dollar. De prijs van het goud is met meer dan 4% gestegen. De meeste aandelenkoersen krijgen klappen. In Europa kregen vandaag vooral de financiële sectoren een flink oplawaai te verwerken.
Centrale banken gooien olie op golven
Wereldwijd hebben de centrale banken aangegeven alles te zullen doen om liquiditeit te verschaffen om de handel op de financiële markten zo normaal mogelijk te laten verlopen. Wij mogen ons aan interventies op de valutamarkten verwachten, en een mogelijke renteverlaging in het VK. Wellicht zullen de acties centraal gecoördineerd worden om de schade zoveel mogelijk te beperken. Zo zal de FED waarschijnlijk de korte termijn rente tot nader order niet verhogen, wat positieve gevolgen voor de opkomende markten kan hebben.
Stabilisatie in zicht
Volgende week zal de volatiliteit aanhouden nu de markten deze onverwachte wending moeten verwerken. Ook zal de politiek kaste aan het werk moeten om verder besmettingsgevaar te voorkomen. Dit weekend is er een spoedvergadering voorzien waarbij de Europese leiders zoveel mogelijk schade zullen trachten te voorkomen. Zowel de centrale bankiers als de politieke leiders zullen een ordelijk verloop nastreven en zullen ongetwijfeld nauw samenwerken. Publieke verklaringen zullen volgen. Na de initiële verwarring kan dat tot een stabilisatie leiden op de financiële markten. Hoewel een recessie in het VK nu wel waarschijnlijk is, zal de rest van de wereld een pad van trage tot gematigde economische groei kunnen blijven volgen. Gecombineerd met de lage rente en steun vanuit de centrale banken is de kans reëel dat vele aandelen zich stabiliseren en zelfs nieuwe kansen bieden.
Een belangrijke week in het verschiet
Dit weekend gaan de Spanjaarden naar de stembus. Het betreft nieuwe verkiezingen nadat de verschillende partijen er niet in slaagden een coalitie te vormen na de verkiezingen van 20 december 2015. Gezien de uitslag in het VK zal men behoed zijn voor besmettingsgevaar. Volgende week krijgen wee ook de PMI-data uit de VS, Europa, en China. De PMI geven de verwachtingen van de aankoopmanagers weer, die een sterk voorspellend karakter hebben. De VS en het VK presenteren verder ook economische groeicijfers en in Europa staan er verschillende vertrouwensindicatoren op de agenda. Japan publiceert het Tankan-rapport en zal zo meer inzicht verschaffen over de moeilijke economische situatie waarin het land zich bevindt. Het belooft dus een belangrijke week te worden.