Brexit laat beurzen schrikken

Brexit laat beurzen schrikken

uk-eu-brexitDe Euro­pe­se beur­zen heb­ben een zéér woe­li­ge week ach­ter de rug maar per sal­do zijn enke­le van die beur­zen uit­ein­de­lijk nog posi­tief afge­slo­ten. De Neder­land­se beurs bij­voor­beeld staat op week­ba­sis +1,32% hoger, de Duit­se beurs heeft de week +0,20% hoger afge­slo­ten. Zelfs de Hang Seng is op week­ba­sis nog +0,44% hoger afge­slo­ten. De Euro­stoxx 50 staat ech­ter op ‑1,38% ver­lies, op week­ba­sis. De for­se stij­gin­gen van het begin van de week zijn van­daag dus geheel of gedeel­te­lijk weggeveegd.

De Brit­ten choc­keer­den nage­noeg ieder­een met een over­win­ning voor het Brexit-kamp. De uit­slag is ver­ras­send, gezien de voor­af­gaan­de voor­sprong voor een ‘Bremain’ bij de wed­kan­to­ren. De uit­slag heeft niet alleen zijn effect op de finan­ci­ë­le mark­ten, maar kan ook de ver­deeld­heid bin­nen Euro­pa laten toe­ne­men. De Brit­ten mogen in ieder geval op zoek naar een nieu­we pre­mier. David Came­ron heeft o.i. een enor­me stom­mi­teit begaan door een refe­ren­dum uit te lok­ken en zo de Brit­se bevol­king tegen elkaar op te zet­ten en tegen de EU. Hij heeft de doos van Pan­do­ra geo­pend. Hij heeft koren op de molen van UKIP gelegd en mag daar nu de gevol­gen van dra­gen. Niet alleen hij maar de gan­se Brit­se bevol­king. Dank u David.

In het tumult zoch­ten beleg­gers wereld­wijd vei­li­ge havens op, zoals staats­obli­ga­ties in Duits­land en Zwit­ser­land, maar ook Japan­se yen en Ame­ri­kaan­se dol­lar. De prijs van het goud is met meer dan 4% geste­gen. De mees­te aan­de­len­koer­sen krij­gen klap­pen.  In Euro­pa kre­gen van­daag voor­al de finan­ci­ë­le sec­to­ren een flink opla­waai te verwerken.

Cen­tra­le ban­ken gooi­en olie op golven
Wereld­wijd heb­ben de cen­tra­le ban­ken aan­ge­ge­ven alles te zul­len doen om liqui­di­teit te ver­schaf­fen om de han­del op de finan­ci­ë­le mark­ten zo nor­maal moge­lijk te laten ver­lo­pen. Wij mogen ons aan inter­ven­ties op de valu­ta­mark­ten ver­wach­ten, en een moge­lij­ke ren­te­ver­la­ging in het VK. Wel­licht zul­len de acties cen­traal geco­ör­di­neerd wor­den om de scha­de zoveel moge­lijk te beper­ken. Zo zal de FED waar­schijn­lijk de kor­te ter­mijn ren­te tot nader order niet ver­ho­gen, wat posi­tie­ve gevol­gen voor de opko­men­de mark­ten kan hebben.

Sta­bi­li­sa­tie in zicht
Vol­gen­de week zal de vola­ti­li­teit aan­hou­den nu de mark­ten deze onver­wach­te wen­ding moe­ten ver­wer­ken. Ook zal de poli­tiek kas­te aan het werk moe­ten om ver­der besmet­tings­ge­vaar te voor­ko­men. Dit week­end is er een spoed­ver­ga­de­ring voor­zien waar­bij de Euro­pe­se lei­ders zoveel moge­lijk scha­de zul­len trach­ten te voor­ko­men. Zowel de cen­tra­le ban­kiers als de poli­tie­ke lei­ders zul­len een orde­lijk ver­loop nastre­ven en zul­len onge­twij­feld nauw samen­wer­ken. Publie­ke ver­kla­rin­gen zul­len vol­gen. Na de ini­ti­ë­le ver­war­ring kan dat tot een sta­bi­li­sa­tie lei­den op de finan­ci­ë­le mark­ten. Hoe­wel een reces­sie in het VK nu wel waar­schijn­lijk is, zal de rest van de wereld een pad van tra­ge tot gema­tig­de eco­no­mi­sche groei kun­nen blij­ven vol­gen. Gecom­bi­neerd met de lage ren­te en steun van­uit de cen­tra­le ban­ken is de kans reëel dat vele aan­de­len zich sta­bi­li­se­ren en zelfs nieu­we kan­sen bieden.

Een belang­rij­ke week in het verschiet
Dit week­end gaan de Span­jaar­den naar de stem­bus. Het betreft nieu­we ver­kie­zin­gen nadat de ver­schil­len­de par­tij­en er niet in slaag­den een coa­li­tie te vor­men na de ver­kie­zin­gen van 20 decem­ber 2015. Gezien de uit­slag in het VK zal men behoed zijn voor besmet­tings­ge­vaar. Vol­gen­de week krij­gen wee ook de PMI-data uit de VS, Euro­pa, en Chi­na. De PMI geven de ver­wach­tin­gen van de aan­koop­ma­na­gers weer, die een sterk voor­spel­lend karak­ter heb­ben. De VS en het VK pre­sen­te­ren ver­der ook eco­no­mi­sche groei­cij­fers en in Euro­pa staan er ver­schil­len­de ver­trou­wens­in­di­ca­to­ren op de agen­da. Japan publi­ceert het Tan­kan-rap­port en zal zo meer inzicht ver­schaf­fen over de moei­lij­ke eco­no­mi­sche situ­a­tie waar­in het land zich bevindt. Het belooft dus een belang­rij­ke week te worden.