Brexitangst neemt af

Brexitangst neemt af

A cup of Lipton Tea steeps at a cafe in downtown Kandy.Een Brexit, een ver­trek van het Ver­e­nigd Konink­rijk uit de Euro­pe­se Unie, lijkt op dit ogen­blik min­der waar­schijn­lijk. Uit de polls en uit de uit­staan­de bets bij gok­kan­to­ren blijkt dat een meer­der­heid van de Brit­ten niet in een Brexit gelooft. Maar beleg­gings­ex­perts waar­schu­wen (zoals steeds): als de stem­ming omslaat, kan dat voor een schok­golf op de mark­ten zor­gen, ook op het Euro­pe­se vas­te­land. Brexit blijft wel dege­lijk een risi­co, met gro­te nade­li­ge poten­ti­ë­le gevolgen.

Schei­den doet lij­den: vol­gens ver­schil­len­de beurs­ana­lis­ten zou er zeker 10% van de Euro­pe­se aan­de­len­koer­sen afgaan als het bij het refe­ren­dum op 23 juni tot een Brexit komt. Boven­dien leidt een Brit­se stem vóór een ver­trek uit de EU tot een lan­ge peri­o­de van onze­ker­heid: de ‘schei­ding’ moet immers uit­on­der­han­deld wor­den. En net als bij een gewo­ne schei­ding kan zoiets een bij­zon­der lang­du­rig en pijn­lijk pro­ces worden.

Op de finan­ci­ë­le mark­ten wordt een moge­lijk ver­trek uit de EU als een bedrei­ging beschouwd. De vrees is er boven­dien dat zon­der EU-lid­maat­schap het Ver­e­nigd Konink­rijk onaan­trek­ke­lijk wordt voor bui­ten­land­se inves­teer­ders. Die­zelf­de beleg­gers lij­ken de laat­ste weken de kans op een Brexit steeds lager in te schat­ten. Dat is ook te mer­ken aan de belang­rijk­ste finan­ci­ë­le indi­ca­tor voor de ‘Brexi­tangst’: de koers van het Brit­se pond. De Brit­se munt daal­de van­af het der­de kwar­taal van 2015 gestaag in waar­de tegen­over de Ame­ri­kaan­se dol­lar. Van­af novem­ber werd het pond ook ten opzich­te van de euro min­der waard. Maar de laat­ste weken maakt de munt een deel van het ver­lies weer goed. De angst voor Brexit neemt dus dui­de­lijk af.

Onge­veer vijf weken voor het Brit­se refe­ren­dum over het lid­maat­schap van de Euro­pe­se Unie blijkt uit een pei­ling dat de Brit­se eiland­be­wo­ners eigen­lijk ver­ras­send wei­nig weten over Euro­pa. Uit een vorig week­end door de krant ‘The Inde­pen­dent’ gepu­bli­ceer­de pei­ling blijkt dat een meer­der­heid niet weet hoe­veel lan­den er eigen­lijk lid zijn van de EU. U weet dat toch wél nemen we aan?

(Bron­nen: FD, The Independent)