China wordt onderschat

China wordt onderschat

stuart-gulliverBeleg­gers wereld­wijd zijn té nega­tief over Chi­na en onder­schat­ten de moge­lijk­he­den van dat land om zijn eco­no­mie te her­vor­men. Dat zegt top­man Stu­art Gul­li­ver van HSBC, één van de best betaal­de bank­ma­na­gers ter wereld. Gul­li­ver weet wel waar­over hij spreekt. De voor­lo­per van HSBC, the Hong­kong and Shang­hai Ban­king Cor­po­ra­ti­on, werd in 1865 in Shang­hai en Hong­kong opge­richt door de Schot Tho­mas Suther­land om de Brit­se han­del in het ver­re oos­ten te finan­cie­ren. In 1951 kocht HSBC een meer­der­heids­be­lang in de Hang Seng Bank en groei­de daar­na door tot een gigan­ti­sche wereld­bank. Na de over­dracht van Hong­kong aan de Volks­re­pu­bliek Chi­na ver­huis­de HSBC zijn hoofd­kan­toor naar Lon­den. Ondanks HSBC’s ver­trek uit Hong­kong, haalt de bank nog steeds een zeer groot deel van de inkom­sten uit het ver­re oosten.

Gulliver’s rede­ne­ring loopt gelijk met die van CEO Tidja­ne Thi­am van Cre­dit Suis­se. Thi­am zei onlangs de obses­sie van de markt over afne­men­de groei in Chi­na niet te begrij­pen. Gul­li­ver van HSBC meent dat de enor­me omvang van de eco­no­mie de reden is dat Chi­na niet het­zelf­de patroon hoeft te vol­gen als ande­re opko­men­de mark­ten. Het hoeft dus ook niet met dezelf­de uit­da­gin­gen gecon­fron­teerd te wor­den. Hoe­wel ik het pes­si­mis­me van som­mi­ge ana­lis­ten ten aan­zien van Chi­na wel begrijp, ben ik het fun­da­men­teel met ze oneens’, zei hij vori­ge week tij­dens een jaar­lijk­se con­fe­ren­tie van de bank in Hong­kong. De tur­bu­len­tie van de afge­lo­pen maan­den toont aan dat de cycle of sus­pi­ci­on moet door­bro­ken wor­den, aldus Gulliver.

Vol­gens Gul­li­ver is de tra­ge voort­gang die Chi­na boekt om de finan­ci­ë­le mark­ten te libe­ra­li­se­ren niet pro­ble­ma­tisch. Het lijdt niet aan de kwa­len die vele ande­re opko­men­de mark­ten type­ren, zoals afhan­ke­lijk­heid van bui­ten­land­se finan­cie­ring en een lage kre­diet­waar­dig­heid als gevolg van infla­tie. Tege­lij­ker­tijd is de Chi­ne­se pri­va­te sec­tor vol­op bui­ten­land­se acti­va en inko­mens­stro­men aan het accu­mu­le­ren. Er is ook geen reden waar­om de Chi­ne­se eco­no­mie niet zou kun­nen omgaan met een flexi­be­le wis­sel­koers, meent Gul­li­ver. De menin­gen zijn ver­deeld. Maar in con­trast tot de enor­me terug­val in 2015, is de beurs van Shan­gai in de afge­lo­pen maand weer met 8% gestegen.