Chinese groei van 6,5% haalbaar

Chinese groei van 6,5% haalbaar

mayaEen groei van 6 tot 6,5 pro­cent is in Chi­na haal­baar, meent Maya Bhan­da­ri van Colum­bia Thre­ad­need­le Invest­ments, een befaam­de en wereld­wijd ope­re­ren­de fund mana­ger en ver­mo­gens­be­heer­der. De vrees dat de Chi­ne­se eco­no­mie, de twee­de groot­ste ter wereld, in snel tem­po zal afkoe­len, teis­tert de finan­ci­ë­le mark­ten al sedert vorig jaar. Afge­lo­pen jaar kwam de groei in Chi­na op 6,9 pro­cent, dat is de zwak­ste groei in 25 jaar. Maar vele beleg­gers en ana­lis­ten trek­ken die offi­ci­ë­le cij­fers in twij­fel. Chi­na zal dit jaar mik­ken op een groei van tus­sen de 6,5 en 7 pro­cent, meldt de Ame­ri­kaan­se nieuws­zen­der CNBC. Voor de komen­de vijf jaar is een groei van 6,5 pro­cent vol­doen­de om er voor te zor­gen dat het bru­to nati­o­naal pro­duct en het inko­men per hoofd van de bevol­king tus­sen 2010 en 2020 verdubbelt.

Con­sump­tie neemt het over
De ver­wach­ting van Bhan­da­ri dat de groei in Chi­na van­af het hui­di­ge niveau niet veel ver­der zal ver­zwak­ken, hangt onder meer samen met de over­gang naar een meer op con­sump­tie en op dienst­ver­le­ning steu­nen­de eco­no­mie. De con­sump­tie is goed voor bij­na 5 pro­cent­pun­ten van de eco­no­mi­sche groei en is de belang­rijk­ste bron van de tota­le BBP-groei gewor­den. Dat per­cen­ta­ge is vol­gens Bhan­da­ri tevens de abso­lu­te onder­grens voor de Chi­ne­se groei. Ze wijst er ook op dat lan­den zoals Japan en Zuid-Korea een soort­ge­lij­ke evo­lu­tie gekend heb­ben. Ook daar is een sterk door inves­te­rin­gen gedre­ven eco­no­mie met een groei van boven de 10 pro­cent omge­vormd naar een eco­no­mie met een sta­bie­ler groei­per­cen­ta­ge. De fors gedaal­de grond­stof­fen­prij­zen geven Chi­na, de groot­ste impor­teur ter wereld, ook de nodi­ge bewe­gings­ruim­te. Een reden te meer om niet al te pes­si­mis­tisch te zijn over de groei­voor­uit­zich­ten van Chi­na, meent Bhandari.

Ren­min­bi overgewaardeerd
De over­waar­de­ring van de Chi­ne­se yan baart haar wel zor­gen. Door de kop­pe­ling aan de sterk geste­gen dol­lar is deze zwaar over­ge­waar­deerd, ondanks de recen­te deva­lu­a­ties. Naast de ont­wik­ke­lin­gen in Chi­na, wijst Bhan­da­ri op drie belang­rij­ke pijn­pun­ten die momen­teel op de beurs wegen. Het betreft het mone­tai­re beleid in de VS, een moge­lij­ke reces­sie van de Ame­ri­kaan­se indu­strie en de for­se daling van de olie­prijs. Deze pijn­pun­ten zor­gen ervoor dat actie­ve asset allo­ca­tie een belang­rijk onder­deel moet vor­men in het ver­mo­gens­be­heer. Thre­ad­need­le heeft zijn roots in het VK, en is jaren gele­den samen­ge­gaan met het Ame­ri­kaan­se Colum­bia Mana­ge­ment. Hun UK Smal­ler Com­pa­nies beleg­gings­fonds heeft in de afge­lo­pen 3 jaar +21,23% op jaar­ba­sis opgeleverd.