04 feb Chinese groei van 6,5% haalbaar
Een groei van 6 tot 6,5 procent is in China haalbaar, meent Maya Bhandari van Columbia Threadneedle Investments, een befaamde en wereldwijd opererende fund manager en vermogensbeheerder. De vrees dat de Chinese economie, de tweede grootste ter wereld, in snel tempo zal afkoelen, teistert de financiële markten al sedert vorig jaar. Afgelopen jaar kwam de groei in China op 6,9 procent, dat is de zwakste groei in 25 jaar. Maar vele beleggers en analisten trekken die officiële cijfers in twijfel. China zal dit jaar mikken op een groei van tussen de 6,5 en 7 procent, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Voor de komende vijf jaar is een groei van 6,5 procent voldoende om er voor te zorgen dat het bruto nationaal product en het inkomen per hoofd van de bevolking tussen 2010 en 2020 verdubbelt.
Consumptie neemt het over
De verwachting van Bhandari dat de groei in China vanaf het huidige niveau niet veel verder zal verzwakken, hangt onder meer samen met de overgang naar een meer op consumptie en op dienstverlening steunende economie. De consumptie is goed voor bijna 5 procentpunten van de economische groei en is de belangrijkste bron van de totale BBP-groei geworden. Dat percentage is volgens Bhandari tevens de absolute ondergrens voor de Chinese groei. Ze wijst er ook op dat landen zoals Japan en Zuid-Korea een soortgelijke evolutie gekend hebben. Ook daar is een sterk door investeringen gedreven economie met een groei van boven de 10 procent omgevormd naar een economie met een stabieler groeipercentage. De fors gedaalde grondstoffenprijzen geven China, de grootste importeur ter wereld, ook de nodige bewegingsruimte. Een reden te meer om niet al te pessimistisch te zijn over de groeivooruitzichten van China, meent Bhandari.
Renminbi overgewaardeerd
De overwaardering van de Chinese yan baart haar wel zorgen. Door de koppeling aan de sterk gestegen dollar is deze zwaar overgewaardeerd, ondanks de recente devaluaties. Naast de ontwikkelingen in China, wijst Bhandari op drie belangrijke pijnpunten die momenteel op de beurs wegen. Het betreft het monetaire beleid in de VS, een mogelijke recessie van de Amerikaanse industrie en de forse daling van de olieprijs. Deze pijnpunten zorgen ervoor dat actieve asset allocatie een belangrijk onderdeel moet vormen in het vermogensbeheer. Threadneedle heeft zijn roots in het VK, en is jaren geleden samengegaan met het Amerikaanse Columbia Management. Hun UK Smaller Companies beleggingsfonds heeft in de afgelopen 3 jaar +21,23% op jaarbasis opgeleverd.