27 nov Deutsche Bank maakt winst
Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal winst in de boeken kunnen schrijven, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die donderdag werden vrijgegeven. De nettowinst bedroeg 278 miljoen euro, terwijl analisten hadden verwacht dat de Duitse grootbank in het derde kwartaal opnieuw in de rode cijfers — tot 600 miljoen euro — zou duiken. In het derde kwartaal is het aandeel Deutsche Bank fors gekelderd, nadat bekend raakte dat de bank in de VS een boete boven het hoofd hangt van 14 miljard dollar. Deutsche Bank wordt er door de Amerikaanse overheid van beschuldigd in de aanloop naar de financiële crisis van eind 2008 massaal hypothecaire leningen te hebben omgezet in complexe financiële investeringsproducten, er zich terdege van bewust zijnde dat die producten toxisch waren. Zoals vele Amerikaanse banken daarvoor reeds het ‘goede’ voorbeeld gegeven hadden. Over de hangende boete zegt CEO John Cryan in de toelichting bij de kwartaalcijfers dat de bank ‘hard werkt’ om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen met de VS-overheid. Ondanks de extreem lage rentes stegen de inkomsten van de bank in het derde kwartaal met 2 procent tot 7,5 miljard euro. Een jaar geleden moest de bank nog een verlies slikken van zes miljard euro, als gevolg van forse kosten en afschrijvingen.
To spijt van wie het benijdt is Deutsche Bank ook de grootste crediteur van Donald Trump, en dat zal de bank wellicht extra rugwind geven. De grootste crediteur van onroerend goed magnaat Donald Trump is inderdaad Deutsche Bank, zo meldt ons de Duitse economische krant Das Handelsblatt. De krant omschrijft Deutsche Bank als ”de trouwe bank van de toekomstige president”. Trump is als zakenman al wel een paar keer failliet gegaan en dat schrikt geldschieters af. Tal van Amerikaanse banken, zoals Citigroup en JP Morgan, zouden Trump liever op afstand houden. Amerikaanse media schatten dat de tot president gekozen magnaat voor zeker 100 miljoen dollar in het krijt staat bij de bank uit Frankfurt. Dat zou een derde van de totale schuld van Trumps imperium omvatten. Deutsche Bank is in Amerika in een aantal conflicten verwikkeld. Zo hangt de bank een boete van 14 miljard (vraagprijs weliswaar) boven het hoofd wegens laakbare praktijken met hypotheken, zoals hierboven gemeld.
De Democratische Congresleden moeten nu echter met lede ogen aanschouwen dat Deutsche Bank die megaboete van 14 miljard dollar waarschijnlijk grotendeels zal ontlopen, met Donald Trump in het Witte Huis. Zij waarschuwen voor een belangenverstrengeling tussen de gekozen president, Deutsche Bank en VS-justitie. De Amerikaanse justitie wil de gevreesde boete opleggen wegens de verkoop van rommelhypotheken, die ten grondslag liggen aan de financiële crisis. Verondersteld wordt nu dat Trump een andere procureur-generaal zal aanstellen en daarmee enige invloed krijgt op het proces. De soep zal uiteindelijk minder heet gegeten worden dan ze werd opgediend. Ook de beurzen lijken te rekenen op een gunstige afloop voor Deutsche Bank: de koers van het aandeel is sedert het dieptepunt van begin september alweer met zo’n +30% gestegen.