Deutsche Bank verkiest USA

Deutsche Bank verkiest USA

deutsche belgiumDeut­sche Bank geeft een rela­tie­ve voor­keur aan VS-aan­de­len met een behoor­lijk divi­dend­ren­de­ment, en aan Invest­ment Gra­de obli­ga­ties in USD. In haar zopas gepu­bli­ceer­de DB Mar­kets Insight zet Deut­sche Bank haar visie neer over de hui­di­ge finan­ci­ë­le mark­ten. Ondanks een moei­lijk begin van 2016 wer­den de aan­de­len­mark­ten daar­na onder­steund door gun­sti­ge sta­tis­tie­ken, de stij­ging van de olie­prijs, het akkoord over de finan­cie­ring van Grie­ken­land en een bank­sec­tor in rela­tief goe­de doen. Het ver­be­ter­de markt­sen­ti­ment was even­eens een onder­steu­nen­de fac­tor, aldus de ana­lis­ten van Deut­sche Bank.

De aan­de­len in Euro­pa en de Ver­e­nig­de Sta­ten ste­gen in mei voor de der­de maand op rij, ter­wijl ook Japan opnieuw aan­knoop­te met winst. De groei­mark­ten had­den daar­en­te­gen te lij­den onder de stij­ging van de Ame­ri­kaan­se dol­lar door de bij­stel­ling van de cyclus van ren­te­ver­ho­gin­gen door de Fed. De obli­ga­tie­mark­ten ein­dig­den in het groen. De staats­le­nin­gen van de kern­lan­den van de euro­zo­ne pro­fi­teer­den hier­van om hun voor­sprong op die van de peri­fe­rie te ver­gro­ten. Opval­lend was ook de dui­de­lij­ke mati­ging van de koers­win­sten van bedrijfs­obli­ga­ties door­dat de impact van de inko­pen van kwa­li­ta­tie­ve bedrijfs­obli­ga­ties door de ECBruim­schoots door de mark­ten inge­cal­cu­leerd was.

Aan­de­len blij­ven inte­res­sant in een gedi­ver­si­fi­eer­de por­te­feuil­le en ze wor­den onder­steund door de his­to­risch lage ren­te­voe­ten. Maar, nog steeds vol­gens Deut­sche Bank, lijkt het in de hui­di­ge con­text nog steeds zin­vol om de nodi­ge voor­zich­tig­heid aan de dag te leg­gen tegen­over deze activaklasse.

Nu het kwar­taal­re­sul­ta­ten­sei­zoen ach­ter ons ligt, con­cen­tre­ren de mark­ten zich opnieuw ten vol­le op de eco­no­mi­sche en poli­tie­ke ont­wik­ke­lin­gen. In dit opzicht kon­digt juni zich als een risi­co­vol­le maand aan,met een bij­zon­der druk­ke agen­da. Na de ver­ga­de­ring van de OPEC en de ECB staan de ver­ga­de­ring van de Fed, het Brexit refe­ren­dum in het Ver­e­nigd Konink­rijk en de ver­vroeg­de ver­kie­zin­gen in Span­je op het menu. Deze cru­ci­a­le afspra­ken kun­nen voor toe­ne­men­de tur­bu­len­tie zor­gen en de rela­tie­ve sere­ni­teit die tot nu toe heerste, onder­uit halen.

Tege­lijk is de bezorgd­heid over de wereld­wij­de groei niet gewe­ken en de mark­ten zul­len de economische
indi­ca­to­ren met argus­ogen blij­ven vol­gen, voor­al die van Chi­na. Aan­de­len van onder­ne­min­gen die inte­res­san­te divi­den­den uit­ke­ren in de Ame­ri­kaan­se aan­de­len­markt, defen­sief gese­lec­teerd en gedi­ver­si­fi­eerd, zul­len het wel­licht goed blij­ven doen en beho­ren nog steeds tot de favo­rie­te beleg­gin­gen van Deut­sche Bank.

Op de obli­ga­tie­mark­ten blij­ven de ren­de­men­ten flir­ten met onge­zie­ne bodem­ni­veaus in de euro­zo­ne. De kans is klein dat in deze situ­a­tie gro­te ver­an­de­ring komt, gezien het beleid van de ECB en een zeer lage infla­tie. Toch moe­ten we gedis­ci­pli­neerd blij­ven in de zoek­tocht naar hoge­re ren­de­men­ten, vindt Deut­sche Bank. We moe­ten en ook reke­ning hou­den met de bij­be­ho­ren­de risico’s. Het is ver­lei­de­lijk om te kij­ken naar hoog­ren­ten­de obli­ga­ties (high yield), maar hun ogen­schijn­lij­ke aan­trek­ke­lijk­heid moet sterk gere­la­ti­veerd wor­den, voor­al in de Ver­e­nig­de Staten.

De gevoe­li­ge daling van de cre­dit­spreads van de voor­bije maan­den weer­spie­gelt een te opti­mis­tisch sce­na­rio in het licht van de falingsratio’s van de emit­ten­ten. Ondanks het opve­ren van de olie­prijs blijft de zo belang­rij­ke ener­gie­sec­tor erg kwets­baar. De kapi­taal­uit­stroom zou kun­nen toe­ne­men in geval van een stij­ging van de Ame­ri­kaan­se beleids­ren­te. In deze omstan­dig­he­den geeft Deut­sche Bank de voor­keur aan Invest­ment Gra­de bedrijfs­obli­ga­ties in USD: het gemid­del­de ren­de­ment is dui­de­lijk inte­res­san­ter dan wat in Euro­pa beschik­baar is en het risi­co lijkt redelijk.

De ana­lis­ten van Deut­sche Bank stel­len onze prog­no­ses voor de wereld­wij­de groei niet bij. Die zou in 2016 uit­ko­men op 3%, wat het laag­ste niveau is in de na-cri­sis­pe­ri­o­de, waar­van 1,4% voor de geïn­du­stri­a­li­seer­de lan­den en 4,2% voor de groei­lan­den. Met een groei van 0,8% stel­den de Ver­e­nig­de Sta­ten in het eer­ste kwar­taal teleur, maar de recen­te gege­vens zijn bemoe­di­gen­der en gaan in de rich­ting van een gelei­de­lij­ke tempoversnelling.

De euro­zo­ne van haar kant wist aan­ge­naam te ver­ras­sen met een groei van 0,5% tij­dens het eer­ste kwar­taal. Het momen­tum zou na deze ’pres­ta­tie’ iets ver­tra­gen, maar de soli­de bin­nen­land­se con­sump­tie zorgt ervoor dat een niveau van 1,5% dit jaar bin­nen hand­be­reik ligt. In de groei­lan­den zou de groei fut­loos blij­ven, maar bij de BRIC-lan­den ( de 4 groot­ste groei­lan­den) zou­den Rus­land en India zich posi­tief kun­nen onderscheiden.