10 mrt Draghi gaat ervoor
Mario Draghi doet er echt alles aan om de Europese economie terug vlot te krijgen. Onder zijn impuls heeft de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rentetarief onverwachts op NUL gezet, van 0,05 procent naar 0 procent. De ECB zet bovendien de depositorente nog verder negatief: van ‑0,3 procent naar ‑0,4 procent. De Europese banken worden dus nog zwaarder ontmoedigd om geld te stallen bij de ECB. De ECB haalt alles uit de kast om de kwakkelende economie uit het slop te trekken en de inflatie in de eurozone aan te wakkeren. Een beetje inflatie is immers noodzakelijk om een recessie te vermijden. De centrale bank verlaagt niet alleen al zijn rentetarieven, maar breidt ook zijn opkoopprogramma van Europese obligaties en bankkredieten uit.
De Europese beurzen reageerden aanvankelijk zeer positief maar gingen daarna weer achteruit. De commentaar “Draghi schiet in eigen voet” vinden wij erg flauw. De Eurostoxx50 staat nog steeds 10% hoger dan enkele weken terug en het is Draghi er in de eerste plaats niet om te doen de beurs hoger te krijgen. It’s the economy, stupid. Om het op zijn Amerikaans te zeggen.
Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, wordt dus verlaagd van 0,05 naar 0 procent. Tegen dat tarief kunnen banken geld lenen bij de ECB. De Europese banken kunnen vanaf volgende week dus helemaal gratis geld lenen bij de ECB. Het manoeuvre komt er in een poging de inflatie in de eurozone op te voeren. Deze rentestap komt als een verrassing. Economen rekenden er gemiddeld op dat de ECB alleen de zogenoemde depositorente zou verlagen. Die gaat inderdaad omlaag van min 0,3 naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder om geld in bewaring te geven bij de ECB.
Voorzitter van de ECB Mario Draghi laat overigens weten dat de rente nog lang heel laag zal blijven. Hij voegde daaraan toe dat die periode zeker aanzienlijk langer zal duren dan de periode waarin de ECB obligaties opkoopt bij banken. Dat programma loopt vooralsnog tot maart volgend jaar. Met de verlaging van vandaag lijkt de rente voorlopig wel het dieptepunt te hebben bereikt, gaf Draghi ook aan. Die laatste verklaring schoot bij de markten in een minder goed keelgat en zette aan tot winstnemingen na de hausse van de afgelopen weken.
Op basis van de huidige inschattingen voorzien we geen verdere verlagingen, stelde hij. De ECB zal zich zo nodig meer richten op andere maatregelen om de inflatie en de economische groei te stimuleren.
In zijn toelichting op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag liet ECB-voorzitter Draghi een vrij somber licht schijnen over de economische verwachtingen van de ECB voor het komende jaar. Ondanks de enorme geldvloed zal de inflatie in de eurozone volgens de ECB duidelijk zwakker uitvallen dan verwacht. Bovendien zijn de economische vooruitzichten slechter geworden door de afkoeling van de wereldeconomie. In februari daalden de verbruikersprijzen in de eurozone voor het eerst sinds een half jaar opnieuw. Door de daling van de olieprijs vielen ze met 0,2 procent terug. Langdurig dalende prijzen (deflatie) worden door de experten van de ECB bekeken als een risico voor de conjunctuur. Ondernemers en verbruikers kunnen investeringen uitstellen, in de hoop dat die steeds minder duur zullen worden.De ECB-experten de conjunctuurvooruitzichten pessimistischer dan in december. Voor het lopende jaar verwachten ze een groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone van 1,4 procent, waar dat voorheen 1,7 procent was. Voor 2017 zien ze een plus van 1,7 procent (voorheen 1,9 procent). In 2018 zou de economie in de eurozone met 1,8 procent groeien. Om het op zijn Frans te zeggen: Il faut reculer pour mieux sauter. (bronnen: HLN, Bloomberg)