Draghi gaat ervoor

Draghi gaat ervoor

Mario Drag­hi doet er echt alles aan om de Euro­pe­se eco­no­mie terug vlot te krij­gen. Onder zijn impuls heeft de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank haar belang­rijk­ste ren­te­ta­rief onver­wachts op NUL gezet, van 0,05 pro­cent naar 0 pro­cent. De ECB zet boven­dien de depo­si­to­ren­te nog ver­der nega­tief: van ‑0,3 pro­cent naar ‑0,4 pro­cent. De Euro­pe­se ban­ken wor­den dus nog zwaar­der ont­moe­digd om geld te stal­len bij de ECB. De ECB haalt alles uit de kast om de kwak­ke­len­de eco­no­mie uit het slop te trek­ken en de infla­tie in de euro­zo­ne aan te wak­ke­ren. Een beet­je infla­tie is immers nood­za­ke­lijk om een reces­sie te ver­mij­den. De cen­tra­le bank ver­laagt niet alleen al zijn ren­te­ta­rie­ven, maar breidt ook zijn opkoop­pro­gram­ma van Euro­pe­se obli­ga­ties en bank­kre­die­ten uit.

De Euro­pe­se beur­zen rea­geer­den aan­van­ke­lijk zeer posi­tief maar gin­gen daar­na weer ach­ter­uit. De com­men­taar “Drag­hi schiet in eigen voet” vin­den wij erg flauw. De Eurostoxx50 staat nog steeds 10% hoger dan enke­le weken terug en het is Drag­hi er in de eer­ste plaats niet om te doen de beurs hoger te krij­gen. It’s the eco­no­my, stu­pid. Om het op zijn Ame­ri­kaans te zeggen.

Het belang­rijk­ste ren­te­ta­rief, de her­fi­nan­cie­rings­ren­te, wordt dus ver­laagd van 0,05 naar 0 pro­cent. Tegen dat tarief kun­nen ban­ken geld lenen bij de ECB. De Euro­pe­se ban­ken kun­nen van­af vol­gen­de week dus hele­maal gra­tis geld lenen bij de ECB. Het manoeu­vre komt er in een poging de infla­tie in de euro­zo­ne op te voe­ren. Deze ren­te­stap komt als een ver­ras­sing. Eco­no­men reken­den er gemid­deld op dat de ECB alleen de zoge­noem­de depo­si­to­ren­te zou ver­la­gen. Die gaat inder­daad omlaag van min 0,3 naar min 0,4 pro­cent. Dat maakt het voor ban­ken nog duur­der om geld in bewa­ring te geven bij de ECB.

Voor­zit­ter van de ECB Mario Drag­hi laat ove­ri­gens weten dat de ren­te nog lang heel laag zal blij­ven. Hij voeg­de daar­aan toe dat die peri­o­de zeker aan­zien­lijk lan­ger zal duren dan de peri­o­de waar­in de ECB obli­ga­ties opkoopt bij ban­ken. Dat pro­gram­ma loopt voor­als­nog tot maart vol­gend jaar. Met de ver­la­ging van van­daag lijkt de ren­te voor­lo­pig wel het diep­te­punt te heb­ben bereikt, gaf Drag­hi ook aan. Die laat­ste ver­kla­ring schoot bij de mark­ten in een min­der goed keel­gat en zet­te aan tot winst­ne­min­gen na de haus­se van de afge­lo­pen weken.

Op basis van de hui­di­ge inschat­tin­gen voor­zien we geen ver­de­re ver­la­gin­gen, stel­de hij. De ECB zal zich zo nodig meer rich­ten op ande­re maat­re­ge­len om de infla­tie en de eco­no­mi­sche groei te stimuleren.

Naast de ren­te­ver­la­ging breidt de ECB ook zijn opkoop­pro­gram­ma flink uit. Sinds maart vorig jaar koopt de ECB 60 mil­jard euro aan staats­obli­ga­ties en bank­kre­die­ten op de finan­ci­ë­le mark­ten op. Met deze ‘kwan­ti­ta­tie­ve ver­rui­ming’ wil de ECB de hoe­veel­heid geld in de eco­no­mie ver­gro­ten, want ook dat werkt sti­mu­le­rend op de eco­no­mie en zou de infla­tie moe­ten aan­ja­gen omdat geld er goed­ko­per van wordt. Hoe­wel de ECB via het opkoop­pro­gram­ma al meer dan 700 mil­jard euro in de eco­no­mie heeft gepompt, blijft de infla­tie ver onder het streef­cij­fer van net onder de 2 pro­cent. In febru­a­ri daal­de de infla­tie in het euro­ge­bied zelfs naar ‑0,2 pro­cent, dus onder de nul. De ECB doet er qua kwan­ti­ta­tie­ve ver­rui­ming daar­om een flin­ke schep boven­op. Het tem­po van de aan­ko­pen gaat omhoog naar 80 mil­jard euro per maand. Omdat het opkoop­pro­gram­ma nog mini­maal een jaar loopt, bete­kent dit dat de ECB nog bij­na een bil­joen euro extra in de eco­no­mie pompt. De ECB gaat van­af april boven­dien ook obli­ga­ties opko­pen die zijn uit­ge­ge­ven door bedrij­ven uit het euro­ge­bied. Tot nu toe deed de cen­tra­le bank dat niet omdat zul­ke bedrijfs­obli­ga­ties als ris­kan­ter gel­den dan staatsobligaties.De beur­zen scho­ten sinds de bekend­ma­king van het nieuws fors omhoog maar kwa­men daar­na even vlug naar beneden.

In zijn toe­lich­ting op het ren­te­be­sluit van de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank van­mid­dag liet ECB-voor­zit­ter Drag­hi een vrij som­ber licht schij­nen over de eco­no­mi­sche ver­wach­tin­gen van de ECB voor het komen­de jaar. Ondanks de enor­me geld­vloed zal de infla­tie in de euro­zo­ne vol­gens de ECB dui­de­lijk zwak­ker uit­val­len dan ver­wacht. Boven­dien zijn de eco­no­mi­sche voor­uit­zich­ten slech­ter gewor­den door de afkoe­ling van de wereld­eco­no­mie. In febru­a­ri daal­den de ver­brui­kers­prij­zen in de euro­zo­ne voor het eerst sinds een half jaar opnieuw. Door de daling van de olie­prijs vie­len ze met 0,2 pro­cent terug. Lang­du­rig dalen­de prij­zen (defla­tie) wor­den door de exper­ten van de ECB beke­ken als een risi­co voor de con­junc­tuur. Onder­ne­mers en ver­brui­kers kun­nen inves­te­rin­gen uit­stel­len, in de hoop dat die steeds min­der duur zul­len worden.De ECB-exper­ten de con­junc­tuur­voor­uit­zich­ten pes­si­mis­ti­scher dan in decem­ber. Voor het lopen­de jaar ver­wach­ten ze een groei van het bru­to bin­nen­lands pro­duct (bbp) in de euro­zo­ne van 1,4 pro­cent, waar dat voor­heen 1,7 pro­cent was. Voor 2017 zien ze een plus van 1,7 pro­cent (voor­heen 1,9 pro­cent). In 2018 zou de eco­no­mie in de euro­zo­ne met 1,8 pro­cent groei­en. Om het op zijn Frans te zeg­gen: Il faut recu­ler pour mieux sau­ter. (bron­nen: HLN, Bloomberg)