Draghi spreekt donderdag

Draghi spreekt donderdag

Zwak­ke eco­no­mi­sche groei, defla­tie en een aver­sie van de finan­ci­ë­le mark­ten tegen nega­tie­ve ren­te. In die omge­ving van nega­tief sen­ti­ment moet ECB-pre­si­dent Mario Drag­hi vol­gen­de don­der­dag de markt­par­ti­ci­pan­ten toe­spre­ken. Hij moet moet een geloof­waar­dig ver­haal bren­gen over hoe hij de defla­toi­re krach­ten wil tegen­gaan, die de eco­no­mie kun­nen fnui­ken. Een over­tui­gend ver­haal zal alles­zins goed ont­haald wor­den door de Euro­pe­se aandelenmarkten.

Defla­tie is een feit in Euro­pa. In febru­a­ri zijn de prij­zen in de euro­zo­ne met 0,2% gedaald ver­ge­le­ken met een jaar eer­der. Dat er voor het eerst sinds sep­tem­ber 2015 spra­ke is van een lich­te defla­tie komt gro­ten­deels door de daling van de olie­prijs. We kun­nen hier spre­ken van ‘goed­aar­di­ge’ defla­tie. Maar ook de kern­in­fla­tie – infla­tie exclu­sief voed­sel en ener­gie­prij­zen — is terug­ge­zakt van 1% naar 0,7%. In Duits­land ver­hoog­de de indu­stri­ë­le out­put in janu­a­ri nog met 3,3%. De ver­ko­pen van de Euro­pe­se detail­han­del zijn in janu­a­ri har­der zijn geste­gen dan ver­wacht. Hoop doet leven maar glo­baal geno­men trap­pelt de Euro­pe­se eco­no­mie ter plaat­se. In de Ver­e­nig­de Sta­ten daar­en­te­gen, gaat het er heel anders aan toe.

Niet zo in de USA
Aan­de­len en bedrijfs­obli­ga­ties in de Ver­e­nig­de Sta­ten heb­ben vori­ge week het laat­ste res­tant van hun aan­van­ke­lij­ke jaar­ver­lies weer goed­ge­maakt. De Ame­ri­kaan­se indu­stri­ë­le pro­duc­tie laat een her­stel zien in janu­a­ri, en de opmars van de dol­lar is gestopt. Ook de VS arbeids­markt blijft er goed bij lig­gen. In febru­a­ri zijn er meer jobs bij­ge­ko­men dan ver­wacht, ondanks de nega­tie­ve groei van de lonen­groei. Het voor­spel­ba­re gevolg is dat de VS-ren­te stijgt. Obli­ga­tie­ren­tes zit­ten op het hoog­ste niveau in een maand tijd, gestuwd door de aan­zwel­len­de infla­tie­ver­wach­tin­gen. De beleg­gers hou­den nog steeds reke­ning met een ren­te­ver­ho­ging , ergens later in het jaar.

Value stocks
Als de eco­no­mie in de VS ver­der sta­bi­li­seert, wor­den Ame­ri­kaan­se value stocks of waar­de­aan­de­len weer inte­res­sant. Deze aan­de­len doen het door­gaans beter in tij­den dat de eco­no­mi­sche groei sta­bi­li­seert. Beleg­gen in value stocks bete­kent onder meer aan­de­len kopen van de finan­ci­ë­le sec­tor en van de ener­gie­sec­tor, aan­de­len die flink heb­ben inge­boet in de afge­lo­pen beurs­pe­ri­o­de. In ter­men van koers/winst ver­hou­ding zijn meer­de­re van die aan­de­len nooit zo goed­koop geweest dan vlak na het uit­een­spat­ten van de tech­no­lo­gie-bub­ble in 2001–2002.

Grond­stof­fen en goud
De win­naar onder de grond­stof­fen is goud, dat cir­ca 20% in waar­de is geste­gen sinds begin 2016. De opmars van  het edel­me­taal wordt ver­oor­zaakt door meer­de­re fac­to­ren. Door­dat de reë­le ren­te — de obli­ga­tie­ren­te na aftrek van infla­tie — daalt, wordt het weer inte­res­san­ter om goud te kopen. De lage risi­c­o­ver­goe­ding op staats­obli­ga­ties drijft beleg­gers en spe­cu­lan­ten weer naar goud. Het edel­me­taal doet ook gedeel­te­lijk dienst als vlucht­ha­ven, maar het blijft een spe­cu­la­tie­ve belegging.

Ook ande­re grond­stof­fen­prij­zen zit­ten in de lift. Grond­stof­fen-expor­te­ren­de eco­no­mie­ën pro­fi­te­ren daar­van, zoals bij­voor­beeld Bra­zi­lië. De koper­prijs ligt op het hoog­ste niveau sinds novem­ber vorig jaar, ter­wijl de olie­prijs zijn ver­lie­zen van janu­a­ri-febru­a­ri heeft goed­ge­maakt. De olie­prijs heeft zijn her­stel­be­we­ging voort­ge­zet nadat het dui­de­lijk werd dat de Ame­ri­kaan­se pro­duc­tie daalt.

Samen­ge­vat kun­nen we stel­len dat de ver­schil­len­de eco­no­mie­ën in ver­schil­len­de ver­snel­lin­gen draai­en. Grond­stof­fen en grond­stof­fen­aan­de­len heb­ben hun bodem gezien. De reë­le ren­te is zeer laag waar­door aan­de­len nog steeds een aan­trek­kings­kracht ver­to­nen in ver­ge­lij­king met obli­ga­ties. Value stocks zijn zel­den zo goed­koop geweest. (bron­nen: Tijd, DFT)