Economische problemen zijn overzichtelijk

Economische problemen zijn overzichtelijk

wall street journalHet gevaar voor een wereld­wij­de cri­sis zoals in 2008 is op dit ogen­blik niet aan­we­zig, meent de gezag­heb­ben­de Ame­ri­kaan­se zaken­krant The Wall Street Jour­nal. De voor­naams­te reden vol­gens de krant is dat de pro­ble­men over­zich­te­lijk zijn, en dus niet ono­ver­ko­me­lijk. De twee groot­ste pro­ble­men zijn de lage olie­prijs en de situ­a­tie in Chi­na. Dit is ech­ter niets in ver­ge­lij­king met de situ­a­tie in het begin van 2008 toen beleg­gers de vele pro­ble­ma­ti­sche finan­ci­ë­le pro­duc­ten abso­luut niet begre­pen en er amper kon­den op rea­ge­ren. Er was toen even­min een dui­de­lijk zicht op de rela­ties tus­sen vele pro­ble­men die beston­den in de finan­ci­ë­le sector.

De finan­ci­ë­le mark­ten ston­den in de eer­ste weken van 2016 onder druk. De Chi­ne­se beurs­in­dex doet het met een daling van 18% sinds begin 2016 bar slecht. De prijs van een vat olie is 20% lager dan in het begin van het jaar. Bei­de fac­to­ren zor­gen voor onrust. Toch is de wereld, en op de eer­ste plaats de Ver­e­nig­de Sta­ten, beter in staat om dit soort schok­ken op te van­gen. Dat heeft voor­al met de schul­den­si­tu­a­tie te maken. Een gemid­deld Ame­ri­kaans huis­hou­den had in 2007 meer dan 130% aan schul­den uit­staan in ver­ge­lij­king met zijn jaar­lijks inko­men. In de afge­lo­pen jaren is dat schul­den niveau afge­bouwd tot onge­veer 103% van het jaar­in­ko­men, merkt The Wall Street Jour­nal op.

Bij de ban­ken is even­eens veel ver­be­te­ring te mer­ken. Zij heb­ben de afge­lo­pen jaren gebruikt om hun balans te ver­ste­vi­gen. In het eer­ste kwar­taal van 2009 had­den ban­ken gemid­deld 5,5% aan aan­de­len­ka­pi­taal uit­staan. Op dit ogen­blik is dat reeds gemid­deld 12,5% van het balans­to­taal. Moch­ten er opnieuw ern­sti­ge pro­ble­men ont­staan, dan kun­nen de ban­ken die veel beter het hoofd bie­den dan in 2008. Dat bete­kent niet dat er geen zor­gen meer zijn, zegt WSJ.

Goed­ko­pe olie is op zich niet het groot­ste pro­bleem. De situ­a­tie in Chi­na is het meest zorg­wek­kend. Er bestaat een gevaar voor een har­de lan­ding van de Chi­na-eco­no­mie. Een over­dre­ven reac­tie van de Chi­ne­se rege­ring vormt even­eens een gevaar. Als de Chi­ne­se over­heid de geld­kraan al te snel open­draait, kan dat voor one­ven­wich­ten lei­den. Een ander pro­bleem is de opge­lo­pen over­heids­schuld. Niet alleen in de Ver­e­nig­de Sta­ten is de over­heids­schuld ern­stig opge­lo­pen ten opzich­te van 2008. Dat feno­meen geldt ook voor Euro­pa, Japan en China.

De ban­ken zijn voor­zich­ti­ger gewor­den in het ver­strek­ken van kre­die­ten. Daar staat tegen­over dat de hoe­veel­heid bedrijfs­obli­ga­ties die geplaatst zijn in de afge­lo­pen jaren is ver­vier­vou­digd. Dat zou voor pro­ble­men kun­nen zor­gen indien de ren­te weer oploopt. En mocht het mis­gaan, dan heb­ben cen­tra­le ban­ken niet veel ruim­te meer om de ren­te nog ver­der te ver­la­gen. Voor de mees­te cen­tra­le ban­ken ligt de ren­te nu al rond de 0%. Toch zijn de ban­ken beter geplaatst dan vroe­ger om schok­ken op te van­gen. Con­clu­sie van The Wall Street Jour­nal: zor­gen zijn er genoeg, maar het zijn over­zich­te­lij­ke zorgen.

(bron: The Wall Street Jour­nal, IEX.nl)