20 mrt Euro in gevaar
Sedert drie jaar zit de euro in een neerwaartse spiraal. Dat Geert Wilders de Nederlandse verkiezingen niet heeft gewonnen betekent niet dat de euro nu uit de gevarenzone is. Michael Hasenstab van Franklin Templeton Investments beaamt het. Hasenstab is een shorter van de Europese eenheidsmunt. Met succes. Zijn Global Total Return fonds vermeerderde in de afgelopen drie jaar met +10,95% op jaarbasis. In de afgelopen 3 maanden alleen al steeg het met bijna +14% in waarde, uitgedrukt in euro. Het fonds schommelt sterk maar steeg de afgelopen 10 jaar met +9,93% op jaarbasis.
Michael Hasenstab beheert twee van de drie grootste obligatiefondsen in Europa. Euro-scepticisme is zijn eerste strategische visie. Hij wijst erop dat het politieke landschap in de eurozone ingrijpend is veranderd sinds de crisis van 2011. In 2011 waren wij overtuigd van de politieke wil die bestond om de euro-unie bij elkaar te houden, aldus Hasenstab. Wij waren dan onder meer belegger in Italiaans schuldpapier. Met de opkomst van populisten is hier verandering in gekomen. Er wordt nu gesproken over hogere overheidsuitgaven, om zo meer populariteit te kopen, aldus Hasenstab. Deze houding druist in tegen het fundament van de monetaire unie, die lage schulden en overheidstekorten nastreeft. Nu de economie beter draait, zal dat voor de komende paar jaar nog geen groot probleem vormen. Het wordt anders als de volgende recessie toeslaat. Zullen EU-landen dan nog kunnen samenwerken zoals in het verleden? Op langere termijn blijft de euro in de gevarenzone en dient de beleggers zich daartegen te wapenen.
Amerikaanse staatsobligaties
Een tweede strategisch visie van de Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return beheerder is zijn pessimistische kijk op Amerikaanse staatsobligaties. Het ruime monetaire beleid gaat gepaard met een belofte van enorme fiscale stimulering. Het is niet nooit eerder vertoond pro-cyclisch beleid, zegt Hasenstab. Tel daar de door president Donald Trump zo sterk gepromote protectionistische maatregelen bij op en je hebt het perfecte recept voor inflatie. Als we straks zo’n 3 procent inflatie hebben en de economische groei is ook zo’n 3 procent, dan komen de Treasuries onder druk. Amerika is van buitenlandse kopers afhankelijk inzake Treasuries. De vraag is volgens Hasenstab of landen als Japan en Duitsland tot het eind der tijden bereid zullen zijn om de VS-tekorten te financieren. Treasuries zullen hun huidige waarde niet behouden, volgens Hasenstab.
Opkomende markten
Opkomende markten zijn wél the place to be, meent Hasenstab. Dit is zijn strategische visie nummer drie. Er is risico, maar je wordt er ook voor beloond. De obligatiemanager is van mening dat deze markten, na een paar jaar uit de mode te zijn geweest, nog steeds overdreven laag gewaardeerd worden. Ook de meeste opkomende valuta zijn volgens het onderzoeksteam van Templeton ondergewaardeerd te noemen. In landen als Rusland en Turkije zijn de rentes op staatsobligaties hoger dan 10 proent, maar de valuta’s zijn er overgewaardeerd. Een land als Indonesië daarentegen, heeft naast een yield van 7,5 procent, ook nog eens een ondergewaardeerde munt. ook Zuid-Amerika ligt bij Hasenstab in de bovenste lade. De munten van deze zone worden zwaarder overwogen dan ooit, sinds het aantreden van Hasenstab als fondsmanager. Verschillende landen in deze regio voeren economische hervormingen door. Daarnaast zullen deze opkomende markten het meest profiteren van de economische stimulus die vanuit de VS zal uitgaan.
(Bronnen: Templeton, Bloomberg, Reuters, Fondsnieuws)