Euro in gevaar

Euro in gevaar

hasenstab michaelSedert drie jaar zit de euro in een neer­waart­se spi­raal. Dat Geert Wil­ders de Neder­land­se ver­kie­zin­gen niet heeft gewon­nen bete­kent niet dat de euro nu uit de geva­ren­zo­ne is. Michael Hasen­stab van Franklin Tem­ple­ton Invest­ments beaamt het. Hasen­stab is een shor­ter van de Euro­pe­se een­heids­munt. Met suc­ces. Zijn Glo­bal Total Return fonds ver­meer­der­de in de afge­lo­pen drie jaar met +10,95% op jaar­ba­sis. In de afge­lo­pen 3 maan­den alleen al steeg het met bij­na +14% in waar­de, uit­ge­drukt in euro. Het fonds schom­melt sterk maar steeg de afge­lo­pen 10 jaar met +9,93% op jaarbasis.

Michael Hasen­stab beheert twee van de drie groot­ste obli­ga­tie­fond­sen in Euro­pa. Euro-scep­ti­cis­me is zijn eer­ste stra­te­gi­sche visie. Hij wijst erop dat het poli­tie­ke land­schap in de euro­zo­ne ingrij­pend is ver­an­derd sinds de cri­sis van 2011. In 2011 waren wij over­tuigd van de poli­tie­ke wil die bestond om de euro-unie bij elkaar te hou­den, aldus Hasen­stab. Wij waren dan onder meer beleg­ger in Ita­li­aans schuld­pa­pier. Met de opkomst van popu­lis­ten is hier ver­an­de­ring in geko­men. Er wordt nu gespro­ken over hoge­re over­heids­uit­ga­ven, om zo meer popu­la­ri­teit te kopen, aldus Hasen­stab. Deze hou­ding druist in tegen het fun­da­ment van de mone­tai­re unie, die lage schul­den en over­heids­te­kor­ten nastreeft. Nu de eco­no­mie beter draait, zal dat voor de komen­de paar jaar nog geen groot pro­bleem vor­men. Het wordt anders als de vol­gen­de reces­sie toe­slaat. Zul­len EU-lan­den dan nog kun­nen samen­wer­ken zoals in het ver­le­den? Op lan­ge­re ter­mijn blijft de euro in de geva­ren­zo­ne en dient de beleg­gers zich daar­te­gen te wapenen.

Ame­ri­kaan­se staatsobligaties
Een twee­de stra­te­gisch visie van de Tem­ple­ton Glo­bal Bond en Tem­ple­ton Glo­bal Total Return beheer­der is zijn pes­si­mis­ti­sche kijk op Ame­ri­kaan­se staats­obli­ga­ties. Het rui­me mone­tai­re beleid gaat gepaard met een belof­te van enor­me fis­ca­le sti­mu­le­ring. Het is niet nooit eer­der ver­toond pro-cyclisch beleid, zegt Hasen­stab. Tel daar de door pre­si­dent Donald Trump zo sterk gepro­mo­te pro­tec­ti­o­nis­ti­sche maat­re­ge­len bij op en je hebt het per­fec­te recept voor infla­tie. Als we straks zo’n 3 pro­cent infla­tie heb­ben en de eco­no­mi­sche groei is ook zo’n 3 pro­cent, dan komen de Tre­a­su­ries onder druk. Ame­ri­ka is van bui­ten­land­se kopers afhan­ke­lijk inza­ke Tre­a­su­ries. De vraag is vol­gens Hasen­stab of lan­den als Japan en Duits­land tot het eind der tij­den bereid zul­len zijn om de VS-tekor­ten te finan­cie­ren. Tre­a­su­ries zul­len hun hui­di­ge waar­de niet behou­den, vol­gens Hasenstab.

Templeton GTR

Opko­men­de markten
Opko­men­de mark­ten zijn wél the pla­ce to be, meent Hasen­stab. Dit is zijn stra­te­gi­sche visie num­mer drie. Er is risi­co, maar je wordt er ook voor beloond. De obli­ga­tiema­na­ger is van mening dat deze mark­ten, na een paar jaar uit de mode te zijn geweest, nog steeds over­dre­ven laag gewaar­deerd wor­den. Ook de mees­te opko­men­de valu­ta zijn vol­gens het onder­zoeks­team van Tem­ple­ton onder­ge­waar­deerd te noe­men. In lan­den als Rus­land en Tur­kije zijn de ren­tes op staats­obli­ga­ties hoger dan 10 proent, maar de valuta’s zijn er over­ge­waar­deerd. Een land als Indo­ne­sië daar­en­te­gen, heeft naast een yield van 7,5 pro­cent, ook nog eens een onder­ge­waar­deer­de munt. ook Zuid-Ame­ri­ka ligt bij Hasen­stab in de boven­ste lade. De mun­ten van deze zone wor­den zwaar­der over­wo­gen dan ooit, sinds het aan­tre­den van Hasen­stab als fonds­ma­na­ger. Ver­schil­len­de lan­den in deze regio voe­ren eco­no­mi­sche her­vor­min­gen door. Daar­naast zul­len deze opko­men­de mark­ten het meest pro­fi­te­ren van de eco­no­mi­sche sti­mu­lus die van­uit de VS zal uitgaan.

(Bron­nen: Tem­ple­ton, Bloom­berg, Reu­ters, Fondsnieuws)