28 jun Europese beurskoersen hernemen
De Europese beurzen hernamen dinsdag fors, de Eurostoxx 50 ging meer dan 3% hoger. Het Brexit referendum is dan wel onverwachts uitgedraaid, ondanks de gevoerde campagnes van het Remain-kamp. Maar vele Brexit pro-stemmers zijn er beduusd van en hadden niet verwacht dat een Brexit er echt van zou komen. Uit Google-gedrag vlak na de stemming is gebleken dat vele Brits eilandbewoners nog niet goed wisten wat ‘EU’ juist betekent.
In het verdrag van Lissabon staat hoe een exit uit de EU dient te gebeuren. Maar omdat er nog geen echt plan is (behalve dat fameuze artikel 50) roept het VK het artikel (nog) niet in. Begrijpe wie begrijpen kan. Het is het nog gissen naar de echte gevolgen van de Brexit. Het enige échte gevolg tot nu toe is de duikvlucht van het Brits pond waardoor de Britse exportpositie verbetert, maar de bevolking er wat op achteruit gaat t.o.v. de buitenwereld althans in zoverre het de kostprijs van importgoederen betreft. Bijna al de rest moet nog onderhandeld worden. Dit kan 2 tot 10 jaar duren. De correctie op de beurzen was vooral geïnspireerd door onzekerheid.
Er zijn heel wat vragen en ‘problemen’ die door de hoofden van de beleggers spoken. Vele daarvan kunnen gerelativeerd worden, maar niet alle.
We noemen er enkele:
1. Er wordt gevreesd voor besmetting die dit referendum kan hebben op de overige leden. Deze vrees wordt alvast niet bevestigd door de uitslag van de Spaanse verkiezingen.
2. Men vreest dat rendementen op leningen van de kernlanden in de eurozone verder dalen, terwijl de leningen van perifere landen verder onder druk zullen komen. Een reden te meer om bij de eurozone te blijven, zouden we zeggen.
3. Beleggers zullen kiezen voor ‘veilige havens’ beleggingen en sectoren. Op zich is dat geen probleem.
4. De groei in de eurozone zal verder afzwakken wat ertoe zal leiden dat de ECB meer geld in het systeem zal pompen. Dit kan enkel het ‘systeem’ ondersteunen.
5. Andere centrale banken zullen ingrijpen, welke invloed zal dit hebben op de belangrijkste valuta’s?
6. De groei in Engeland zal fors afnemen en gevreesd wordt voor een recessie. Als de we naar Noorwegen en Zwitserland kijken dan is deze vrees onterecht.
7. De Bank van Engeland zal de rente de komende maanden waarschijnlijk fors verlagen. Dit is goed nieuws voor Briste aandelen.
8. De werkelijke Brexit zal een lang en zeer moeilijk proces worden. Dit betekent dat de verandering zeer geleidelijk zullen plaatsvinden.
9. De gevolgen voor de banksector zijn onduidelijk. Dit is de grootste hamvraag die de financiële wereld momenteel bezighoudt. De Britse centrale bank houdt alleszins 250 miljard pond klaar om in te grijpen waar nodig.