Europese beurskoersen hernemen

Europese beurskoersen hernemen

brexit3aDe Euro­pe­se beur­zen her­na­men dins­dag fors, de Euro­stoxx 50 ging meer dan 3% hoger. Het Brexit refe­ren­dum is dan wel onver­wachts uit­ge­draaid, ondanks de gevoer­de cam­pag­nes van het Remain-kamp. Maar vele Brexit pro-stem­mers zijn er beduusd van en had­den niet ver­wacht dat een Brexit er echt van zou komen. Uit Goog­le-gedrag vlak na de stem­ming is geble­ken dat vele Brits eiland­be­wo­ners nog niet goed wis­ten wat ‘EU’ juist betekent.

In het ver­drag van Lis­sa­bon staat hoe een exit uit de EU dient te gebeu­ren. Maar omdat er nog geen echt plan is (behal­ve dat fameu­ze arti­kel 50) roept het VK het arti­kel (nog) niet in. Begrij­pe wie begrij­pen kan. Het is het nog gis­sen naar de ech­te gevol­gen van de Brexit. Het eni­ge éch­te gevolg tot nu toe is de duik­vlucht van het Brits pond waar­door de Brit­se export­po­si­tie ver­be­tert, maar de bevol­king er wat op  ach­ter­uit gaat t.o.v. de bui­ten­we­reld althans in zover­re het de kost­prijs van import­goe­de­ren betreft. Bij­na al de rest moet nog onder­han­deld wor­den. Dit kan 2 tot 10 jaar duren. De cor­rec­tie op de beur­zen was voor­al geïn­spi­reerd door onzekerheid.

Er zijn heel wat vra­gen en ‘pro­ble­men’ die door de hoof­den van de beleg­gers spo­ken. Vele daar­van kun­nen gere­la­ti­veerd wor­den, maar niet alle.
We noe­men er enkele:

1. Er wordt gevreesd voor besmet­ting die dit refe­ren­dum kan heb­ben op de ove­ri­ge leden. Deze vrees wordt alvast niet beves­tigd door de uit­slag van de Spaan­se verkiezingen.
2. Men vreest dat ren­de­men­ten op lenin­gen van de kern­lan­den in de euro­zo­ne ver­der dalen, ter­wijl de lenin­gen van peri­fe­re lan­den ver­der onder druk zul­len komen. Een reden te meer om bij de euro­zo­ne te blij­ven, zou­den we zeggen.
3. Beleg­gers zul­len kie­zen voor ‘vei­li­ge havens’ beleg­gin­gen en sec­to­ren. Op zich is dat geen probleem.
4. De groei in de euro­zo­ne zal ver­der afzwak­ken wat ertoe zal lei­den dat de ECB meer geld in het sys­teem zal pom­pen. Dit kan enkel het ‘sys­teem’ ondersteunen.
5. Ande­re cen­tra­le ban­ken zul­len ingrij­pen, wel­ke invloed zal dit heb­ben op de belang­rijk­ste valuta’s?
6. De groei in Enge­land zal fors afne­men en gevreesd wordt voor een reces­sie. Als de we naar Noor­we­gen en Zwit­ser­land kij­ken dan is deze vrees onterecht.
7. De Bank van Enge­land zal de ren­te de komen­de maan­den waar­schijn­lijk fors ver­la­gen. Dit is goed nieuws voor Bris­te aandelen.
8. De wer­ke­lij­ke Brexit zal een lang en zeer moei­lijk pro­ces wor­den. Dit bete­kent dat de ver­an­de­ring zeer gelei­de­lijk zul­len plaatsvinden.
9. De gevol­gen voor de bank­sec­tor zijn ondui­de­lijk. Dit is de groot­ste ham­vraag die de finan­ci­ë­le wereld momen­teel bezig­houdt. De Brit­se cen­tra­le bank houdt alles­zins 250 mil­jard pond klaar om in te grij­pen waar nodig.