20 nov Fed overweegt renteverhoging
De Amerikaanse beurzen stegen woensdag onmiddellijk na bekendmaking van de recentste notulen van de Amerikaanse bank (Fed). De beurzen houden van zekerheid, voorspelbaarheid. Het blijkt nu dat de meeste beleidsmakers van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, december aanwijzen als de maand waarop de eerste opwaartse rentestap sinds 2006 zou kunnen worden gezet.
Voorafgaand aan deze bekendmaking sprak de Fed reeds over de sterk verbeterde arbeidsmarkt en de aanhoudende economische groei. Zij maakt zich steeds minder zorgen over de lage inflatie. De notulen van de vergadering zeggen duidelijk dat het „passend zou kunnen zijn” om de rente op te trekken. Met het verhogen van de rente wil men voorkomen dat de economie oververhit zou geraken, met een al te sterke opstoot van de inflatie voor gevolg.
Onverwachtse schokken?
Als potentiële datum wordt 16 december genoemd, maar dan moet de economie zich blijven verbeteren en mogen ‘onverwachte schokken’ geen roet in het eten strooien. De beleidsmakers vragen zich openlijk af of de economische groei midden december nog steeds solide genoeg zal zijn om dergelijke schokken op te vangen. Een renteverhoging is dus waarschijnlijker geworden, maar staat nog steeds niet vast. Volgens El-Erian, hoofdadviseur van Allianz, is het voor 70% zeker dat de rente verhoogd wordt. Mogelijke terreuraanvallen of tegenvallende economische cijfers kunnen nog steeds stokken in de wielen steken.
Waarom houden de Amerikaanse beurzen van dit nieuws?
Een stijging van de korte termijn rente ging in het verleden wel eens samen met sputterende beurzen. Op dit ogenblik hebben de VS beurzen daar hoegenaamd geen last van. De rente zou slechts fractioneel verhoogd worden in december, omdat de VS economie het zo uitstekend doet, en dat terwijl de inflatie relatief laag blijft. Het ‘Goldilocks’ scenario (zie onze blog van 26 mei) blijft intact: de VS economie groeit gestaag verder, de jobs nemen toe, de lonen en de koopkracht stijgen. Dit alles met een beperkte inflatie en lage rente op obligaties. De aandelenmarkten ‘liken’ dit.