Fed overweegt renteverhoging

Fed overweegt renteverhoging

janet yellenDe Ame­ri­kaan­se beur­zen ste­gen woens­dag onmid­del­lijk na bekend­ma­king van de recent­ste notu­len van de Ame­ri­kaan­se bank (Fed). De beur­zen hou­den van zeker­heid, voor­spel­baar­heid. Het blijkt nu dat de mees­te beleids­ma­kers van de Fede­ral Reser­ve, het Ame­ri­kaan­se stel­sel van cen­tra­le ban­ken, decem­ber aan­wij­zen als de maand waar­op de eer­ste opwaart­se ren­te­stap sinds 2006 zou kun­nen wor­den gezet.

Voor­af­gaand aan deze bekend­ma­king sprak de Fed reeds over de sterk ver­be­ter­de arbeids­markt en de aan­hou­den­de eco­no­mi­sche groei. Zij maakt zich steeds min­der zor­gen over de lage infla­tie. De notu­len van de ver­ga­de­ring zeg­gen dui­de­lijk dat het „pas­send zou kun­nen zijn” om de ren­te op te trek­ken. Met het ver­ho­gen van de ren­te wil men voor­ko­men dat de eco­no­mie over­ver­hit zou gera­ken, met een al te ster­ke opstoot van de infla­tie voor gevolg.

Onver­wacht­se schokken?
Als poten­ti­ë­le datum wordt 16 decem­ber genoemd, maar dan moet de eco­no­mie zich blij­ven ver­be­te­ren en mogen ‘onver­wach­te schok­ken’ geen roet in het eten strooi­en. De beleids­ma­kers vra­gen zich open­lijk af of de eco­no­mi­sche groei mid­den decem­ber nog steeds soli­de genoeg zal zijn om der­ge­lij­ke schok­ken op te van­gen. Een ren­te­ver­ho­ging is dus waar­schijn­lij­ker gewor­den, maar staat nog steeds niet vast. Vol­gens El-Eri­an,  hoofd­ad­vi­seur van Alli­anz, is het voor 70% zeker dat de ren­te ver­hoogd wordt. Moge­lij­ke ter­reur­aan­val­len of tegen­val­len­de eco­no­mi­sche cij­fers kun­nen nog steeds stok­ken in de wie­len steken.

Waar­om hou­den de Ame­ri­kaan­se beur­zen van dit nieuws?
Een stij­ging van de kor­te ter­mijn ren­te ging in het ver­le­den wel eens samen met sput­te­ren­de beur­zen. Op dit ogen­blik heb­ben de VS beur­zen daar hoe­ge­naamd geen last van. De ren­te zou slechts frac­ti­o­neel ver­hoogd wor­den in decem­ber, omdat de VS eco­no­mie het zo uit­ste­kend doet, en dat ter­wijl de infla­tie rela­tief laag blijft. Het ‘Gol­di­locks’ sce­na­rio (zie onze blog van 26 mei) blijft intact: de VS eco­no­mie groeit gestaag ver­der, de jobs nemen toe, de lonen en de koop­kracht stij­gen. Dit alles met een beperk­te infla­tie en lage ren­te op obli­ga­ties. De aan­de­len­mark­ten ‘liken’ dit.