Groeiende markten

Groeiende markten

Aan­de­len uit groei­lan­den groei­en weer. Hun beurs­koer­sen zijn in goe­den doen. De voor deze lan­den belang­rij­ke Chi­ne­se eco­no­mie groeit ver­der en het ver­trou­wen van de Chi­ne­se aan­koop­di­rec­teu­ren lijkt op een ver­de­re eco­no­mi­sche expan­sie te dui­den. Het ver­trou­wen van de aan­koop­di­rec­teu­ren wordt geme­ten door de PMI-index. Een cij­fer gro­ter dan 50, zoals nu het geval is, duidt op een eco­no­mi­sche groei in de nabije toe­komst. Cij­fers uit Chi­na wor­den al wel eens als onbe­trouw­baar bestem­peld, daar­om word vaak geke­ken naar een twee­de index: de Caixin PMI index. Deze index wordt wel als betrouw­baar aan­zien. De Caixin index meet de bedrij­vig­heid bij klei­ne- en mid­del­gro­te bedrij­ven en wordt opge­steld door het onaf­han­ke­lij­ke media­be­drijf Caixin. Ook deze indi­ca­tor noteert hoger dan 50 en wijst op ver­de­re eco­no­mi­sche expan­sie in Chi­na. Momen­teel stijgt de Chi­ne­se eco­no­mie maar liefst tegen + 6,9% op jaar­ba­sis. Dat is met bij­na 7% de snel­ste groei sinds 2015 en iets hoger dan de mees­te eco­no­men had­den ver­wacht aan het begin van het jaar.

Mar­kets up, dol­lar down
Ook Euro­pe­se aan­de­len pres­te­ren posi­tief tij­dens 2017. De Euro­stoxx 50 noteert sinds de start van het jaar +4,50%. Aan­de­len uit de VS note­ren posi­tief voor het jaar, althans in dol­lar uit­ge­drukt. Helaas kun­nen we als Euro­pe­se beleg­ger voor­lo­pig niet pro­fi­te­ren van de Ame­ri­kaan­se koers­stij­gin­gen; de USD is immers ‑12,50% gezakt tov de Euro sinds de start van het jaar. De stij­ging van de aan­de­len­koer­sen wor­den dus teniet gedaan door de munt­da­ling tegen­over de euro. Die ster­ke Euro is een doorn in het oog van ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi, die lie­ver een lage­re Euro ziet. Op die manier zou­den Euro­pe­se bedrij­ven een gro­te­re con­cur­ren­ti­ë­le slag­kracht heb­ben, het­geen voor werk­ge­le­gen­heid en eco­no­mi­sche groei zou zor­gen. De ster­ke Euro zorgt ervoor dat de ECB-sti­mu­li (opkoop van obli­ga­ties, ruim geld­be­leid) lan­ger wor­den aan­hou­den dan door som­mi­gen ver­wacht. Dat laat­ste is alles­zins posi­tief nieuws voor de Euro­pe­se aandelen.

Geen paniek
De dol­lar is dus snel­ler gedaald dan de Ame­ri­kaan­se beurs geste­gen is. Deze trend is nog­al vreemd, aan­ge­zien de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie toch behoor­lijk groeit. Het onvoor­spel­ba­re ren­te­be­leid van de FED is deels ver­ant­woor­de­lijk voor de terug­val van de dol­lar. Over de beurs maken we ons niet zoveel zor­gen. Opluch­ting maak­te zich mees­ter van de VS-mark­ten toen een deal bereikt werd over het toe­ge­la­ten Ame­ri­kaan­se schul­den­pla­fond. De Ame­ri­kaan­se bedrijfs­win­sten blij­ven op peil. De infla­tie blijft onder con­tro­le. Zodra de FED werk maakt van ren­te­stij­gin­gen zal de dol­lar zijn oude glans weer­vin­den. En Noord Korea zal de VS niet klein krij­gen. Behoud uw ver­trou­wen in de dol­lar, is de boodschap.

Beleg­gen in Fron­tier Markets
Ondanks de Noord-Kore­aan­se bedrei­gin­gen zit­ten de opko­men­de mark­ten weer in een opwaarts momen­tum. Bin­nen het Capi­tal­Plan uni­ver­sum zijn er ver­schil­len­de beleg­gin­gen die inspe­len op de evo­lu­tie van de opko­men­de mark­ten. Eén van die beleg­gin­gen is het Franklin Tem­ple­ton Fron­tier Mar­kets fund. Deze Fron­tier lan­den, zoals bv. Viet­nam en Bang­la­desh, zijn in eco­no­mi­sche zin al ver­der ont­wik­keld maar ken­nen nog bar­ri­è­res voor toe­tre­ding van de gro­te inter­na­ti­o­na­le beleg­gers. Een aan­tal van deze Fron­tier Mar­kets staat op de nomi­na­tie om toe te tre­den tot de, beter beken­de, groep van Emer­ging Mar­kets. Het idee is om er nu in te beleg­gen, voor­al­eer de gro­te jon­gens mas­saal hun intre­de maken en de koer­sen doen explo­de­ren. Ondanks de ster­ke Euro en ondanks de Noord-Korea sto­ry, weet het Franklin Tem­ple­ton Fron­tier Mar­kets fonds dit jaar toch +5% te stij­gen. Op zich niet zo indruk­wek­kend. Met de posi­ties die we vorig jaar inna­men wist het fonds wel reeds ruim +20% te appre­ci­ë­ren. Wij ver­wach­ten in de nabije toe­komst een bij­ko­men­de, opwaart­se swing­be­we­ging voor de Fron­tier Mar­kets. De gro­te door­braak zal zich voor­doen in de loop van de vol­gen­de jaren.

Gra­fiek: evo­lu­tie Franklin Tem­ple­ton Fron­tier Mar­kets, sinds 16/03/2016
(bron gra­fiek: Morningstar)

Tags:
,