08 sep Groeiende markten
Aandelen uit groeilanden groeien weer. Hun beurskoersen zijn in goeden doen. De voor deze landen belangrijke Chinese economie groeit verder en het vertrouwen van de Chinese aankoopdirecteuren lijkt op een verdere economische expansie te duiden. Het vertrouwen van de aankoopdirecteuren wordt gemeten door de PMI-index. Een cijfer groter dan 50, zoals nu het geval is, duidt op een economische groei in de nabije toekomst. Cijfers uit China worden al wel eens als onbetrouwbaar bestempeld, daarom word vaak gekeken naar een tweede index: de Caixin PMI index. Deze index wordt wel als betrouwbaar aanzien. De Caixin index meet de bedrijvigheid bij kleine- en middelgrote bedrijven en wordt opgesteld door het onafhankelijke mediabedrijf Caixin. Ook deze indicator noteert hoger dan 50 en wijst op verdere economische expansie in China. Momenteel stijgt de Chinese economie maar liefst tegen + 6,9% op jaarbasis. Dat is met bijna 7% de snelste groei sinds 2015 en iets hoger dan de meeste economen hadden verwacht aan het begin van het jaar.
Markets up, dollar down
Ook Europese aandelen presteren positief tijdens 2017. De Eurostoxx 50 noteert sinds de start van het jaar +4,50%. Aandelen uit de VS noteren positief voor het jaar, althans in dollar uitgedrukt. Helaas kunnen we als Europese belegger voorlopig niet profiteren van de Amerikaanse koersstijgingen; de USD is immers ‑12,50% gezakt tov de Euro sinds de start van het jaar. De stijging van de aandelenkoersen worden dus teniet gedaan door de muntdaling tegenover de euro. Die sterke Euro is een doorn in het oog van ECB-voorzitter Mario Draghi, die liever een lagere Euro ziet. Op die manier zouden Europese bedrijven een grotere concurrentiële slagkracht hebben, hetgeen voor werkgelegenheid en economische groei zou zorgen. De sterke Euro zorgt ervoor dat de ECB-stimuli (opkoop van obligaties, ruim geldbeleid) langer worden aanhouden dan door sommigen verwacht. Dat laatste is alleszins positief nieuws voor de Europese aandelen.
Geen paniek
De dollar is dus sneller gedaald dan de Amerikaanse beurs gestegen is. Deze trend is nogal vreemd, aangezien de Amerikaanse economie toch behoorlijk groeit. Het onvoorspelbare rentebeleid van de FED is deels verantwoordelijk voor de terugval van de dollar. Over de beurs maken we ons niet zoveel zorgen. Opluchting maakte zich meester van de VS-markten toen een deal bereikt werd over het toegelaten Amerikaanse schuldenplafond. De Amerikaanse bedrijfswinsten blijven op peil. De inflatie blijft onder controle. Zodra de FED werk maakt van rentestijgingen zal de dollar zijn oude glans weervinden. En Noord Korea zal de VS niet klein krijgen. Behoud uw vertrouwen in de dollar, is de boodschap.
Beleggen in Frontier Markets
Ondanks de Noord-Koreaanse bedreigingen zitten de opkomende markten weer in een opwaarts momentum. Binnen het CapitalPlan universum zijn er verschillende beleggingen die inspelen op de evolutie van de opkomende markten. Eén van die beleggingen is het Franklin Templeton Frontier Markets fund. Deze Frontier landen, zoals bv. Vietnam en Bangladesh, zijn in economische zin al verder ontwikkeld maar kennen nog barrières voor toetreding van de grote internationale beleggers. Een aantal van deze Frontier Markets staat op de nominatie om toe te treden tot de, beter bekende, groep van Emerging Markets. Het idee is om er nu in te beleggen, vooraleer de grote jongens massaal hun intrede maken en de koersen doen exploderen. Ondanks de sterke Euro en ondanks de Noord-Korea story, weet het Franklin Templeton Frontier Markets fonds dit jaar toch +5% te stijgen. Op zich niet zo indrukwekkend. Met de posities die we vorig jaar innamen wist het fonds wel reeds ruim +20% te appreciëren. Wij verwachten in de nabije toekomst een bijkomende, opwaartse swingbeweging voor de Frontier Markets. De grote doorbraak zal zich voordoen in de loop van de volgende jaren.
Grafiek: evolutie Franklin Templeton Frontier Markets, sinds 16/03/2016
(bron grafiek: Morningstar)