Grondstoffen in opmars

Grondstoffen in opmars

commodDe dol­lar ver­zwakt wat en dat heeft effect op de grond­stof­fen­mark­ten. Het eco­no­misch bureau van ABN Amro denkt dat in de res­te­ren­de peri­o­den van dit jaar de bre­de grond­stof­fen­in­dex CRB met 15 pro­cent zal kun­nen stij­gen. ABN Amro is over vrij­wel de hele linie posi­tief over de grond­stof­fen­mark­ten: het momen­tum voor ener­gie zet door. De lage­re dol­lar stuwt ook de vraag naar edel­me­ta­len, en in het bij­zon­der goud.

Basis­me­ta­len als alu­mi­ni­um, nik­kel, koper en zink zul­len een gril­lig patroon van her­stel laten zien. Bij staal is het sen­ti­ment wel­is­waar ver­be­terd, maar nog niet de vraag. Bij agra­ri­sche grond­stof­fen is spra­ke van over­pro­duc­tie en voor­raad­vor­ming. De CRB-index is de oud­ste en de bekend­ste grond­stof­fen­in­dex. Van­daag bestaat deze uit 19 deel­mark­ten, waar­bij het toe­ge­ken­de gewicht sterk uit­een­loopt. Met een weging van bij­na 23 pro­cent weegt olie het zwaarst in deze index, gevolgd door gas en soja­bo­nen (elk rond de 6%).

Fid­eli­ty is één van de groot­ste fonds- en ver­mo­gens­be­heer­ders ter wereld. Ook Fid­eli­ty heeft posi­tie­ve ver­wach­tin­gen over de grond­stof­fen­mark­ten. Hoe­wel de poli­tie­ke risico’s gro­ter lij­ken te zijn dan de eco­no­mi­sche, denkt de Fid­eli­ty-stra­teeg Domi­nic Ros­si dat het reces­sie­ri­si­co beperkt is en dat eco­no­mi­sche groei in 2017 kan aan­trek­ken, en daar­mee ook de vraag naar grondstoffen.

Grond­stof­fen­trac­kers (ETF’s) zijn niet altijd de ide­a­le instru­men­ten. Wat beleg­gen in grond­stof­fen­trac­kers frus­tre­rend maakt, is dat de mees­te ETF’s via futu­re­con­trac­ten expo­su­re pro­be­ren te krij­gen, wat bete­kent dat ze niet recht­streeks in de onder­lig­gen­de grond­stof­fen beleg­gen. Het voor­deel hier­van is dat men gemak­ke­lijk met hef­bo­men kan wer­ken. Nadeel is dat men door­lo­pend futu­re­con­trac­ten moet door­rol­len, waar­door men soms wel tot 5 à 10 pro­cent van het jaar­ren­de­ment kan ver­lie­zen. Dat gebeurt door het zoge­noem­de ‘con­tan­go’.

Grond­stof­fen­aan­de­len­fond­sen beleg­gen in uit­ba­ters van olie­vel­den, grond­stof­mij­nen en ‑plan­ta­ges. Zij pro­fi­te­ren van de uptrend maar heb­ben geen last van het con­tan­go-pro­bleem. Deze fond­sen zijn gemid­deld met onge­veer 7,5% geste­gen sinds begin 2016. Voor meer info con­tac­teer ons gerust.  (bron­nen: Fid­eli­ty, ABN Amro, Fondsnieuws)