28 apr Grondstoffen in opmars
De dollar verzwakt wat en dat heeft effect op de grondstoffenmarkten. Het economisch bureau van ABN Amro denkt dat in de resterende perioden van dit jaar de brede grondstoffenindex CRB met 15 procent zal kunnen stijgen. ABN Amro is over vrijwel de hele linie positief over de grondstoffenmarkten: het momentum voor energie zet door. De lagere dollar stuwt ook de vraag naar edelmetalen, en in het bijzonder goud.
Basismetalen als aluminium, nikkel, koper en zink zullen een grillig patroon van herstel laten zien. Bij staal is het sentiment weliswaar verbeterd, maar nog niet de vraag. Bij agrarische grondstoffen is sprake van overproductie en voorraadvorming. De CRB-index is de oudste en de bekendste grondstoffenindex. Vandaag bestaat deze uit 19 deelmarkten, waarbij het toegekende gewicht sterk uiteenloopt. Met een weging van bijna 23 procent weegt olie het zwaarst in deze index, gevolgd door gas en sojabonen (elk rond de 6%).
Fidelity is één van de grootste fonds- en vermogensbeheerders ter wereld. Ook Fidelity heeft positieve verwachtingen over de grondstoffenmarkten. Hoewel de politieke risico’s groter lijken te zijn dan de economische, denkt de Fidelity-strateeg Dominic Rossi dat het recessierisico beperkt is en dat economische groei in 2017 kan aantrekken, en daarmee ook de vraag naar grondstoffen.
Grondstoffentrackers (ETF’s) zijn niet altijd de ideale instrumenten. Wat beleggen in grondstoffentrackers frustrerend maakt, is dat de meeste ETF’s via futurecontracten exposure proberen te krijgen, wat betekent dat ze niet rechtstreeks in de onderliggende grondstoffen beleggen. Het voordeel hiervan is dat men gemakkelijk met hefbomen kan werken. Nadeel is dat men doorlopend futurecontracten moet doorrollen, waardoor men soms wel tot 5 à 10 procent van het jaarrendement kan verliezen. Dat gebeurt door het zogenoemde ‘contango’.
Grondstoffenaandelenfondsen beleggen in uitbaters van olievelden, grondstofmijnen en ‑plantages. Zij profiteren van de uptrend maar hebben geen last van het contango-probleem. Deze fondsen zijn gemiddeld met ongeveer 7,5% gestegen sinds begin 2016. Voor meer info contacteer ons gerust. (bronnen: Fidelity, ABN Amro, Fondsnieuws)