23 mei Handelsspanningen lopen op
De handelsspanningen en de brexit-chaos eisen hun tol op de financiële markten. De prijs van een vat Texaanse WTI-olie viel terug tot 58 dollar, vorige maand was dat nog 66 dollar. De vrees voor een ’technologische koude oorlog’ tussen de VS en China komt er bovenop. Commentaren in de krant van de Chinese communistische partij waarschuwen expliciet voor zo’n oorlog. Dit negatieve klimaat dreigt de groei van de wereldeconomie — en de olievraag — te ondermijnen. De analisten worden pessimistischer. De OESO verlaagde eerder deze week al haar groeivooruitzichten voor de globale wereldeconomie.
De situatie rond het Chinese technologieconcern Huawei illustreert dat het om méér gaat dan enkel tariefverhogingen. Het gaat over technologische dominantie en intellectuele eigendomsrechten. De ban op Huawei wordt weliswaar tijdelijk verzacht. De Amerikaanse regering is echter van plan om sancties op te leggen tegen nog veel meer Chinese bedrijven. Vooral beveiligingsbedrijven, waaronder de grote producent van bewakingscamera’s Hikvision. Doordat deze bedrijven op een zwarte lijst komen, kunnen zij geen Amerikaanse technologie meer kopen. Net zoals het bij technologie- en telecomconcern Huawei het geval was.
Ondertussen heet president Trump ondervonden dat Chinezen geen Amerikanen zijn. Regel #1 in China is: laat iemand anders nooit gezichtsverlies lijden. Trump ondervindt dat de Chinezen de onderhandelingen inzake handelstarieven willen rekken. En dat de Chinese publieke opinie zich tegen hem begint te keren. Een handelsakkoord is dus nog niet voor morgen. Het optimisme van vorige maand blijkt voorbarig te zijn geweest. Het wordt een echte krachtmeting tussen grootmachten. Sinds het duidelijk werd dat China niet zomaar door de knieën gaat, zijn de financiële markten in een zenuwachtige.
VS blijft sterk staan
Deze situatie kan nog wel enige tijd aanhouden. De mei-periode waarin dividenden worden uitbetaald, verhoogt het ongemakkelijke gevoel bij beleggers. Dit aangezien betalingen van dividenden quasi steeds technische correcties veroorzaken op de koersen. Voorzichtigheid is troef. De beste wijze te reageren op de onzekerheid is een brede spreiding aan te brengen in de verschillende risico-klassen waarin men belegd. In een latere fase zal de huidige correctie aanleiding geven tot nieuwe kansen. Een zeer zware correctie zit er niet in aangezien de fundamentele economische omgeving redelijk stand houdt. De centrale banken stellen zich zeer soepel op. Ze laten een gestage verruiming van de geldhoeveelheid toe. De productiviteit van de Verenigde Staten is verder toegenomen. De loonkosten evolueren gunstig. Dit is goed nieuws voor de winstmarges van de VS-bedrijven. Dus ook voor de globale winstvorming van het Amerikaanse bedrijfsleven. De Chinezen staan heel wat zwakker. Vroeg of laat zullen ze tot een akkoord gedwongen worden.
Strategische terugtocht
Van een wereldwijde economische recessie kunnen we nog niet spreken. De industriële activiteit vertraagt wereldwijd. Maar de nieuwste data wijzen er eerder op dat het om een strategische terugtocht gaat, nog geen capitulatie. We kunnen dus spreken van een wereldwijde groeivertraging. Daarbij staan de handelsoorlog en de Brexit-perikelen centraal. Het zijn allebei situaties waarbij mensen aan het roer staan. Mensen die het roer kunnen omgooien en een recessie vermijden. Spijtig genoeg wachten mensen meestal tot het laatste moment om rampen te vermijden.
Strategie van vermogensbeheerders
We zien dat vele vermogensbeheerders van patrimoniale beleggingsfondsen een versnelling terugschakelen. Ze keren terug naar een 50%-50% verdeling: 50% aandelen en 50% defensieve activa. Deze defensieve activa zijn meestal zeer breed gespreid: niet alleen obligaties in klassieke munten, maar ook cash, goud en participaties in defensieve hedgefondsen. Vele vermogensbeheerders geven de voorrang aan Amerikaanse “safe haven” aandelen. Ook aan defensieve sectoren zoals voeding, farma en nutsbedrijven. Trendmatige thema’s zoals de vergrijzing van de bevolking, watertechnologieën, recycling, cybersecurity, videogames en dergelijke, blijven in de aandacht staan als verantwoorde beleggingen voor de lange termijn.
Dividendstrategie
Bedrijven die niet alleen dividenden uitbetalen, maar deze ook regelmatig verhogen, worden ook wel “dividend aristocrats” genaamd. Ze tonen daarmee de stabiliteit en de duurzaamheid van hun bedrijfsmodel aan. Eigenlijk zijn het ideale lange termijnbeleggingen. De aandelen van deze bedrijven kunnen een antwoord betekenen op de huidige volatiliteit van de markten. Dit is althans een zinvolle stelling die we terugvinden bij meerdere beursanalisten. Vele van deze bedrijven hebben een goed zicht op de toekomstige groei van hun omzet en resultaten. Zeker als ze over een sterke marktpositie beschikken. We vinden deze strategie terug bij specifieke beleggingsfondsen en trackers. Beleggers genieten daarbij het voordeel van een regelmatig inkomen. Bovendien: bedrijven die hun dividenden regelmatig verhogen presteren op lange termijn doorgaans beter dan het gemiddelde.
Disclamer: deze informatie houdt geen enkel advies in en is enkel een weergave van de voornaamste bewegingen in de financiële markten.