Hernieuwd beursoptimisme

Hernieuwd beursoptimisme

pessimisme slaat omMaan­den aan één stuk wer­den de beur­zen door pes­si­mis­me geplaagd. Dalen­de olie­prij­zen, onze­ker­heid over Chi­na, moge­lij­ke ren­te­ver­ho­gin­gen in de VS, som­ber­heid alom. Sinds enke­le weken begint de stem­ming ech­ter om te slaan, in de goe­de zin. Om te begin­nen her­stelt de prijs van ruwe olie reeds gedu­ren­de 3 maan­den.  De angst voor een Brexit bij het Brits refe­ren­dum op 23 juni ver­min­dert dui­de­lijk. Uit de polls blijkt dat iets meer Brit­ten voor een blij­vend lid­maat­schap van de EU wil­len stem­men. Opluch­ting kwam er ook uit Brus­sel, waar de minis­ters van finan­ci­ën van de euro­groep een akkoord bereik­ten met Grie­ken­land over een vol­gen­de tran­che van hulp­gel­den. Grie­ken­land krijgt tot het ein­de van het jaar 10,3 mil­jard euro toe­ge­scho­ven. Een deel daar­van mag het nu zelfs ook gebrui­ken om eigen uit­ga­ven te bekos­ti­gen, voor­al sala­ris­sen en pen­si­oe­nen, en dus niet enkel om ren­te en aflos­sin­gen te beta­len. Een bemoe­di­gend kadootje voor de Grie­ken, met de groe­ten van de eurogroep.

Nog meer goed nieuws komt er uit Duits­land en uit de Ver­e­nig­de Sta­ten. Duits­land is zowat de motor van de euro­zo­ne en daar steeg zowel het con­su­men­ten­ver­trou­wen als het pro­du­cen­ten­ver­trou­wen. Ook de stem­ming onder de inkoop­ma­na­gers ver­be­tert er. De Ver­e­nig­de Sta­ten zijn zowat de motor van de hele wereld­eco­no­mie. En ja hoor, de motor draait ver­der: zo ver­sche­nen er over april goe­de cij­fers betref­fen­de de hui­zen­markt. De orders voor duur­za­me goe­de­ren ste­gen er in april zelfs met 3,4%. Dat is veel ster­ker dan ver­wacht, en werd voor­al door een ster­ke stij­ging van de orders voor trans­port­mid­de­len ver­oor­zaakt. Het ver­be­te­ren­de macro-eco­no­mi­sche plaat­je gaat niet toe­val­lig samen met uit­spra­ken van Fede­ral Reser­ve-bestuur­ders dat de fed funds ren­te­voet nu wel zal moe­ten ver­hoogd wor­den. In het begin van dit jaar ver­oor­zaak­te onrust over een moge­lij­ke ren­te­ver­ho­ging nog voor ster­ke tur­bu­len­ties op de finan­ci­ë­le mark­ten. Vol­gens vele eco­no­men, waar­on­der die van ABN Amro, lij­ken de mark­ten nu ech­ter voor­be­reid op een ren­te­ver­ho­ging. De ren­te niet ver­ho­gen kan even­eens gevaar­lijk zijn. De speech, die Fed-voor­zit­ter Janet Yel­len vrij­dag­avond op Har­vard houdt, zal wel­licht voor extra dui­de­lijk­heid zor­gen, aldus ABN Amro.

Ook de vrees voor een Chi­nees fias­co neemt af. Hoe­wel de Chi­ne­se groei in het eer­ste kwar­taal sterk terug­viel, neemt de angst voor een reces­sie terug af. Dat wordt onder­streept door het toe­ne­men­de Chi­ne­se pro­du­cen­ten­ver­trou­wen. Het recent­ste BBP-groei­cij­fer lijkt trou­wens in over­een­stem­ming met de groei­doel­stel­ling tus­sen 6,5% en 7%. Het groot­ste risi­co in Chi­na is de finan­ci­ë­le sta­bi­li­teit, meent o.m. de stu­die­dienst van KBC, en deze insta­bi­li­teit wordt ver­oor­zaakt door een te ster­ke kre­diet­groei. Op kor­te ter­mijn beschik­ken de Chi­ne­se auto­ri­tei­ten over vol­doen­de bud­get­tai­re capa­ci­teit om een groot­scha­li­ge finan­ci­ë­le cri­sis te ver­mij­den. Op lan­ge­re ter­mijn moe­ten er ech­ter struc­tu­re­le maat­re­ge­len geno­men wor­den om de Chi­ne­se groei aan de lei­band te hou­den en een bete­re oplos­sing te vin­den voor de onge­wens­te finan­ci­ë­le instabiliteit.

Vol­gens ING is het ver­trou­wen onder de beleg­gers in de afge­lo­pen maand dui­de­lijk toe­ge­no­men. De ING Beleg­gers­Ba­ro­me­ter gaat van 0 tot 200, en staat nu op 124. Daar­mee is het ver­trou­wen uit het dal van febru­a­ri, toen nog een sco­re van 110 werd opge­te­kend. Toch is de sco­re van april 2016 nog altijd ruim onder het niveau van april 2015. De ver­wach­tin­gen voor de komen­de maan­den zijn onver­an­derd ten opzich­te van april en ken­mer­ken zich door een ver­be­te­ring van de eco­no­mie en van de finan­ci­ë­le mark­ten. Nog niet één der­de van de door ING onder­vraag­de beleg­gers denkt dat Groot-Brit­tan­nië tij­dens het juni-refe­ren­dum voor uit­tre­ding uit de Euro­pe­se Unie zal kie­zen. De meer­der­heid van de Brit­ten zou in de EU wil­len blij­ven, maar het zal tot het laat­ste moment span­nend blij­ven, aldus ING.
(bron­nen: ABN Amro, KBC, ING en andere)