30 mei Hernieuwd beursoptimisme
Maanden aan één stuk werden de beurzen door pessimisme geplaagd. Dalende olieprijzen, onzekerheid over China, mogelijke renteverhogingen in de VS, somberheid alom. Sinds enkele weken begint de stemming echter om te slaan, in de goede zin. Om te beginnen herstelt de prijs van ruwe olie reeds gedurende 3 maanden. De angst voor een Brexit bij het Brits referendum op 23 juni vermindert duidelijk. Uit de polls blijkt dat iets meer Britten voor een blijvend lidmaatschap van de EU willen stemmen. Opluchting kwam er ook uit Brussel, waar de ministers van financiën van de eurogroep een akkoord bereikten met Griekenland over een volgende tranche van hulpgelden. Griekenland krijgt tot het einde van het jaar 10,3 miljard euro toegeschoven. Een deel daarvan mag het nu zelfs ook gebruiken om eigen uitgaven te bekostigen, vooral salarissen en pensioenen, en dus niet enkel om rente en aflossingen te betalen. Een bemoedigend kadootje voor de Grieken, met de groeten van de eurogroep.
Nog meer goed nieuws komt er uit Duitsland en uit de Verenigde Staten. Duitsland is zowat de motor van de eurozone en daar steeg zowel het consumentenvertrouwen als het producentenvertrouwen. Ook de stemming onder de inkoopmanagers verbetert er. De Verenigde Staten zijn zowat de motor van de hele wereldeconomie. En ja hoor, de motor draait verder: zo verschenen er over april goede cijfers betreffende de huizenmarkt. De orders voor duurzame goederen stegen er in april zelfs met 3,4%. Dat is veel sterker dan verwacht, en werd vooral door een sterke stijging van de orders voor transportmiddelen veroorzaakt. Het verbeterende macro-economische plaatje gaat niet toevallig samen met uitspraken van Federal Reserve-bestuurders dat de fed funds rentevoet nu wel zal moeten verhoogd worden. In het begin van dit jaar veroorzaakte onrust over een mogelijke renteverhoging nog voor sterke turbulenties op de financiële markten. Volgens vele economen, waaronder die van ABN Amro, lijken de markten nu echter voorbereid op een renteverhoging. De rente niet verhogen kan eveneens gevaarlijk zijn. De speech, die Fed-voorzitter Janet Yellen vrijdagavond op Harvard houdt, zal wellicht voor extra duidelijkheid zorgen, aldus ABN Amro.
Ook de vrees voor een Chinees fiasco neemt af. Hoewel de Chinese groei in het eerste kwartaal sterk terugviel, neemt de angst voor een recessie terug af. Dat wordt onderstreept door het toenemende Chinese producentenvertrouwen. Het recentste BBP-groeicijfer lijkt trouwens in overeenstemming met de groeidoelstelling tussen 6,5% en 7%. Het grootste risico in China is de financiële stabiliteit, meent o.m. de studiedienst van KBC, en deze instabiliteit wordt veroorzaakt door een te sterke kredietgroei. Op korte termijn beschikken de Chinese autoriteiten over voldoende budgettaire capaciteit om een grootschalige financiële crisis te vermijden. Op langere termijn moeten er echter structurele maatregelen genomen worden om de Chinese groei aan de leiband te houden en een betere oplossing te vinden voor de ongewenste financiële instabiliteit.
(bronnen: ABN Amro, KBC, ING en andere)