Het Bitcoin fenomeen

Het Bitcoin fenomeen

De Bit­coin blijft maar door­stij­gen, met veel vola­ti­li­teit. Vori­ge week heeft de vir­tu­e­le munt 17% gewon­nen door voor het eerst door de grens van 4.000 dol­lar te bre­ken, om ver­vol­gens door de 4.100 dol­lar, 4.200 dol­lar én 4.300 dol­lar te bre­ken, om dan op 14/8 op 4120 dol­lar af te slui­ten te gaan. Sinds begin 2017 is de Bit­coin met +313% gestegen.

Waar­op is het suc­ces van de Bit­coin geba­seerd? Bit­coins kun­nen wor­den opge­sla­gen op een per­so­nal com­pu­ter in de vorm van een wal­let bestand, of anders wor­den ze beheerd door een der­de par­tij in een block­chain, zeg maar een por­te­mon­nee­dienst. In bei­de geval­len kan het geld naar een ande­re per­soon wor­den ver­zon­den via het inter­net — door ieder­een met een bit­coi­n­adres.

Dit elek­tro­ni­sche geld maakt gebruik van een data­ba­se ver­spreid over knoop­pun­ten van een peer-to-peer net­werk om trans­ac­ties te jour­na­li­se­ren,  en maakt gebruik van cryp­to­gra­fie om te voor­zien in de nodi­ge bevei­li­ging. Op deze manier kun­nen Bit­coins alleen wor­den uit­ge­ge­ven door de per­soon die er eige­naar van is, en nooit meer dan één keer uit­ge­ge­ven wor­den door die eigenaar.

De peer-to-peer tech­no­lo­gie van bit­coin en het ont­bre­ken van een cen­tra­le admi­ni­stra­tie maakt het prak­tisch onmo­ge­lijk voor een over­heid, of ieder ander, om meer mone­tai­re infla­tie te indu­ce­ren dan er van tevo­ren is vast­ge­legd. In tegen­stel­ling tot bij papie­ren valu­ta is de groei van de geld­hoe­veel­heid dus voor­spel­baar en geli­mi­teerd. Op deze manier begint de Bit­coin ook met goud te con­cur­re­ren. Goud is ook geli­mi­teerd maar de groei is min­der voor­spel­baar en het wordt fysisch ver­han­deld. De vraag naar goud neemt af als de vraag naar cryp­to­mun­ten als Bit­coin stijgt. Dat stelt hoofd­on­der­zoe­ker Tom Lee van Fundstrat Glo­bal Advi­sors. Vol­gens hem zit­ten veel gro­te beleg­gers met over­tol­li­ge cash waar ze een bestem­ming voor zoe­ken, en de Bit­coin spreekt velen aan.

Dit is maar een deel van het recen­te suc­ces van bit­coin. De cryp­to­munt heeft gro­te winst geboekt sinds de split­sing in twee ver­schil­len­de mun­ten op 1 augus­tus, de Bit­coin Clas­sic en de Bit­coin Cur­rent. Sinds de oude Bit­coin (Bit­coin Com­mon) op de dag van de split­sing op 2.643 dol­lar stond is de waar­de geëx­plo­deerd. Over heel 2017 heeft de munt al onge­veer 313 pro­cent winst geboekt.

De zeer for­se prijs­stij­gin­gen waren voor­al een gevolg van het feit dat het aan­bod van nieu­we Bit­coins — en ande­re cryp­to­cur­ren­cies zoals Ethe­re­um — min­der hard groeit dan de vraag. De groei van de pro­duc­tie is nu nog maar 4,4 pro­cent op jaar­ba­sis. Eer­der was dat nog het dub­be­le. Die tra­ge­re groei van het aan­bod van nieu­we Bit­coin bete­kent dat het the­o­re­ti­sche maxi­mum van onge­veer 21 mil­joen pas in 2045 wordt bereikt. Veel beleg­gers en inves­teer­ders wil­len nu nog steeds instap­pen, van­we­ge de gerin­ge­re pro­duc­tie­groei, maar ook omdat de the­o­re­ti­sche kans bestaat dat cen­tra­le ban­ken cryp­to­mun­ten gaan opne­men in hun valu­ta­por­te­feuil­les. Dat zou de opmars van Bit­coin hele­maal kun­nen doen explo­de­ren, stelt Tom Lee van Fundstrat. Hij spreekt van een moge­lij­ke ‘game changer’.

Maar niet ieder­een ver­trouwt de digi­ta­le munt. Bit­coin zou wel­eens de groot­ste zeep­bel van de afge­lo­pen decen­nia kun­nen blij­ken te zijn, zegt onder meer Rabo­bank. Mocht het tot een implo­sie komen, dan zal de scha­de op de finan­ci­ë­le mark­ten en de reë­le eco­no­mie geluk­kig niet veel voor­stel­len. De afge­lo­pen tijd is de wereld hon­der­den crypt­ova­lu­ta rij­ker gewor­den, schrijft de Rabo­bank in een markt­com­men­taar. Bekend­ste crypt­ova­lu­ta is de Bit­coin, waar voor 40 mil­jard euro aan uit­staat. De hoe­veel­heid gepro­du­ceer­de Bit­coins is ech­ter geli­mi­teerd en daar­door stijgt de koers. Een goe­de num­mer twee is de Ethe­re­um met een waar­de van 30 mil­jard euro, gevolgd door de Rip­ple met 10 mil­jard euro, zegt Rabo­bank.’ Alle cryp­to­mun­ten bij elkaar ver­te­gen­woor­di­gen meer dan 100 mil­jard euro. Dat is veel geld voor iets waar je niets voor krijgt, zelfs niet een geld-terug-garan­tie, zegt Rabo­bank. Als deze bub­bel barst zal dat vol­gens de bank geen gro­te scha­de berok­ke­nen. Daar­voor zijn crypt­ova­lu­ta nog niet groot genoeg. Ter ver­ge­lij­king: In de piek van de Japan­se zeep­bel was de Japan­se beurs 4,9 bil­joen dol­lar waard. Meer dan 70 pro­cent ging ver­lo­ren in de cor­rec­tie daar­na. Dat werd over­trof­fen, zo ver­volgt de bank, door de dot­c­om­zeep­bel waar bij tech­be­drij­ven tus­sen 2000 en 2002 voor 5 bil­joen dol­lar werd weg­ge­vaagd, ook na een daling van meer dan 70 pro­cent. De tota­le hoe­veel­heid van goud in de wereld — de der­de bub­bel — was op de piek 10 bil­joen dol­lar waard. Daar is vol­gens de Rabo­bank inmid­dels 3,5 bil­joen dol­lar van ver­dampt. Tegen­over die bedra­gen is de Bit­coin-bub­ble maar een mager beestje.

Een ande­re mening is Kay Van-Peter­sen toe­ge­daan, de ana­list van Saxo Bank die in decem­ber nog juist voor­spel­de dat de koers dit jaar de 2000 dol­lar zou aan­tik­ken. Tegen CNBC zei hij onlangs dat de markt­ka­pi­ta­li­sa­tie van de Bit­coin de komen­de tien jaar zou kun­nen stij­gen tot 1,75 bil­joen dol­lar, wat het munt­je waar­deert op meer dan 100.000 dollar.

Van-Peter­sen ver­on­der­stelt daar­bij wel dat crypt­ova­lu­ta over tien jaar 10 pro­cent van het wereld­wij­de betaal­ver­keer voor hun reke­ning zul­len nemen. Het gemid­del­de dage­lijk­se han­dels­vo­lu­me in de valu­ta­markt bedraagt zo’n 5 bil­joen dol­lar. 10 pro­cent daar­van is 500 mil­jard dol­lar. Bit­coin zal een markt­aan­deel van 35 pro­cent heb­ben, wat neer­komt op een han­dels­vo­lu­me van 175 mil­jard dol­lar. De markt­ka­pi­ta­li­sa­tie van de bit­coin bedraagt ver­vol­gens fac­tor tien, ofwel 1,75 bil­joen dol­lar. Eind mei bedroeg deze vol­gens data van Coin­desk nog maar zo’n 38 mil­jard dol­lar. Als de poten­ti­ë­le 17 mil­joen bit­coins ech­ter wor­den gedeeld door 1,75 bil­joen dol­lar, kom je op een waar­de van meer dan 100.000 dol­lar per stuk. De ham­vraag is of de Bit­coin tech­nisch tot een der­ge­lijk niveau kan door­stij­gen zodat hij wer­ke­lijk tot een alge­meen aan­vaar­de betaal­munt evo­lu­eert en 10% van het betaal­ver­keer kan inne­men. Van­daar dat het soft­wa­re aspect van deze munt zo belang­rijk is, waar­bij een zoge­naam­de vijf­de golf zich zou kun­nen ont­wik­ke­len wat de munt­koers betreft.

She­ba Jafa­ri, hoofd tech­ni­sche stra­te­gie van zaken­bank Gold­man Sachs, schreef recent aan haar cli­ën­ten in een nota dat de vijf­de golf van de bit­coin deze munt tot 4.827 dol­lar kan stu­wen, voor­dat een cor­rec­tie de munt weer naar 2.221 dol­lar brengt. Haar oor­spron­ke­lij­ke inge­schat­te pla­fond van 3.691 dol­lar is inmid­dels al wel ruim­schoots overschreden.

Jafa­ri is niet de eni­ge die denkt dat de bit­coin de grens van bij­na 5.000 dol­lar gaat bena­de­ren. Ook CEO Arthur Hay­es van Bit­Mex, een han­dels­plat­form voor cryp­to­mun­ten, zei vori­ge week tegen Busi­ness Insi­der dat hij dank­zij de imple­men­ta­tie van nieu­we soft­wa­re ver­wacht dat de bit­coin nog ver­der in waar­de gaat stij­gen. De nieu­we soft­wa­re, Segre­ga­ted Wit­ness of afge­kort Seg­Wit, moet de schaal­baar­heid van de munt ver­be­te­ren en daar­mee het trans­ac­tie­pro­ces ver­snel­len. Als Seg­wit is geïm­ple­men­teerd dan denk ik dat de 5.000 dol­lar-grens voor de bit­coin bin­nen hand­be­reik is, zegt Hay­es, die er natuur­lijk alle belang bij heeft dat u bij hem Bit­coins komt kopen.

Jafa­ri van Gold­man Sachs waar­schuwt dat de win­sten zul­len blij­ven duren. Zij ziet de munt met 38,2 pro­cent terug­val­len als de zoge­naam­de vijf­de golf een­maal voor­bij is. Dat zou een terug­val naar onder de 3.000 dol­lar bete­ke­nen, mis­schien zelfs terug tot 2.221 dol­lar. Wie zal gelijk krij­gen: nuch­te­re ana­lis­ten, eufo­ri­sche bit­coin ver­han­de­laars of bit­coin scep­ti­ci?  De toe­komst zal het ons leren.
(bron­nen: Gold­man Sachs, Rabo­bank, Glo­bal Finan­ci­al Data, Finan­zen, Fonds­nieuws, Busi­ness Insider)

Tags:
,