15 aug Het Bitcoin fenomeen
De Bitcoin blijft maar doorstijgen, met veel volatiliteit. Vorige week heeft de virtuele munt 17% gewonnen door voor het eerst door de grens van 4.000 dollar te breken, om vervolgens door de 4.100 dollar, 4.200 dollar én 4.300 dollar te breken, om dan op 14/8 op 4120 dollar af te sluiten te gaan. Sinds begin 2017 is de Bitcoin met +313% gestegen.
Waarop is het succes van de Bitcoin gebaseerd? Bitcoins kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van een wallet bestand, of anders worden ze beheerd door een derde partij in een blockchain, zeg maar een portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een andere persoon worden verzonden via het internet — door iedereen met een bitcoinadres.
Dit elektronische geld maakt gebruik van een database verspreid over knooppunten van een peer-to-peer netwerk om transacties te journaliseren, en maakt gebruik van cryptografie om te voorzien in de nodige beveiliging. Op deze manier kunnen Bitcoins alleen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is, en nooit meer dan één keer uitgegeven worden door die eigenaar.
De peer-to-peer technologie van bitcoin en het ontbreken van een centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om meer monetaire inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd. In tegenstelling tot bij papieren valuta is de groei van de geldhoeveelheid dus voorspelbaar en gelimiteerd. Op deze manier begint de Bitcoin ook met goud te concurreren. Goud is ook gelimiteerd maar de groei is minder voorspelbaar en het wordt fysisch verhandeld. De vraag naar goud neemt af als de vraag naar cryptomunten als Bitcoin stijgt. Dat stelt hoofdonderzoeker Tom Lee van Fundstrat Global Advisors. Volgens hem zitten veel grote beleggers met overtollige cash waar ze een bestemming voor zoeken, en de Bitcoin spreekt velen aan.
Dit is maar een deel van het recente succes van bitcoin. De cryptomunt heeft grote winst geboekt sinds de splitsing in twee verschillende munten op 1 augustus, de Bitcoin Classic en de Bitcoin Current. Sinds de oude Bitcoin (Bitcoin Common) op de dag van de splitsing op 2.643 dollar stond is de waarde geëxplodeerd. Over heel 2017 heeft de munt al ongeveer 313 procent winst geboekt.
De zeer forse prijsstijgingen waren vooral een gevolg van het feit dat het aanbod van nieuwe Bitcoins — en andere cryptocurrencies zoals Ethereum — minder hard groeit dan de vraag. De groei van de productie is nu nog maar 4,4 procent op jaarbasis. Eerder was dat nog het dubbele. Die tragere groei van het aanbod van nieuwe Bitcoin betekent dat het theoretische maximum van ongeveer 21 miljoen pas in 2045 wordt bereikt. Veel beleggers en investeerders willen nu nog steeds instappen, vanwege de geringere productiegroei, maar ook omdat de theoretische kans bestaat dat centrale banken cryptomunten gaan opnemen in hun valutaportefeuilles. Dat zou de opmars van Bitcoin helemaal kunnen doen exploderen, stelt Tom Lee van Fundstrat. Hij spreekt van een mogelijke ‘game changer’.
Maar niet iedereen vertrouwt de digitale munt. Bitcoin zou weleens de grootste zeepbel van de afgelopen decennia kunnen blijken te zijn, zegt onder meer Rabobank. Mocht het tot een implosie komen, dan zal de schade op de financiële markten en de reële economie gelukkig niet veel voorstellen. De afgelopen tijd is de wereld honderden cryptovaluta rijker geworden, schrijft de Rabobank in een marktcommentaar. Bekendste cryptovaluta is de Bitcoin, waar voor 40 miljard euro aan uitstaat. De hoeveelheid geproduceerde Bitcoins is echter gelimiteerd en daardoor stijgt de koers. Een goede nummer twee is de Ethereum met een waarde van 30 miljard euro, gevolgd door de Ripple met 10 miljard euro, zegt Rabobank.’ Alle cryptomunten bij elkaar vertegenwoordigen meer dan 100 miljard euro. Dat is veel geld voor iets waar je niets voor krijgt, zelfs niet een geld-terug-garantie, zegt Rabobank. Als deze bubbel barst zal dat volgens de bank geen grote schade berokkenen. Daarvoor zijn cryptovaluta nog niet groot genoeg. Ter vergelijking: In de piek van de Japanse zeepbel was de Japanse beurs 4,9 biljoen dollar waard. Meer dan 70 procent ging verloren in de correctie daarna. Dat werd overtroffen, zo vervolgt de bank, door de dotcomzeepbel waar bij techbedrijven tussen 2000 en 2002 voor 5 biljoen dollar werd weggevaagd, ook na een daling van meer dan 70 procent. De totale hoeveelheid van goud in de wereld — de derde bubbel — was op de piek 10 biljoen dollar waard. Daar is volgens de Rabobank inmiddels 3,5 biljoen dollar van verdampt. Tegenover die bedragen is de Bitcoin-bubble maar een mager beestje.
Een andere mening is Kay Van-Petersen toegedaan, de analist van Saxo Bank die in december nog juist voorspelde dat de koers dit jaar de 2000 dollar zou aantikken. Tegen CNBC zei hij onlangs dat de marktkapitalisatie van de Bitcoin de komende tien jaar zou kunnen stijgen tot 1,75 biljoen dollar, wat het muntje waardeert op meer dan 100.000 dollar.
Van-Petersen veronderstelt daarbij wel dat cryptovaluta over tien jaar 10 procent van het wereldwijde betaalverkeer voor hun rekening zullen nemen. Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume in de valutamarkt bedraagt zo’n 5 biljoen dollar. 10 procent daarvan is 500 miljard dollar. Bitcoin zal een marktaandeel van 35 procent hebben, wat neerkomt op een handelsvolume van 175 miljard dollar. De marktkapitalisatie van de bitcoin bedraagt vervolgens factor tien, ofwel 1,75 biljoen dollar. Eind mei bedroeg deze volgens data van Coindesk nog maar zo’n 38 miljard dollar. Als de potentiële 17 miljoen bitcoins echter worden gedeeld door 1,75 biljoen dollar, kom je op een waarde van meer dan 100.000 dollar per stuk. De hamvraag is of de Bitcoin technisch tot een dergelijk niveau kan doorstijgen zodat hij werkelijk tot een algemeen aanvaarde betaalmunt evolueert en 10% van het betaalverkeer kan innemen. Vandaar dat het software aspect van deze munt zo belangrijk is, waarbij een zogenaamde vijfde golf zich zou kunnen ontwikkelen wat de muntkoers betreft.
Sheba Jafari, hoofd technische strategie van zakenbank Goldman Sachs, schreef recent aan haar cliënten in een nota dat de vijfde golf van de bitcoin deze munt tot 4.827 dollar kan stuwen, voordat een correctie de munt weer naar 2.221 dollar brengt. Haar oorspronkelijke ingeschatte plafond van 3.691 dollar is inmiddels al wel ruimschoots overschreden.
Jafari is niet de enige die denkt dat de bitcoin de grens van bijna 5.000 dollar gaat benaderen. Ook CEO Arthur Hayes van BitMex, een handelsplatform voor cryptomunten, zei vorige week tegen Business Insider dat hij dankzij de implementatie van nieuwe software verwacht dat de bitcoin nog verder in waarde gaat stijgen. De nieuwe software, Segregated Witness of afgekort SegWit, moet de schaalbaarheid van de munt verbeteren en daarmee het transactieproces versnellen. Als Segwit is geïmplementeerd dan denk ik dat de 5.000 dollar-grens voor de bitcoin binnen handbereik is, zegt Hayes, die er natuurlijk alle belang bij heeft dat u bij hem Bitcoins komt kopen.
Jafari van Goldman Sachs waarschuwt dat de winsten zullen blijven duren. Zij ziet de munt met 38,2 procent terugvallen als de zogenaamde vijfde golf eenmaal voorbij is. Dat zou een terugval naar onder de 3.000 dollar betekenen, misschien zelfs terug tot 2.221 dollar. Wie zal gelijk krijgen: nuchtere analisten, euforische bitcoin verhandelaars of bitcoin sceptici? De toekomst zal het ons leren.
(bronnen: Goldman Sachs, Rabobank, Global Financial Data, Finanzen, Fondsnieuws, Business Insider)