28 aug Hete herfst op de beurzen?
Dank zij de Mexico-deal tussen de VS en Mexico zijn de beurzen weer in een goede stemming geraakt, na de valse start van begin augustus. De markten krijgen verse impulsen doordat de VS en Mexico een nieuwe handelsovereenkomst hebben afgesloten voor een periode van 16 jaar. Dat geeft nieuwe hoop aan China en nog 8 andere landen waarmee de VS een handelsconflict heeft. Volgens vele economen moeten beleggers vanaf september weer goed bij de les blijven. Tegen een achtergrond van handelsconflicten en verzwakkende opkomende markten, staan er de volgende punten op het herfstprogramma: (1) september: de Italiaanse begrotingsplannen, (2) oktober: de Brexit-deal en (3) november: de “Midterm” verkiezingsuitslag in de VS.
Italiaanse begrotingsplannen
Er wordt fronsend uitgekeken naar de begrotingsplannen die de Italiaanse regering bij de Europese Commissie zal indienen. De Italiaanse staatsschuld is torenhoog, maar toch wil de regering nog meer geld uitgeven. Een confrontatie met Brussel dreigt, over de in de ogen van de Italianen te strikte begrotingsregels. Beleggers zijn er niet helemaal gerust op dat een conflict uitblijft. De rente op tienjarige Italiaanse staatsleningen is inmiddels gestegen tot méér dan drie procent.
Brexit: Deal or No Deal?
Tweede gang op het menu: Brexit. In oktober zou een Brexit-deal moeten worden afgesloten, ook al heeft EU-onderhandelaar Barnier gezegd dat dit ook nog wel eens nog wat langer op zich zou kunnen laten wachten. Een “no deal”, een harde Brexit dus, behoort nog steeds tot de mogelijkheden. De Britse regering staat daar echter zéér huiverig tegenover. Een grimmige toekomst staat de Britten dan te wachten, als we de doemdenkers mogen geloven: tekorten aan medicijnen, kilometerlange verkeersopstoppingen aan de grens, lege schappen in de supermarkt. Dit scenario zou in ieder geval niet ok zijn voor de Britse beurs.
Midterm Elections
Wall Street beurs domineert nog steeds het beursgebeuren. Van groter belang dan de gemiddelde Europeaan beseft, zijn de VS midterm elections in november. De kans is niet onbestaande dat de Republikeinen dan de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kwijt spelen. Dit zou het binnenlands beleid van Trump enorm kunnen beperken. Het handelsbeleid daarentegen zal de president in iedere geval onder eigen controle kunnen houden. Hoe dan ook, de periode van de tussentijdse verkiezingen valt statistisch bekeken meestal samen met een zeer gunstige periode voor de Amerikaanse beurs!
Amerikaans handelsconflict
China en de VS zijn zopas met elkaar in gesprek gegaan over de wederzijdse handel en ‑tarieven. De Chinezen staan niet zo heel sterk. In de financiële soliditeit van de emerging markets komen steeds maar barsten. Zo hebben de Chinezen last van schaduwbankieren, een schadelijke parallele kredietactiviteit die hun financiële stabiliteit ondermijnt. Het ontploffen van zo’n schaduwsysteem kan de Chinese yuan doen imploderen. Na eerder de Argentijnse peso en de Turkse lira is de Russische roebel ook onder druk gekomen. Gaat de yuan binnenkort volgen? Sinds april is hij al 10% afgebrokkeld tegenover de machtige dollar.
Ondertussen gaat Noord-Korea, althans volgens het IAEA, tot op heden ongehinderd door met het ontwikkelen van kernwapens…
Ondanks deze zorgen en beslommeringen draait de wereldeconomie verder, al is het tegen een iets lager tempo dan aanvankelijk verwacht. Nieuwe opportuniteiten tekenen zich af. Er staat ons nog een boeiende herfstperiode te wachten!