Hoop op rentedalingen

Hoop op rentedalingen

Op het eind van de vakan­tie­maan­den maken we even een roun­dup. In de VS begint de eco­no­mi­sche nu toch meer teke­nen van slij­ta­ge te ver­to­nen. De banen­groei op jaar­ba­sis werd in de VS naar bene­den bij­ge­steld, met maar liefst 818.000 banen. Het betreft de groot­ste neer­waart­se her­zie­ning sinds 2009! Dit beves­tigt dat de VS-eco­no­mie wel dege­lijk aan het afkoe­len is, en rijp voor een daling van de beleids­ren­te. Ook de obli­ga­tie­ren­tes zit­ten terug in dalen­de lijn ten gevol­ge van dit banen­rap­port. Dalen­de ren­tes bete­kent uiter­aard goed nieuws voor de aandelenmarkten.

De Dow Jones Indu­stri­al Aver­a­ge en de S&P 500 Index bevin­den zich op record­hoog­tes. Fed-voor­zit­ter Jero­me Powell’s geeft hints dat er bin­nen­kort ren­te­ver­la­gin­gen zul­len plaats­vin­den in de VS. Opmer­ke­lijk is dat Ame­ri­kaan­se small-caps daar sterk op anti­ci­pe­ren, en beter pres­te­ren dan lar­ge-caps. Ook de niet-tech aan­de­len begin­nen een inhaal­be­we­ging te maken, wel­is­waar bij lage volu­mes. Vori­ge week heb­ben we de laag­ste han­dels­vo­lu­mes van de hele zomer gezien.
Het belang­rijk­ste eve­ne­ment van vori­ge week in de Sta­tes was Fed-voor­zit­ter Powell’s toe­spraak tij­dens het jaar­lijk­se eco­no­mi­sche sym­po­si­um van de Kansas City Fed in Jack­son Hole, Wyo­ming. VS-aan­de­len spron­gen omhoog bij de ope­ning van de han­del, na de vrij­ga­ve van de tekst van zijn toe­spraak. Daar­in erken­de Powell dat “de tijd is geko­men om het beleid aan te pas­sen”. Dit impli­ceert dat de Fed beleids­ma­kers de ren­te wel­licht zul­len ver­la­gen tij­dens de komen­de ver­ga­de­ring in sep­tem­ber. Boven­dien leek Powell zelfs ruim­te te laten voor de moge­lijk­heid om de ren­te met­een met 50 basis­pun­ten (0,50 pro­cent­pun­ten) te ver­la­gen, dus méér dan het gebrui­ke­lij­ke kwartje.

Euro­pa volgt zoals gewoon­lijk
De toe­ne­men­de hoop dat de Fed en de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) vol­gen­de maand de ren­te gaan ver­la­gen, onder­steunt ook de Euro­pe­se aan­de­len­mark­ten. De belang­rijk­ste Euro­pe­se aan­de­len­in­di­ces ste­gen. De Duit­se DAX steeg met 1,70%, de Fran­se CAC 40-index won 1,71% en de Ita­li­aan­se FTSE MIB voeg­de er 1,83% aan toe. De Brit­se FTSE 100 steeg met 0,20%.
Olym­pi­sche Spe­len in Parijs sti­mu­le­ren dui­de­lijk de eco­no­mi­sche acti­vi­teit in de euro­zo­ne. Deze acti­vi­teit nam in augus­tus toe na in juli te zijn gestag­neerd, vol­gens de inkoop­ma­na­gers­in­dex (PMI) zoals opge­steld door S&P Glo­bal. Een eer­ste schat­ting van de HCOB Euro­zo­ne “Com­po­si­te PMI Out­put Index” kwam uit op 51,2, na 50,2. De Olym­pi­sche Spe­len in Frank­rijk dre­ven de out­put van de dien­sten­sec­tor op tot een vier­maands hoog­te­punt. Een PMI-cij­fer hoger dan 50 wijst immers op expan­sie. Daar tegen­over staat dat de indu­stri­ë­le pro­duc­tie voor de 17e maand op rij kromp. De Euro­pe­se eco­no­mie sput­tert al een tijd­je, de Spe­len heb­ben waar­schijn­lijk slechts voor tij­de­lij­ke ver­be­te­ring gezorgd.

Capital Plan beleggen

Duit­se eco­no­mie ver­zwakt
De ECB meld­de dat de groei van de loon­kost in de euro­zo­ne – een belang­rij­ke indi­ca­tor voor de beleids­ma­kers – in het twee­de kwar­taal ver­traag­de tot 3,55% op jaar­ba­sis, ten opzich­te van onge­veer 4,74% in de voor­gaan­de drie maan­den. Daar­naast meld­de de Bun­des­bank in haar augus­tus-rap­port dat “het naar ver­wach­ting tra­ge her­stel van de Duit­se eco­no­mie nog ver­der ver­traagt” door zwak­ke bui­ten­land­se vraag.

ECB-leden steu­nen een ren­te­ver­la­ging open­lijk
Olli Rehn, pre­si­dent van de Fin­se cen­tra­le bank, en Fabio Panet­ta, pre­si­dent van de Ita­li­aan­se cen­tra­le bank, betoog­den dat er steeds meer argu­men­ten zijn voor een ren­te­ver­la­ging door de ECB in sep­tem­ber. Mar­tins Kazaks, gou­ver­neur van de cen­tra­le bank van Let­land, zei dat de ECB zelfs nog twee keer de ren­te zou kun­nen ver­la­gen dit jaar. De notu­len van de ECB-ver­ga­de­ring in juli – waar­bij het mone­tai­re beleid onge­wij­zigd bleef – druk­ken bezorgd­heid uit over het te sterk afrem­men van de eco­no­mi­sche groei. Uit deze notu­len blijkt ook dat de ECB er ver­trou­wen in heeft dat de infla­tie naar ver­wach­ting ver­der zal dalen tot de 2%-doelstelling.

Riks­bank van Zwe­den ver­laagt de beleids­ren­te alvast
Zwe­den behoort tot de EU maar niet tot de euro­zo­ne. De Zweed­se cen­tra­le bank ver­laag­de haar belang­rijk­ste beleids­ren­te met een kwart pro­cent­punt tot 3,5%, zoals alge­meen ver­wacht, en gaf aan dat er dit jaar waar­schijn­lijk nog twee of drie ren­te­ver­la­gin­gen zou­den vol­gen. Dat is een hoger tem­po dan in juni werd voorspeld.

Brit­se bedrijfs­ac­ti­vi­teit ver­snelt
De Brit­se eco­no­mie roeit wat tegen de stroom in. De inkoop­ma­na­gers­da­ta voor augus­tus wezen op een aan­hou­den­de expan­sie van de pro­duc­tie voor de par­ti­cu­lie­re sec­tor in het VK, gehol­pen door toe­ne­men­de nieu­we orders. Een voor­lo­pi­ge schat­ting van de UK S&P “Glo­bal Com­po­si­te Pur­cha­sing Mana­gers Index” kwam in augus­tus uit op 53,4. In juli was dit nog 52,8 pun­ten. Dit laat­ste PMI-cij­fer bereik­te het hoog­ste peil sinds april.

Japan houdt vast aan ver­strak­king
De Japan­se aan­de­len­mark­ten boek­ten beschei­den win­sten vori­ge week, de Nik­kei 225 Index steeg met 0,8% en de bre­de­re TOPIX Index steeg met 0,2%. Er waren spe­cu­la­ties dat de recen­te markt­tur­bu­len­tie de Bank of Japan (BoJ) zou kun­nen ont­moe­di­gen om de ren­te ver­der te ver­ho­gen. BoJ-voor­zit­ter Kazuo Ueda bena­druk­te ech­ter met kracht dat de cen­tra­le bank zou door­gaan met de “nor­ma­li­sa­tie” van het mone­tai­re beleid nu het ver­trou­wen in een sta­bie­le infla­tie van 2% toe­neemt. De kern­in­fla­tie van con­su­men­ten­prij­zen ver­snel­de voor de der­de maand op rij in juli, wat de haw­kish koers van de BoJ dit jaar onder­steunt. Een hoge­re ren­te onder­steunt de yen en houdt de infla­tie in toom. Te mid­den van uit­een­lo­pen­de voor­uit­zich­ten voor het mone­tai­re beleid van Japan en de VS, ver­sterk­te de yen zich naar de boven­kant van de JPY 145 tegen de USD-ran­ge.
Ondanks markt­schom­me­lin­gen blijft de BoJ dus toe­ge­wijd aan het stand­punt van nor­ma­li­sa­tie van het mone­tai­re beleid. Na de twee­de ren­te­ver­ho­ging van de BoJ dit jaar eind juli, vond er begin augus­tus een scher­pe ver­koop­golf plaats op de Japan­se aan­de­len­markt, voor­na­me­lijk ver­oor­zaakt door her­nieuw­de zor­gen over de Ame­ri­kaan­se groei. Gou­ver­neur Ueda van de BoJ werd daar­om vori­ge vrij­dag opge­roe­pen om getui­ge­nis af te leg­gen in een par­le­men­tai­re hoor­zit­ting over of en hoe de cen­tra­le bank van plan is haar mone­tai­re beleids­nor­ma­li­sa­tie voort te zet­ten. De eer­ste ren­te­ver­ho­ging van dit jaar vond reeds plaats in maart. Ueda beves­tig­de dat er niets ver­an­dert in het stand­punt van de BoJ om het mone­tai­re beleid te ver­strak­ken, zolang de eco­no­mi­sche en prijs­ont­wik­ke­lin­gen in lijn blij­ven met de ver­wach­tin­gen. Hij merk­te op dat, hoe­wel de Japan­se aan­de­len­markt was geste­gen van­af aan­zien­lijk onder­ge­waar­deer­de niveaus, de mark­ten insta­biel ble­ven. De BoJ is daar­om bij­zon­der aan­dach­tig voor al te ster­ke bewe­gin­gen van de yen die de gemid­del­de infla­tie­ver­wach­tin­gen zou­den kun­nen beïnvloeden.

Capital Plan beleggen

Chi­na
Tot nu toe hield de Chi­ne­se cen­tra­le bank haar vrij hoge ben­ch­mar­kren­te onge­wij­zigd. De bedoe­ling van de beleids­ma­kers is om de winst­mar­ges van de Chi­ne­se ban­ken te bescher­men. De People’s Bank of Chi­na (PBOC) hand­haaf­de de een­ja­ri­ge pri­me rate op 3,35% en de vijf­ja­ri­ge pri­me rate (LPR), een beleids­ren­te voor hypo­the­ken en ande­re lan­ge­ter­mijn­le­nin­gen, op 3,85%. Eco­no­men ver­wacht­ten dat de PBOC bei­de LPR’s onge­wij­zigd zou laten, na de onver­wach­te ren­te­ver­la­gin­gen in juli. Toch zien vele eco­no­men ruim­te voor ver­de­re ver­soe­pe­ling in Chi­na ver­der­op dit jaar, zodra de Fed begint met ren­te­ver­la­gin­gen in de VS. Zo meld­de de zoek­ma­chi­ne­lei­der Bai­du — Chi­ne­se tegen­han­ger van Goog­le – dat de omzet in het twee­de kwar­taal lager was dan ver­wacht. Een teken aan de wand? Noch­tans over­trof de winst de lage ver­wach­tin­gen van de ana­lis­ten. Het in Peking geves­tig­de bedrijf, vaak omschre­ven als de Goog­le van Chi­na, zei dat de omzet in het twee­de kwar­taal met 0,4% was gedaald tot RMB 33,9 miljard.

Tur­kije houdt extreem hoge ren­te onge­wij­zigd
De Turk­se cen­tra­le bank ver­wacht dat het des­in­fla­tie­pro­ces “ster­ker zal wor­den”, en houdt de ren­te onge­wij­zigd. Dins­dag hield de cen­tra­le bank van Tur­kije haar geplan­de mone­tai­re beleids­ver­ga­de­ring. Zoals alge­meen ver­wacht, hield de cen­tra­le bank haar belang­rijk­ste ren­te­ta­rief, de één­week­se repo-ren­te, onge­wij­zigd op 50,0%. Vol­gens de ver­kla­ring na de ver­ga­de­ring merk­ten beleids­ma­kers op dat de “onder­lig­gen­de trend van de maan­de­lijk­se infla­tie in juli licht is geste­gen, maar onder het gemid­del­de van het twee­de kwar­taal bleef.” Hoe­wel indi­ca­to­ren voor het der­de kwar­taal sug­ge­re­ren dat “de bin­nen­land­se vraag blijft afne­men met een ver­min­de­rend infla­toir effect,” erken­den cen­tra­le bank­func­ti­o­na­ris­sen dat de “hoge infla­tie in de dien­sten­sec­tor, infla­tie­ver­wach­tin­gen en geo­po­li­tie­ke ont­wik­ke­lin­gen” de inflatierisico’s in stand hou­den. Des­al­niet­te­min gelo­ven zij dat het “des­in­fla­tie­pro­ces ster­ker zal wor­den” omdat de “strak­ke mone­tai­re hou­ding de onder­lig­gen­de trend van de maan­de­lijk­se infla­tie zal ver­min­de­ren door mati­ging van de bin­nen­land­se vraag, reë­le waar­de­ver­meer­de­ring van de Turk­se lira en ver­be­te­ring van infla­tie­ver­wach­tin­gen.” Ze schre­ven hun beslis­sing om de ren­te onge­wij­zigd te hou­den opnieuw toe aan de “ver­traag­de effec­ten” van eer­de­re mone­tai­re ver­krap­pin­gen en her­haal­den hun belof­te om de strik­te mone­tai­re voor­waar­den te hand­ha­ven “tot­dat een sig­ni­fi­can­te en duur­za­me daling van de onder­lig­gen­de infla­tie­trend wordt waar­ge­no­men en infla­tie­ver­wach­tin­gen con­ver­ge­ren naar het gepro­jec­teer­de voorspellingbereik.”

Peru kent gezon­de macro-eco­no­mi­sche fun­da­men­ten ondanks poli­tie­ke onze­ker­heid
Vol­gens Aaron Gif­ford van T. Row Pri­ce ver­keert Peru al bij­na twee jaar in poli­tie­ke onze­ker­heid. Pre­si­dent Dina Boluar­te en het Con­gres zijn erin geslaagd hun posi­tie te behou­den ondanks onte­vre­den­heid bij de bevol­king en wijd­ver­sprei­de oproe­pen voor ver­vroeg­de ver­kie­zin­gen. Na de afzet­ting en arres­ta­tie van voor­ma­lig pre­si­dent Pedro Cas­til­lo wegens een poging tot zelf-coup eind 2022, kwam Boluar­te aan de macht en beloof­de de ver­kie­zin­gen te ver­vroe­gen in plaats van te wach­ten tot 2026.
Onder druk van het Con­gres en door poli­tiek eigen­be­lang heeft de pre­si­dent ech­ter terug­ge­krab­beld en wil ze nu haar ter­mijn vol­tooi­en. Zowel Boluar­te als het Con­gres wor­den gecon­fron­teerd met aan­zien­lij­ke juri­di­sche uit­da­gin­gen, waar­bij tegen meer dan de helft van de wet­ge­vers onder­zoe­ken lopen. Ondanks de onte­vre­den­heid onder de bevol­king zijn straat­pro­tes­ten mini­maal, waar­schijn­lijk van­we­ge de angst voor repre­sail­les na het over­lij­den van onge­veer 50 demon­stran­ten tij­dens Boluarte’s bewind na de vori­ge poli­tie­ke over­gang.
Ondanks de voort­du­ren­de poli­tie­ke onrust gelooft Gif­ford dat het ver­ant­woor­de macro-eco­no­misch beleid gro­ten­deels intact is geble­ven. Infla­tie op doel­stel­ling, lage schul­den­ni­veaus, sub­stan­ti­ë­le devie­zen­re­ser­ves en een flexi­be­le wis­sel­koers zijn daar het bewijs van. Toch wou dit eco­no­mi­sche beleid onder druk kun­nen komen, aan­ge­zien het Con­gres recent ver­schil­len­de popu­lis­ti­sche maat­re­ge­len heeft goed­ge­keurd, zoals de nieu­we wet­ge­ving voor pen­si­oen­op­na­mes. Deze wet­ge­ving heeft geleid tot een uit­put­ting van het pen­si­oen­spa­ren en heeft de omvang van het loka­le pen­si­oen­stel­sel aan­zien­lijk aangetast.

Deze wereld­wij­de ten­den­sen wij­zen op een alge­me­ne groei­ver­tra­ging. De cen­tra­le ban­ken staan klaar om te rea­ge­ren met ren­te­ver­la­gin­gen. Zolang we niet in een ern­sti­ge reces­sie terecht­ko­men bete­kent dit goed nieuw voor de finan­ci­ë­le markten.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.