Koudwatervrees op de aandelenbeurzen

Koudwatervrees op de aandelenbeurzen

Het inves­te­ren van geld op de aan­de­len­markt kan begin­nen­de beleg­gers onrus­tig maken. Nie­mand wil kopen wan­neer de koer­sen net op hun hoog­te­punt staan. Inves­te­ren in een stij­gen­de markt is geen pro­bleem, maar beleg­gen in een dalen­de markt kan buik­pijn ver­oor­za­ken. In een dalen­de markt is het onmo­ge­lijk te weten of het erg­ste al voor­bij is, of dat er mis­schien nog meer ver­lie­zen wor­den bekend­ge­maakt. Hoe beoor­deel je wan­neer je aan­de­len best kan kopen en wan­neer je moet wach­ten op een terug­val van de markt? Het bes­te ant­woord is: doe dat niet. Zowel pas­sie­ve index­fonds­be­leg­gers als indi­vi­du­e­le aan­de­len­be­leg­gers zijn sta­tis­tisch gespro­ken beter af door con­se­quent aan­de­len te kopen, en de dage­lijk­se ups en downs van de markt te negeren.

Is NU een goed moment om te inves­te­ren in aandelen?

Wil je inves­te­ren voor de toe­komst, over vijf, tien jaar of lan­ger? Dan is NU een even goed moment als elk ander om aan­de­len te kopen. Ondanks voort­du­ren­de reces­sie­ang­sten is het belang­rijk om te ont­hou­den dat de markt steeds voor­uit kijkt, zo’n 12 tot 18 maan­den in de toe­komst zelfs. Aan­de­len­koer­sen zijn geba­seerd op de ver­wach­te toe­kom­sti­ge win­sten. Behal­ve in de af en toe voor­ko­men­de peri­o­des van een krim­pend bru­to bin­nen­lands pro­duct (bbp), heb­ben bedrijfs­win­sten win­sten de nei­ging om op de lan­ge ter­mijn te stij­gen. Zelfs in peri­o­des van reces­sie zijn er steeds goe­de aan­de­len om in te kopen. Als je con­se­quent door de jaren heen tijd inves­teert, dus regel­ma­tig meer geld in je beleg­gin­gen onder­brengt, zul je af en toe een cor­rec­tie of een beurs­crash moe­ten opvan­gen. Cor­rec­ties zijn oppor­tu­ni­tei­ten om zelfs nog meer te inves­te­ren dan normaal.

Capital Plan beleggen

Cash flow is king!

Never take your eyes off the cash flow becau­se it’s the life blood of busi­ness”, zei Richard Bran­son.
Kas­stro­men geven de wer­ke­lij­ke geld­stroom weer die door een bedrijf wordt gege­ne­reerd. De wer­ke­lij­ke cash flow kan soms ver­bor­gen zit­ten ach­ter com­plexe finan­ci­ë­le muta­ties. Een goe­de cash flow ana­ly­se is daar­om uiterst belang­rijk in het beheer van een actie­ve aan­de­len­por­te­feuil­le, of een actief beheerd beleg­gings­fonds. Natuur­lijk is het zin­loos zich te base­ren op lou­ter onvoor­spel­ba­re bewe­gin­gen. Als de markt een crash in de aan­de­len­koer­sen zou kun­nen voor­spel­len, zou er nooit een crash plaats­vin­den. Als je graag research doet naar aan­de­len, dan kan het moei­lij­ker wor­den om goe­de koop­kan­sen te vin­den wan­neer de alge­me­ne markt­waar­de­ring hoog is. Min­der aan­de­len zul­len onder­ge­waar­deerd zijn ten opzich­te van hun onder­lig­gen­de fun­da­men­tals, maar dat bete­kent niet dat er geen kan­sen bestaan. De hui­di­ge aan­de­len­mark­ten zijn sterk geseg­men­teerd, de mees­te aan­de­len note­ren tegen rede­lij­ke koer­sen. Een beperkt groep­je topaan­de­len daar­en­te­gen, noteert tegen zeer hoge koers/winstverhoudingen. “Pri­ced for per­fec­ti­on” zegt men dan.

Value stocks of onder­ge­waar­deer­de aandelen

Als je je afvraagt: “Is NU een goed moment om aan­de­len te kopen?” bedenk dan dat het altijd een goed ogen­blik is om te inves­te­ren in aan­de­len die onder­ge­waar­deerd zijn ten opzich­te van de rest van de aan­de­len­markt.
Aan de ande­re kant zal je meer kan­sen vin­den om aan­de­len van onder­ge­waar­deer­de bedrij­ven te kopen in een bre­de markt­cor­rec­tie. Dit zijn gewel­di­ge kan­sen om actie te onder­ne­men op basis van je eigen research, of die van je advi­seur, en aan­de­len te kopen onder de beurs­koers waar­te­gen ze een paar maan­den nog wer­den ver­han­deld.
Mees­ter-beleg­ger War­ren Buf­fett zei ooit: “Ik doe geen enke­le poging om de markt te voor­spel­len — mijn inspan­nin­gen zijn enkel gericht op het vin­den van onder­ge­waar­deer­de effec­ten.” Voor Buf­fett is de vraag dus niet: “Moet ik NU inves­te­ren in aan­de­len?” maar “In WELKE aan­de­len moet ik nu inves­te­ren?“
Zodra een kwa­li­teits­aan­deel onder­ge­waar­deerd is, is het de moei­te waard om het te kopen. Zelfs als het op kor­te ter­mijn daalt, kan je blij­ven ver­trou­wen op research met het oog op lan­ge ter­mijn win­sten. Maar negeer het bedrijf niet als je het in por­te­feuil­le hebt. Con­tro­leer con­se­quent je inves­te­rings­the­se om er zeker van te zijn dat deze voor de lan­ge ter­mijn nog steeds gel­dig is.

Hoe weet je wan­neer het een goed moment is om een groei­aan­deel te kopen?

Zelfs het kopen van een groei­aan­deel met een sterk lan­ge ter­mijn­po­ten­ti­eel op het hoog­te­punt van een bull­markt, is geen stom­mi­teit. Hoe­wel groei­aan­de­len har­der in koers kun­nen dalen tij­dens een cor­rec­tie of beurs­crash, kun­nen die peri­o­des ook kata­ly­sa­to­ren bete­ke­nen voor nieu­we winst­groei.
Eco­no­mi­sche gebeur­te­nis­sen die de aan­de­len­markt ver­sto­ren, bie­den vaak oppor­tu­ni­tei­ten voor bedrij­ven met goe­de mana­ge­ment­teams die zich rich­ten op lan­ge ter­mijn groei­kan­sen. Dus zelfs als een der­ge­lijk aan­deel daalt, kan het ster­ker terug­ko­men. Onze­ke­re eco­no­mi­sche tij­den zijn eigen­lijk gewel­di­ge kan­sen voor groei­aan­de­len­be­leg­gers.
Som­mi­ge beleg­gers kun­nen wor­den afge­schrikt door een klei­ne beurs­cor­rec­tie, omdat ze den­ken dat er wel eens een crash zou kun­nen vol­gen. Sta­tis­tisch gespro­ken is het ech­ter veel waar­schijn­lij­ker dat het bij een cor­rec­tie blijft (een daling van meer dan 10% maar min­der dan 20%) dan dat er zich een beurs­crash (een daling van meer dan 20%) voor­doet. Cor­rec­ties op de aan­de­len­mark­ten komen regel­ma­tig voor — gemid­deld één keer om de paar jaar. Cor­rec­ties kun­nen gewel­di­ge kan­sen zijn om aan­de­len (bij) te kopen, ter­wijl ze tij­de­lijk zijn afge­prijsd om het met de woor­den van War­ren Buf­fet te zeggen.

Wat is de bes­te dag van de week om aan­de­len te kopen en verkopen?

Er heerst is een hard­nek­kig bij­ge­loof bij beleg­gers dat de aan­de­len­markt har­der daalt op maan­dag, nadat tij­dens het week­end een hoop slecht nieuws is door­ge­dron­gen tot de beleg­gers. Het zou ook kun­nen dat men­sen gewoon niet blij zijn om op een (blau­we) maan­dag weer aan het werk te gaan, wat leidt tot een pes­si­mis­ti­sche aan­de­len­markt met een gebrek aan ani­mo. Het maan­da­g­ef­fect is een the­o­rie in de finan­ci­ë­le wereld die er van uit gaat dat de heer­sen­de trend op de aan­de­len­mark­ten van vrij­dag, zich zal voort­zet­ten tot maan­dag.
Het maan­da­g­ef­fect, of week­end­ef­fect zoals het ook bekend staat, is in de afge­lo­pen 45 jaar ech­ter vol­le­dig ver­vaagd. Vol­gens een onder­zoek van de Ari­zo­na Sta­te Uni­ver­si­ty is de pres­ta­tie van de aan­de­len­markt op maan­da­gen sinds 1975 niet sig­ni­fi­cant ver­schil­lend geble­ken van eni­ge ande­re dag. Dus: koop gerust aan­de­len wan­neer je het geld hebt.
Het gevolg van het niet-bestaan­de maan­da­g­ef­fect is dat er ook geen bes­te dag is om aan­de­len te ver­ko­pen. Som­mi­ge han­de­laars sug­ge­reer­den vroe­ger om op vrij­dag te ver­ko­pen, om het maan­da­g­ef­fect te ver­mij­den. Die stra­te­gie heeft geen zin meer in de hui­di­ge markten.

Wat is de bes­te maand van het jaar om aan­de­len te kopen en verkopen?

Er is geen gebrek aan the­o­rie­ën en spreek­woor­den over de bes­te maand om aan­de­len te kopen of ver­ko­pen. Mis­schien heb je de uit­druk­king al gehoord: “Sell in May and go away.” Of mis­schien heb je ook wel gehoord over de Ker­stral­ly. Er is ook nog het Janu­a­ri-effect, wat bete­kent dat bepaal­de markt­seg­men­ten in de eer­ste maand van het jaar beter pres­te­ren.
Ame­ri­kaan­se beleg­gers ver­ko­pen aan het ein­de van het jaar meest­al bepaal­de aan­de­len als onder­deel van hun belas­ting­plan­ning. Ze wil­len ver­lie­zen vast­leg­gen, of win­sten nemen wan­neer dat best uit­komt voor belas­ting­doel­ein­den. Dat kan koop­kan­sen bie­den voor beleg­gers aan het ein­de van decem­ber of begin janu­a­ri. Inge­val van zo’n koop­golf spre­ken we van het janu­a­ri-effect.
Toch heeft het geen zin om van mei tot eind decem­ber aan de zij­lijn te staan, cash aan te hou­den en dan per eind decem­ber terug in te stap­pen. Waar­schijn­lij­ker is dat je dan ren­de­ment op de aan­de­len­mark­ten mis­loopt, zodra er ene zomer­ral­ly ontstaat.

Capital Plan beleggen

Mar­ket timing heeft geen zin

Enke­le van de bes­te beleg­gers in de geschie­de­nis heb­ben geen enke­le inte­res­se in het timen van de markt. Zo heb­ben War­ren Buf­fett en Peter Lynch tij­dens hun hele car­ri­è­re het timen van de markt ver­me­den als de pest. Als zij het niet aan­be­ve­len, waar­om zou dan slim­mer wil­len zijn?
Lynch ver­woord­de het vrij direct: veel meer geld is er al ver­lo­ren door beleg­gers die zich voor­be­rei­den op cor­rec­ties, of die pro­be­ren op cor­rec­ties te anti­ci­pe­ren, dan dat er is ver­lo­ren gegaan in de cor­rec­ties zelf. Alleen al door naar een paar sta­tis­tie­ken te kij­ken, zal je zien waar­om het timen van de markt een groot risi­co is.

Als je al je geld aan het begin van de eeuw in een S&P 500-index­fonds had geïn­ves­teerd, zou je in de daar­op­vol­gen­de 20 jaar een gemid­deld ren­de­ment van onge­veer 6% per jaar gemaakt heb­ben. Die peri­o­de omvat­te de Dot-com bub­bel op de aan­de­len­mark­ten, en de Gro­te Reces­sie van 2008.
Maar als je de 10 bes­te dagen van deze index in die peri­o­de had gemist, zou je slechts 2,44% per jaar ver­diend heb­ben. Je zou de helft van de ren­de­men­ten van de markt zijn mis­lo­pen. Je weet nooit wan­neer die 10 dagen zul­len plaats­vin­den in een peri­o­de van 20 jaar, en je kunt maar beter in de markt zijn tij­dens die 10 dagen.
Laat de bes­te beheer­ders het werk doen

Indien je zelf niet teveel tijd wel ste­ken in aan­de­len ana­ly­se, laat dan beleg­gings­fond­sen voor jou het werk doen. Actief beheer­de beleg­gings­fond­sen doe het goed als er een bekwa­me beheer­der aan het roer staat. Wij hel­pen u de bes­te fonds­be­heer­ders er tus­sen­uit te kiezen.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.