22 feb Koudwatervrees op de aandelenbeurzen
Het investeren van geld op de aandelenmarkt kan beginnende beleggers onrustig maken. Niemand wil kopen wanneer de koersen net op hun hoogtepunt staan. Investeren in een stijgende markt is geen probleem, maar beleggen in een dalende markt kan buikpijn veroorzaken. In een dalende markt is het onmogelijk te weten of het ergste al voorbij is, of dat er misschien nog meer verliezen worden bekendgemaakt. Hoe beoordeel je wanneer je aandelen best kan kopen en wanneer je moet wachten op een terugval van de markt? Het beste antwoord is: doe dat niet. Zowel passieve indexfondsbeleggers als individuele aandelenbeleggers zijn statistisch gesproken beter af door consequent aandelen te kopen, en de dagelijkse ups en downs van de markt te negeren.
Is NU een goed moment om te investeren in aandelen?
Wil je investeren voor de toekomst, over vijf, tien jaar of langer? Dan is NU een even goed moment als elk ander om aandelen te kopen. Ondanks voortdurende recessieangsten is het belangrijk om te onthouden dat de markt steeds vooruit kijkt, zo’n 12 tot 18 maanden in de toekomst zelfs. Aandelenkoersen zijn gebaseerd op de verwachte toekomstige winsten. Behalve in de af en toe voorkomende periodes van een krimpend bruto binnenlands product (bbp), hebben bedrijfswinsten winsten de neiging om op de lange termijn te stijgen. Zelfs in periodes van recessie zijn er steeds goede aandelen om in te kopen. Als je consequent door de jaren heen tijd investeert, dus regelmatig meer geld in je beleggingen onderbrengt, zul je af en toe een correctie of een beurscrash moeten opvangen. Correcties zijn opportuniteiten om zelfs nog meer te investeren dan normaal.
Cash flow is king!
“Never take your eyes off the cash flow because it’s the life blood of business”, zei Richard Branson.
Kasstromen geven de werkelijke geldstroom weer die door een bedrijf wordt gegenereerd. De werkelijke cash flow kan soms verborgen zitten achter complexe financiële mutaties. Een goede cash flow analyse is daarom uiterst belangrijk in het beheer van een actieve aandelenportefeuille, of een actief beheerd beleggingsfonds. Natuurlijk is het zinloos zich te baseren op louter onvoorspelbare bewegingen. Als de markt een crash in de aandelenkoersen zou kunnen voorspellen, zou er nooit een crash plaatsvinden. Als je graag research doet naar aandelen, dan kan het moeilijker worden om goede koopkansen te vinden wanneer de algemene marktwaardering hoog is. Minder aandelen zullen ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun onderliggende fundamentals, maar dat betekent niet dat er geen kansen bestaan. De huidige aandelenmarkten zijn sterk gesegmenteerd, de meeste aandelen noteren tegen redelijke koersen. Een beperkt groepje topaandelen daarentegen, noteert tegen zeer hoge koers/winstverhoudingen. “Priced for perfection” zegt men dan.
Value stocks of ondergewaardeerde aandelen
Als je je afvraagt: “Is NU een goed moment om aandelen te kopen?” bedenk dan dat het altijd een goed ogenblik is om te investeren in aandelen die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de rest van de aandelenmarkt.
Aan de andere kant zal je meer kansen vinden om aandelen van ondergewaardeerde bedrijven te kopen in een brede marktcorrectie. Dit zijn geweldige kansen om actie te ondernemen op basis van je eigen research, of die van je adviseur, en aandelen te kopen onder de beurskoers waartegen ze een paar maanden nog werden verhandeld.
Meester-belegger Warren Buffett zei ooit: “Ik doe geen enkele poging om de markt te voorspellen — mijn inspanningen zijn enkel gericht op het vinden van ondergewaardeerde effecten.” Voor Buffett is de vraag dus niet: “Moet ik NU investeren in aandelen?” maar “In WELKE aandelen moet ik nu investeren?“
Zodra een kwaliteitsaandeel ondergewaardeerd is, is het de moeite waard om het te kopen. Zelfs als het op korte termijn daalt, kan je blijven vertrouwen op research met het oog op lange termijn winsten. Maar negeer het bedrijf niet als je het in portefeuille hebt. Controleer consequent je investeringsthese om er zeker van te zijn dat deze voor de lange termijn nog steeds geldig is.
Hoe weet je wanneer het een goed moment is om een groeiaandeel te kopen?
Zelfs het kopen van een groeiaandeel met een sterk lange termijnpotentieel op het hoogtepunt van een bullmarkt, is geen stommiteit. Hoewel groeiaandelen harder in koers kunnen dalen tijdens een correctie of beurscrash, kunnen die periodes ook katalysatoren betekenen voor nieuwe winstgroei.
Economische gebeurtenissen die de aandelenmarkt verstoren, bieden vaak opportuniteiten voor bedrijven met goede managementteams die zich richten op lange termijn groeikansen. Dus zelfs als een dergelijk aandeel daalt, kan het sterker terugkomen. Onzekere economische tijden zijn eigenlijk geweldige kansen voor groeiaandelenbeleggers.
Sommige beleggers kunnen worden afgeschrikt door een kleine beurscorrectie, omdat ze denken dat er wel eens een crash zou kunnen volgen. Statistisch gesproken is het echter veel waarschijnlijker dat het bij een correctie blijft (een daling van meer dan 10% maar minder dan 20%) dan dat er zich een beurscrash (een daling van meer dan 20%) voordoet. Correcties op de aandelenmarkten komen regelmatig voor — gemiddeld één keer om de paar jaar. Correcties kunnen geweldige kansen zijn om aandelen (bij) te kopen, terwijl ze tijdelijk zijn afgeprijsd om het met de woorden van Warren Buffet te zeggen.
Wat is de beste dag van de week om aandelen te kopen en verkopen?
Er heerst is een hardnekkig bijgeloof bij beleggers dat de aandelenmarkt harder daalt op maandag, nadat tijdens het weekend een hoop slecht nieuws is doorgedrongen tot de beleggers. Het zou ook kunnen dat mensen gewoon niet blij zijn om op een (blauwe) maandag weer aan het werk te gaan, wat leidt tot een pessimistische aandelenmarkt met een gebrek aan animo. Het maandageffect is een theorie in de financiële wereld die er van uit gaat dat de heersende trend op de aandelenmarkten van vrijdag, zich zal voortzetten tot maandag.
Het maandageffect, of weekendeffect zoals het ook bekend staat, is in de afgelopen 45 jaar echter volledig vervaagd. Volgens een onderzoek van de Arizona State University is de prestatie van de aandelenmarkt op maandagen sinds 1975 niet significant verschillend gebleken van enige andere dag. Dus: koop gerust aandelen wanneer je het geld hebt.
Het gevolg van het niet-bestaande maandageffect is dat er ook geen beste dag is om aandelen te verkopen. Sommige handelaars suggereerden vroeger om op vrijdag te verkopen, om het maandageffect te vermijden. Die strategie heeft geen zin meer in de huidige markten.
Wat is de beste maand van het jaar om aandelen te kopen en verkopen?
Er is geen gebrek aan theorieën en spreekwoorden over de beste maand om aandelen te kopen of verkopen. Misschien heb je de uitdrukking al gehoord: “Sell in May and go away.” Of misschien heb je ook wel gehoord over de Kerstrally. Er is ook nog het Januari-effect, wat betekent dat bepaalde marktsegmenten in de eerste maand van het jaar beter presteren.
Amerikaanse beleggers verkopen aan het einde van het jaar meestal bepaalde aandelen als onderdeel van hun belastingplanning. Ze willen verliezen vastleggen, of winsten nemen wanneer dat best uitkomt voor belastingdoeleinden. Dat kan koopkansen bieden voor beleggers aan het einde van december of begin januari. Ingeval van zo’n koopgolf spreken we van het januari-effect.
Toch heeft het geen zin om van mei tot eind december aan de zijlijn te staan, cash aan te houden en dan per eind december terug in te stappen. Waarschijnlijker is dat je dan rendement op de aandelenmarkten misloopt, zodra er ene zomerrally ontstaat.
Market timing heeft geen zin
Enkele van de beste beleggers in de geschiedenis hebben geen enkele interesse in het timen van de markt. Zo hebben Warren Buffett en Peter Lynch tijdens hun hele carrière het timen van de markt vermeden als de pest. Als zij het niet aanbevelen, waarom zou dan slimmer willen zijn?
Lynch verwoordde het vrij direct: veel meer geld is er al verloren door beleggers die zich voorbereiden op correcties, of die proberen op correcties te anticiperen, dan dat er is verloren gegaan in de correcties zelf. Alleen al door naar een paar statistieken te kijken, zal je zien waarom het timen van de markt een groot risico is.
Als je al je geld aan het begin van de eeuw in een S&P 500-indexfonds had geïnvesteerd, zou je in de daaropvolgende 20 jaar een gemiddeld rendement van ongeveer 6% per jaar gemaakt hebben. Die periode omvatte de Dot-com bubbel op de aandelenmarkten, en de Grote Recessie van 2008.
Maar als je de 10 beste dagen van deze index in die periode had gemist, zou je slechts 2,44% per jaar verdiend hebben. Je zou de helft van de rendementen van de markt zijn mislopen. Je weet nooit wanneer die 10 dagen zullen plaatsvinden in een periode van 20 jaar, en je kunt maar beter in de markt zijn tijdens die 10 dagen.
Laat de beste beheerders het werk doen
Indien je zelf niet teveel tijd wel steken in aandelen analyse, laat dan beleggingsfondsen voor jou het werk doen. Actief beheerde beleggingsfondsen doe het goed als er een bekwame beheerder aan het roer staat. Wij helpen u de beste fondsbeheerders er tussenuit te kiezen.
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.