kwartaal newsletter oktober

kwartaal newsletter oktober

De wereld­wij­de eco­no­mi­sche expan­sie is in een ver­ge­vor­derd sta­di­um geraakt. De lei­den­de indi­ca­to­ren van de mees­te gro­te eco­no­mie­ën zijn eind vorig jaar al begin­nen afbrok­ke­len. Deze groei­ver­tra­ging zet zich door in 2023. Maar de wereld­eco­no­mie is robuus­ter dan ver­wacht. Dat blijkt uit een recen­te upda­te van de Orga­ni­sa­tie voor Eco­no­mi­sche Samen­wer­king en Ont­wik­ke­ling (OESO). Voor­al de ster­ker dan ver­wach­te VS eco­no­mie zorgt er voor dat de afkoe­ling gelei­de­lijk gebeurt.

Duits­land zit in een mil­de reces­sie, het VK heeft het moei­lijk, maar de mees­te lan­den hou­den stand. De Chi­ne­se eco­no­mie zal in 2024 ver­der sla­bak­ken. De opval­lend­ste groei­er is India dat op weg is naar 7% groei in 2024. Na vorig jaar met 3,3% te zijn geste­gen, zal de glo­ba­le wereld­wij­de groei van het BBP dit jaar ver­tra­gen tot 3% en vol­gend jaar tot 2,7% — aldus sprak de OESO.

Capital Plan beleggen

Eco­no­mi­sche groei­ver­wach­tin­gen OESO
Ver­wach­te groei van het BBP op jaarbasis

Capital Plan beleggen
Capital Plan beleggen

De tri­omf­tocht van de Big Tech aandelen

De Ame­ri­kaan­se aan­de­len­markt werd in 2023 voor­na­me­lijk gedre­ven door enke­le Ame­ri­kaan­se tech­no­lo­gie­be­drij­ven met een zeer gro­te markt- kapi­ta­li­sa­tie. De aan­de­len­mark­ten ble­ven tot eind juli door­stij­gen, maar dat ren­de­ment was gro­ten­deels te dan­ken aan zeven ster­ke Ame­ri­kaan­se tech­no­lo­gie­aan­de­len. Deze zeven wor­den nu de “Mag­ni­fi­cent Seven” genoemd op Wall Street. Deze top zeven is samen­ge­steld uit Nvi­dia, Tesla, Meta (Facebook), Apple, Ama­zon, Micro­soft en Goog­le.
Naar ver­wach­ting zul­len deze aan­de­len dik pro­fi­te­ren van de AI-trend en de aan­hou­den­de nood­zaak aan tech­no­lo­gie in de toe­komst. Hun koer­sen ste­gen sinds het begin van het jaar bij­na 60%. Op de gra­fiek ziet u hoe de Mag­ni­fi­cent Seven aan­de­len de ove­ri­ge S&P500 aan­de­len sterk over­trof­fen.
Door zo sterk te stij­gen ver­te­gen­woor­di­gen de Mag­ni­fi­cent Seven nu reeds méér dan een kwart van het gewicht van de S&P 500 Index! De Ame­ri­kaan­se aan­de­len­markt is nog nooit zo gecon­cen­treerd geweest. Aan de ande­re kant groei­de de gelijk gewo­gen S&P 500 slechts met 4% sinds begin 2023. De klei­ne en mid­del­gro­te aan­de­len, en de niet-Ame­ri­kaan­se aan­de­len boek­ten dit jaar win­sten van onge­veer 5% tot op heden.
In deze schi­zo­fre­ne markt zijn de waar­de­rin­gen — bui­ten de Ame­ri­kaan­se Big Tech dan – nog aan­trek­ke­lijk, in lijn met de intrin­sie­ke waar­de van de beurs­ge­no­teer­de bedrij­ven. De markt­waar­de­rin­gen van de gro­te tech­no­lo­gie­be­drij­ven daar­en­te­gen zijn afschu­we­lijk hoog. Ze zijn “pri­ced to per­fec­ti­on” wat bete­kent dat deze bedrij­ven in de toe­komst geen enke­le steek mogen laten val­len om de hui­di­ge extreem hoge koer­sen te rechtvaardigen.

Zijn tech­no­lo­gie­aan­de­len nu te duur? De glo­ba­le tech­no­lo­gie­sec­tor in zijn geheel is min­der duur dan de Mag­ni­fi­cent Seven. De wel­is­waar hoge waar­de­rin­gen wor­den gerecht­vaar­digd door een enor­me behoef­te aan tech­no­lo­gi­sche ont­wik­ke­lin­gen om onze toe­komst op deze over­be­volk­te en opge­warm­de aar­de vei­lig te kun­nen stel­len. De com­bi­na­tie van dalen­de geboor­te­cij­fers en ver­grij­zen­de bevol­king zet druk op de wel­vaart in onze Wes­ter­se maat­schap­pij­en. Een onder­zoek van de bevol­kings­evo­lu­tie wijst uit dat er tegen 2050 nog maar 4 werk­krach­ten actief zul­len zijn per gepen­si­o­neer­de! Voor Euro­pa, Ame­ri­ka en gro­te delen van Azië zijn de voor­uit­zich­ten zelfs nog min­der roos­kleu­rig (bron: Ver­e­nig­de Naties).
Om de wel­vaarts­staat te vrij­wa­ren is er dus een enor­me boost op de pro­duc­ti­vi­teit van kapi­taal en arbeid nodig. Daar­om blijft de tech­no­lo­gie sec­tor als beleg­ging inte­res­sant. Een voor­beeld is het Robo­tics fonds van Pic­tet Asset Mana­ge­ment, dat inspeelt op dit the­ma. Hier­in wor­den bedrij­ven opge­no­men uit de hele wereld die voor­op­lo­pen inza­ke tech­ni­sche inno­va­tie en auto­ma­ti­se­ring. De komen­de jaren zul­len deze bedrij­ven aan­zien­lijk snel­ler groei­en dan de wereld­eco­no­mie. De groei van de com­pu­ter-reken­kracht staat op het punt om nog ver­der te explo­de­ren dan we in onze wild­ste dro­men had­den moge­lijk geacht. De wet van Moo­re wordt ver­van­gen door de wet van Neven.

De wet van Neven is ver­noemd naar Hart­mut Neven, direc­teur van Google’s Quan­tum Arti­fi­ci­al Intel­li­gen­ce Lab. Hart­mut heeft ver­klaard dat de com­pu­ter­kracht met elke nieu­we ver­be­te­ring van de bes­te kwan­tum­pro­ces­sor van Goog­le niet expo­nen­ti­eel (x 2n) groeit, zoals in de wet van Moo­re, maar in een dub­bel-expo­nen­ti­eel tem­po
(x 22n) toe­neemt. Bin­nen 5 jaar zal de kracht van kwan­tum­pro­ces­so­ren dus maal 4.294.967.296 gaan! De door­braak van kwan­tum­pro­ces­so­ren zal de auto­ma­ti­se­ring van onze maat­schap­pij in een nog veel ster­ke­re stroom­ver­snel­ling brengen.

Capital Plan beleggen

Het suc­ces van de Big Tech aan­de­len is spec­ta­cu­lair maar neemt het risi­co op een glo­ba­le reces­sie niet weg. In het geval van een reces­sie kun­nen de gun­sti­ge voor­uit­zich­ten voor de bedrijfs­win­sten ver­slech­te­ren. De groot­ste bedrei­ging voor de aan­de­len­koer­sen is de afbrok­ke­ling van de bedrijfs­win­sten. Stij­gen­de kos­ten heb­ben de winst­mar­ges reeds naar bene­den getrok­ken in 2023, de glo­ba­le winst­groei is dit jaar tot dus­ver nog behoor­lijk te noe­men. Voor 2024 zijn de groei­ver­wach­tin­gen nog steeds aan­vaard­baar, maar we mogen niet uit­slui­ten dat de bedrijfs­win­sten stag­ne­ren of afne­men als de OESO ver­wach­tin­gen te opti­mis­tisch zou­den blij­ken en een (mil­de) reces­sie zich zou aan­kon­di­gen.
Hoe­wel de glo­ba­le groei­voor­uit­zich­ten voor 2024 getem­perd zijn, meent de OESO dat de cen­tra­le ban­ken de ren­te lang genoeg hoog moe­ten hou­den, tot de infla­toi­re druk vol­doen­de is afge­no­men. Gezien het risi­co op over­kill menen we dat de cyclus van stij­gen­de ren­te­ta­rie­ven stil­aan ten ein­de loopt. De cen­tra­le ban­ken zul­len de ren­te wel­licht niet veel meer hoe­ven te ver­ho­gen. De beleids­ren­tes in Euro­pa, Cana­da en de Ver­e­nig­de Sta­ten staan op een 20-jarig hoog­te­punt. De effec­ten daar­van zijn nu reeds voel­baar, ze schrik­ken de con­su­ment en de bedrij­ven af. Aan­ko­pen en inves­te­rin­gen wor­den uit­ge­steld, hypo­the­cai­re lenin­gen wor­den peper­duur. Het is onwaar­schijn­lijk dat deze wur­gen­de tarie­ven nog zeer lang op dit niveau kun­nen wor­den gehandhaafd.

Ren­te­piek op de obligatiemarkten

Het jaar 2022 was een afschu­we­lijk slecht obli­ga­tie­jaar, de obli­ga­tie­koer­sen implo­deer­den op enke­le maan­den tijd. Euro­pe­se staats­obli­ga­ties zijn toen gemid­deld met méér dan 20% gedaald op één jaar tijd. Na een tus­sen­tijds her­stel begin dit jaar wer­den de obli­ga­ties in augus­tus opnieuw afge­straft en bereik­ten een nieuw diep­te­punt. Ster­ke Ame­ri­kaan­se eco­no­mi­sche cij­fers dre­ven de Ame­ri­kaan­se obli­ga­tie­ren­te naar een nieuw hoog­te­punt, en de obli­ga­tie­koer­sen naar een diep­te­punt. Tij­dens het der­de kwar­taal en daar­na steeg de 10-jari­ge Ame­ri­kaan­se obli­ga­tie­ren­te door tot maar liefst 4,69%. Begin vorig jaar was dat nog 1,76%. Bel­gi­sche OLO’s op 10 jaar geven momen­teel 3,9% ren­te.
Het risi­co van ver­de­re waar­de­da­lin­gen in obli­ga­ties en ‑fond­sen neemt nu wel sterk af. Staats­obli­ga­ties en bedrijfs­obli­ga­ties zijn in vele jaren niet meer zo aan­trek­ke­lijk geweest. Hun ren­te­ver­goe­din­gen zijn nooit zo hoog geweest sinds de wereld­wij­de finan­ci­ë­le cri­sis van 2008–2009. Zelfs een lich­te daling van de ren­te ten opzich­te van het hui­di­ge niveau zou zich het komen­de jaar kun­nen ver­ta­len naar opbreng­sten van 10% of méér in lang­lo­pen­de obli­ga­ties. Op dit ogen­blik zijn de ener­gie­prij­zen min of meer onder con­tro­le en begin­nen de con­sump­tie­prij­zen af te koe­len. De Bel­gi­sche infla­tie bij­voor­beeld, daal­de in sep­tem­ber van 4,09% naar 2,39%. De hui­di­ge ren­te­piek is dus een oppor­tu­ni­teit voor obli­ga­tie­be­leg­gers. Wij geven de voor­keur aan obli­ga­tie­fond­sen met een zeer bre­de sprei­ding en een lan­ge gemid­del­de rest­loop­tijd van de obli­ga­ties in portefeuille.

Capi­talPlan stra­te­gie

De stra­te­gie van Capi­tal Plan is gefo­cu­sed op de Asset Allo­ca­tie, ook de Ver­mo­gens­sa­men­stel­ling genaamd. De ver­hou­ding aan­de­len/­vast-ren­tend/­cash is voor meer dan 90% van invloed op uw uit­ein­de­lij­ke beleg­gings­re­sul­ta­ten. In func­tie van uw risi­co­pro­fiel is het van belang om de meest geschik­te asset mix in uw por­te­feuil­le door te voe­ren en aan te hou­den. De macro-eco­no­mi­sche omge­ving is ech­ter vari­a­bel en het sca­la aan moge­lij­ke resul­ta­ten is zeer breed. Het is daar­om van groot belang dat de Cen­tra­le ban­ken het juis­te tra­ject blij­ven bewan­de­len en zor­gen voor een zach­te eco­no­mi­sche lan­ding, waar­bij de infla­tie terug onder con­tro­le komt.

Capital Plan beleggen

Ren­te­piek op de obligatiemarkten

Het is niet ondenk­baar dat we in de komen­de kwar­ta­len met een (mil­de) reces­sie wor­den gecon­fron­teerd, waar­door de cen­tra­le ban­ken de ren­te sterk moe­ten ver­la­gen. In deze con­text en gezien de hui­di­ge ren­de­men­ten, bie­den staats­obli­ga­ties en obli­ga­ties van kwa­li­teits­be­drij­ven een zeer aan­trek­ke­lijk winst­po­ten­ti­eel met een beperkt neer­waarts risi­co. Een goe­de com­bi­na­tie van obli­ga­tie­fond­sen met aan­de­len­fond­sen zal de gril­li­ge vola­ti­li­teit op de aan­de­len­mark­ten wel­licht kun­nen afzwak­ken. Flexi­be­le fond­sen gaan nog ver­der en behe­ren voor u de opti­ma­le mix tus­sen aan­de­len en obli­ga­ties.
We ver­wach­ten nog steeds dat aan­de­len op lan­ge ter­mijn beter zul­len pres­te­ren dan lang­lo­pen­de obli­ga­ties, maar het aan­hou­den van obli­ga­ties en obli­ga­tie­fond­sen zal terug de moei­te lonen en een tegen­ge­wicht vor­men voor de gril­lig­heid van de aan­de­len­mark­ten.
Onze hui­di­ge aan­be­ve­ling voor de allo­ca­tie van por­te­feuil­le-acti­va in een even­wich­ti­ge por­te­feuil­le: 60% aan­de­len­fond­sen, 38% obli­ga­ties en 2% liquiditeiten.

Capital Plan beleggen

De acti­va­s­prei­ding kan uiter­aard ver­schil­len afhan­ke­lijk van het risi­co­pro­fiel en het beleg­gings­be­leid van uw indi­vi­du­e­le por­te­feuil­le. We raden aan om bin­nen de hier­bo­ven opge­ge­ven gren­zen te blij­ven.
Wij wen­sen u nog aan­ge­na­me herfstdagen!

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.