04 okt kwartaal newsletter oktober
De wereldwijde economische expansie is in een vergevorderd stadium geraakt. De leidende indicatoren van de meeste grote economieën zijn eind vorig jaar al beginnen afbrokkelen. Deze groeivertraging zet zich door in 2023. Maar de wereldeconomie is robuuster dan verwacht. Dat blijkt uit een recente update van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Vooral de sterker dan verwachte VS economie zorgt er voor dat de afkoeling geleidelijk gebeurt.
Duitsland zit in een milde recessie, het VK heeft het moeilijk, maar de meeste landen houden stand. De Chinese economie zal in 2024 verder slabakken. De opvallendste groeier is India dat op weg is naar 7% groei in 2024. Na vorig jaar met 3,3% te zijn gestegen, zal de globale wereldwijde groei van het BBP dit jaar vertragen tot 3% en volgend jaar tot 2,7% — aldus sprak de OESO.
Economische groeiverwachtingen OESO
Verwachte groei van het BBP op jaarbasis
De triomftocht van de Big Tech aandelen
De Amerikaanse aandelenmarkt werd in 2023 voornamelijk gedreven door enkele Amerikaanse technologiebedrijven met een zeer grote markt- kapitalisatie. De aandelenmarkten bleven tot eind juli doorstijgen, maar dat rendement was grotendeels te danken aan zeven sterke Amerikaanse technologieaandelen. Deze zeven worden nu de “Magnificent Seven” genoemd op Wall Street. Deze top zeven is samengesteld uit Nvidia, Tesla, Meta (Facebook), Apple, Amazon, Microsoft en Google.
Naar verwachting zullen deze aandelen dik profiteren van de AI-trend en de aanhoudende noodzaak aan technologie in de toekomst. Hun koersen stegen sinds het begin van het jaar bijna 60%. Op de grafiek ziet u hoe de Magnificent Seven aandelen de overige S&P500 aandelen sterk overtroffen.
Door zo sterk te stijgen vertegenwoordigen de Magnificent Seven nu reeds méér dan een kwart van het gewicht van de S&P 500 Index! De Amerikaanse aandelenmarkt is nog nooit zo geconcentreerd geweest. Aan de andere kant groeide de gelijk gewogen S&P 500 slechts met 4% sinds begin 2023. De kleine en middelgrote aandelen, en de niet-Amerikaanse aandelen boekten dit jaar winsten van ongeveer 5% tot op heden.
In deze schizofrene markt zijn de waarderingen — buiten de Amerikaanse Big Tech dan – nog aantrekkelijk, in lijn met de intrinsieke waarde van de beursgenoteerde bedrijven. De marktwaarderingen van de grote technologiebedrijven daarentegen zijn afschuwelijk hoog. Ze zijn “priced to perfection” wat betekent dat deze bedrijven in de toekomst geen enkele steek mogen laten vallen om de huidige extreem hoge koersen te rechtvaardigen.
Zijn technologieaandelen nu te duur? De globale technologiesector in zijn geheel is minder duur dan de Magnificent Seven. De weliswaar hoge waarderingen worden gerechtvaardigd door een enorme behoefte aan technologische ontwikkelingen om onze toekomst op deze overbevolkte en opgewarmde aarde veilig te kunnen stellen. De combinatie van dalende geboortecijfers en vergrijzende bevolking zet druk op de welvaart in onze Westerse maatschappijen. Een onderzoek van de bevolkingsevolutie wijst uit dat er tegen 2050 nog maar 4 werkkrachten actief zullen zijn per gepensioneerde! Voor Europa, Amerika en grote delen van Azië zijn de vooruitzichten zelfs nog minder rooskleurig (bron: Verenigde Naties).
Om de welvaartsstaat te vrijwaren is er dus een enorme boost op de productiviteit van kapitaal en arbeid nodig. Daarom blijft de technologie sector als belegging interessant. Een voorbeeld is het Robotics fonds van Pictet Asset Management, dat inspeelt op dit thema. Hierin worden bedrijven opgenomen uit de hele wereld die vooroplopen inzake technische innovatie en automatisering. De komende jaren zullen deze bedrijven aanzienlijk sneller groeien dan de wereldeconomie. De groei van de computer-rekenkracht staat op het punt om nog verder te exploderen dan we in onze wildste dromen hadden mogelijk geacht. De wet van Moore wordt vervangen door de wet van Neven.
De wet van Neven is vernoemd naar Hartmut Neven, directeur van Google’s Quantum Artificial Intelligence Lab. Hartmut heeft verklaard dat de computerkracht met elke nieuwe verbetering van de beste kwantumprocessor van Google niet exponentieel (x 2n) groeit, zoals in de wet van Moore, maar in een dubbel-exponentieel tempo
(x 22n) toeneemt. Binnen 5 jaar zal de kracht van kwantumprocessoren dus maal 4.294.967.296 gaan! De doorbraak van kwantumprocessoren zal de automatisering van onze maatschappij in een nog veel sterkere stroomversnelling brengen.
Het succes van de Big Tech aandelen is spectaculair maar neemt het risico op een globale recessie niet weg. In het geval van een recessie kunnen de gunstige vooruitzichten voor de bedrijfswinsten verslechteren. De grootste bedreiging voor de aandelenkoersen is de afbrokkeling van de bedrijfswinsten. Stijgende kosten hebben de winstmarges reeds naar beneden getrokken in 2023, de globale winstgroei is dit jaar tot dusver nog behoorlijk te noemen. Voor 2024 zijn de groeiverwachtingen nog steeds aanvaardbaar, maar we mogen niet uitsluiten dat de bedrijfswinsten stagneren of afnemen als de OESO verwachtingen te optimistisch zouden blijken en een (milde) recessie zich zou aankondigen.
Hoewel de globale groeivooruitzichten voor 2024 getemperd zijn, meent de OESO dat de centrale banken de rente lang genoeg hoog moeten houden, tot de inflatoire druk voldoende is afgenomen. Gezien het risico op overkill menen we dat de cyclus van stijgende rentetarieven stilaan ten einde loopt. De centrale banken zullen de rente wellicht niet veel meer hoeven te verhogen. De beleidsrentes in Europa, Canada en de Verenigde Staten staan op een 20-jarig hoogtepunt. De effecten daarvan zijn nu reeds voelbaar, ze schrikken de consument en de bedrijven af. Aankopen en investeringen worden uitgesteld, hypothecaire leningen worden peperduur. Het is onwaarschijnlijk dat deze wurgende tarieven nog zeer lang op dit niveau kunnen worden gehandhaafd.
Rentepiek op de obligatiemarkten
Het jaar 2022 was een afschuwelijk slecht obligatiejaar, de obligatiekoersen implodeerden op enkele maanden tijd. Europese staatsobligaties zijn toen gemiddeld met méér dan 20% gedaald op één jaar tijd. Na een tussentijds herstel begin dit jaar werden de obligaties in augustus opnieuw afgestraft en bereikten een nieuw dieptepunt. Sterke Amerikaanse economische cijfers dreven de Amerikaanse obligatierente naar een nieuw hoogtepunt, en de obligatiekoersen naar een dieptepunt. Tijdens het derde kwartaal en daarna steeg de 10-jarige Amerikaanse obligatierente door tot maar liefst 4,69%. Begin vorig jaar was dat nog 1,76%. Belgische OLO’s op 10 jaar geven momenteel 3,9% rente.
Het risico van verdere waardedalingen in obligaties en ‑fondsen neemt nu wel sterk af. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties zijn in vele jaren niet meer zo aantrekkelijk geweest. Hun rentevergoedingen zijn nooit zo hoog geweest sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008–2009. Zelfs een lichte daling van de rente ten opzichte van het huidige niveau zou zich het komende jaar kunnen vertalen naar opbrengsten van 10% of méér in langlopende obligaties. Op dit ogenblik zijn de energieprijzen min of meer onder controle en beginnen de consumptieprijzen af te koelen. De Belgische inflatie bijvoorbeeld, daalde in september van 4,09% naar 2,39%. De huidige rentepiek is dus een opportuniteit voor obligatiebeleggers. Wij geven de voorkeur aan obligatiefondsen met een zeer brede spreiding en een lange gemiddelde restlooptijd van de obligaties in portefeuille.
CapitalPlan strategie
De strategie van Capital Plan is gefocused op de Asset Allocatie, ook de Vermogenssamenstelling genaamd. De verhouding aandelen/vast-rentend/cash is voor meer dan 90% van invloed op uw uiteindelijke beleggingsresultaten. In functie van uw risicoprofiel is het van belang om de meest geschikte asset mix in uw portefeuille door te voeren en aan te houden. De macro-economische omgeving is echter variabel en het scala aan mogelijke resultaten is zeer breed. Het is daarom van groot belang dat de Centrale banken het juiste traject blijven bewandelen en zorgen voor een zachte economische landing, waarbij de inflatie terug onder controle komt.
Rentepiek op de obligatiemarkten
Het is niet ondenkbaar dat we in de komende kwartalen met een (milde) recessie worden geconfronteerd, waardoor de centrale banken de rente sterk moeten verlagen. In deze context en gezien de huidige rendementen, bieden staatsobligaties en obligaties van kwaliteitsbedrijven een zeer aantrekkelijk winstpotentieel met een beperkt neerwaarts risico. Een goede combinatie van obligatiefondsen met aandelenfondsen zal de grillige volatiliteit op de aandelenmarkten wellicht kunnen afzwakken. Flexibele fondsen gaan nog verder en beheren voor u de optimale mix tussen aandelen en obligaties.
We verwachten nog steeds dat aandelen op lange termijn beter zullen presteren dan langlopende obligaties, maar het aanhouden van obligaties en obligatiefondsen zal terug de moeite lonen en een tegengewicht vormen voor de grilligheid van de aandelenmarkten.
Onze huidige aanbeveling voor de allocatie van portefeuille-activa in een evenwichtige portefeuille: 60% aandelenfondsen, 38% obligaties en 2% liquiditeiten.
De activaspreiding kan uiteraard verschillen afhankelijk van het risicoprofiel en het beleggingsbeleid van uw individuele portefeuille. We raden aan om binnen de hierboven opgegeven grenzen te blijven.
Wij wensen u nog aangename herfstdagen!
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.