Morgan Stanley adviseert defensieve aandelen

Morgan Stanley adviseert defensieve aandelen

De han­dels­oor­log tus­sen de VS en Chi­na, de Brexit, het geru­zie tus­sen de VS en Iran, de eco­no­mi­sche prog­no­ses en nu weer de onrust na de aan­val­len op de Sau­di­sche olie-instal­la­ties. Steeds meer nega­tie­ve fac­to­ren krui­pen in de hoof­den van de beleg­gers. De Ame­ri­kaan­se zaken­bank Mor­gan Stan­ley ver­an­dert het geweer van schouder.

De toe­ge­no­men onze­ker­he­den en de wei­nig roos­kleu­ri­ge eco­no­mi­sche voor­uit­zich­ten voe­den de vrees voor een reces­sie op de inter­na­ti­o­na­le mark­ten. De Ame­ri­kaan­se, Brit­se en Duit­se obli­ga­tie­mark­ten heb­ben al alarm­sig­na­len afge­ge­ven, in de vorm van omge­keer­de ren­te­cur­ves. Dit bete­kent dat een beleg­ging op lan­ge ter­mijn min­der opbrengt dan een beleg­ging op zeer kor­te ter­mijn. Het feno­meen wordt ver­oor­zaakt door­dat vei­li­ge, lang­lo­pen­de obli­ga­ties mas­saal wor­den aan­ge­kocht. Men, noemt dit een alarm­sig­naal omdat een der­ge­lij­ke ren­te­cur­ve soms een reces­sie voor­spelt, niet steeds. Nog ande­re sig­na­len dwin­gen beleg­gers tot voor­zich­tig­heid. Vori­ge maand daal­de de Duit­se Ifo-index bij­voor­beeld tot het laag­ste niveau sinds novem­ber 2012. Deze index geeft het ver­trou­wen weer van de Duit­se onder­ne­mers. Vol­gens een aan­tal eco­no­men is de slech­te Ifo-index voor­al aan het Chi­nees-Ame­ri­kaan­se han­dels­con­flict te wijten.

De Fede­ral Reser­ve, de koe­pel van cen­tra­le ban­ken in de VS, zag zich onlangs genood­zaakt om voor het eerst sinds 2008 de depo­si­to­ren­te te ver­la­gen. Veel beurs­ex­perts den­ken dat het daar niet bij blijft en ver­wach­ten ver­de­re ver­la­gin­gen. Het is de vraag of het nieu­we beleid van de Fed vol­doen­de zal zijn om een reces­sie de kop in te drukken.

De Ame­ri­kaan­se zaken­bank Mor­gan Stan­ley vindt dat beleg­gers er goed zou­den aan doen om hun ver­mo­gen vei­lig te stel­len en zich voor te berei­den op moei­lij­ker tij­den. Mike Wil­son, hoofd Ame­ri­kaan­se aan­de­len bij Mor­gan Stan­ley, ziet defen­sie­ve aan­de­len steeds gewil­der wor­den. Groei­aan­de­len daar­en­te­gen, heb­ben hun best tijd gehad, stel­de hij tij­dens een uit­zen­ding van de Ame­ri­kaan­se zaken­zen­der CNBC.

Het dum­pen van groei­aan­de­len en defen­sie­ve waar­den in de plaats nemen, vindt Wil­son een juis­te stra­te­gie om zich in te dek­ken tegen een reces­sie. Hij bena­drukt dat een merk­ba­re eco­no­mi­sche neer­gang niet nood­za­ke­lij­ker­wijs bete­kent dat er spra­ke zal zijn van een neer­gang op de beur­zen, aan­ge­zien beleg­gers zich snel aan­pas­sen en eer­der een rota­tie in aan­de­len ver­oor­za­ken dan een terug­val, ver­tel­de hij aan CNBC.

Wees voor­zich­tig met groei­aan­de­len, waar­schuwt Wil­son met klem. Als reden geeft hij aan dat een moge­lij­ke reces­sie nog niet is inge­prijsd in de klas­sie­ke groei­aan­de­len. Con­sump­tie­ge­re­la­teer­de waar­den doen het nu reeds beter op de beurs, aldus de aan­de­len­ex­pert. En hij denkt dat die trend zich voort­zet. Hoe­wel een eco­no­mi­sche terug­gang er onte­gen­zeg­lijk toe zou lei­den dat ook dit soort aan­de­len aan­van­ke­lijk iets in waar­de zul­len dalen, zal het neer­waart­se poten­ti­eel veel klei­ner zijn dan bij de groei­aan­de­len, aldus Wilson.

In een recent rap­port aan de cli­ën­ten van Mor­gan Stan­ley advi­seert hij in wel­ke con­sump­tie­ge­re­la­teer­de aan­de­len beleg­gers kun­nen gaan. In dat kader wijst hij in het bij­zon­der op in de S&P 500 opge­no­men — als defen­sief gel­den­de — aan­de­len. Zo noemt hij Dis­ney, Coca-Cola, Nex­tE­ra Ener­gy en Proc­ter & Gamble.

Dat de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie ver­traagt is een zeke­re zaak voor Wil­son. Hij is ech­ter van mening dat het van de Ame­ri­kaan­se arbeids­markt en de con­su­ment afhangt of er wel­dra spra­ke zal zijn van een vol­le­di­ge reces­sie. Als uit de eco­no­mi­sche data in de VS blijkt dat de werk­loos­heid stijgt en de bedrij­ven meer jobs moe­ten schrap­pen, dan is de reces­sie pas echt begon­nen, aldus de beleg­gings­ex­pert. Waak­zaam­heid is dus van cru­ci­aal belang.

De gege­vens die begin sep­tem­ber bekend wer­den gemaakt, brach­ten reeds een zwak­ke­re Ame­ri­kaan­se arbeids­markt aan het licht. De toe­na­me van het aan­tal arbeids­plaat­sen was min­der sterk dan ver­wacht. De lonen en de sala­ris­sen waren noch­tans snel­ler geste­gen dan ver­wacht. Het werk­loos­heids­per­cen­ta­ge is uit­ein­de­lijk met 3,7 pro­cent onver­an­derd geble­ven. We zit­ten ech­ter op een kwets­baar niveau waar­door defen­sie­ve aan­de­len weer in de kij­ker komen.
(bron­nen: CNBC, Finanzen)

 

 

Tags:
,