17 sep Morgan Stanley adviseert defensieve aandelen
De handelsoorlog tussen de VS en China, de Brexit, het geruzie tussen de VS en Iran, de economische prognoses en nu weer de onrust na de aanvallen op de Saudische olie-installaties. Steeds meer negatieve factoren kruipen in de hoofden van de beleggers. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verandert het geweer van schouder.
De toegenomen onzekerheden en de weinig rooskleurige economische vooruitzichten voeden de vrees voor een recessie op de internationale markten. De Amerikaanse, Britse en Duitse obligatiemarkten hebben al alarmsignalen afgegeven, in de vorm van omgekeerde rentecurves. Dit betekent dat een belegging op lange termijn minder opbrengt dan een belegging op zeer korte termijn. Het fenomeen wordt veroorzaakt doordat veilige, langlopende obligaties massaal worden aangekocht. Men, noemt dit een alarmsignaal omdat een dergelijke rentecurve soms een recessie voorspelt, niet steeds. Nog andere signalen dwingen beleggers tot voorzichtigheid. Vorige maand daalde de Duitse Ifo-index bijvoorbeeld tot het laagste niveau sinds november 2012. Deze index geeft het vertrouwen weer van de Duitse ondernemers. Volgens een aantal economen is de slechte Ifo-index vooral aan het Chinees-Amerikaanse handelsconflict te wijten.
De Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS, zag zich onlangs genoodzaakt om voor het eerst sinds 2008 de depositorente te verlagen. Veel beursexperts denken dat het daar niet bij blijft en verwachten verdere verlagingen. Het is de vraag of het nieuwe beleid van de Fed voldoende zal zijn om een recessie de kop in te drukken.
De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley vindt dat beleggers er goed zouden aan doen om hun vermogen veilig te stellen en zich voor te bereiden op moeilijker tijden. Mike Wilson, hoofd Amerikaanse aandelen bij Morgan Stanley, ziet defensieve aandelen steeds gewilder worden. Groeiaandelen daarentegen, hebben hun best tijd gehad, stelde hij tijdens een uitzending van de Amerikaanse zakenzender CNBC.
Het dumpen van groeiaandelen en defensieve waarden in de plaats nemen, vindt Wilson een juiste strategie om zich in te dekken tegen een recessie. Hij benadrukt dat een merkbare economische neergang niet noodzakelijkerwijs betekent dat er sprake zal zijn van een neergang op de beurzen, aangezien beleggers zich snel aanpassen en eerder een rotatie in aandelen veroorzaken dan een terugval, vertelde hij aan CNBC.
Wees voorzichtig met groeiaandelen, waarschuwt Wilson met klem. Als reden geeft hij aan dat een mogelijke recessie nog niet is ingeprijsd in de klassieke groeiaandelen. Consumptiegerelateerde waarden doen het nu reeds beter op de beurs, aldus de aandelenexpert. En hij denkt dat die trend zich voortzet. Hoewel een economische teruggang er ontegenzeglijk toe zou leiden dat ook dit soort aandelen aanvankelijk iets in waarde zullen dalen, zal het neerwaartse potentieel veel kleiner zijn dan bij de groeiaandelen, aldus Wilson.
In een recent rapport aan de cliënten van Morgan Stanley adviseert hij in welke consumptiegerelateerde aandelen beleggers kunnen gaan. In dat kader wijst hij in het bijzonder op in de S&P 500 opgenomen — als defensief geldende — aandelen. Zo noemt hij Disney, Coca-Cola, NextEra Energy en Procter & Gamble.
Dat de Amerikaanse economie vertraagt is een zekere zaak voor Wilson. Hij is echter van mening dat het van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de consument afhangt of er weldra sprake zal zijn van een volledige recessie. Als uit de economische data in de VS blijkt dat de werkloosheid stijgt en de bedrijven meer jobs moeten schrappen, dan is de recessie pas echt begonnen, aldus de beleggingsexpert. Waakzaamheid is dus van cruciaal belang.
De gegevens die begin september bekend werden gemaakt, brachten reeds een zwakkere Amerikaanse arbeidsmarkt aan het licht. De toename van het aantal arbeidsplaatsen was minder sterk dan verwacht. De lonen en de salarissen waren nochtans sneller gestegen dan verwacht. Het werkloosheidspercentage is uiteindelijk met 3,7 procent onveranderd gebleven. We zitten echter op een kwetsbaar niveau waardoor defensieve aandelen weer in de kijker komen.
(bronnen: CNBC, Finanzen)