Nerveuze beurzen

Nerveuze beurzen

stock-market-zoomEuro­pe­se en Azi­a­ti­sche beur­zen kre­gen in het begin van deze week met de groot­ste ver­lie­zen sinds het Brexit-refe­ren­dum te maken. Daar­mee volg­den ze de Dow Jones Indu­stri­als die vrij­dag reeds een cor­rec­tie onder­ging. De onrust wordt ver­oor­zaakt door onze­ker­heid over het Ame­ri­kaan­se ren­te­be­leid, door lage­re grond­stof­prij­zen, en door twij­fel over het sti­mu­le­rings­be­leid van de mees­te cen­tra­le ban­ken. Zo waar­schuw­de Eric Rosen­gren, de voor­zit­ter van de Bos­ton Fede­ral Reser­ve, dat de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie over­ver­hit zal gera­ken als de Fed de ren­te­ta­rie­ven niet snel ver­hoogt. Daar­op ver­loor de S&P 500 2,5%. Waar­op Lael Brai­nard, een ande­re Fed-ban­kier, in een speech ver­klaar­de dat zij abso­luut geen haast heeft met het ver­ho­gen van de ren­te. De beurs haal­de opge­lucht adem. Het wijst alle­maal op ner­vo­si­teit die op de mark­ten aan­we­zig is, na de ster­ke maand juli en de con­so­li­da­tie in augustus.

Voor­lo­pig geen sti­mu­li meer
Een dag voor Rosengren’s opmer­kin­gen sprak Mario Drag­hi. De voor­zit­ter van de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank liet weten dat het onwaar­schijn­lijk is dat de ECB haar sti­mu­le­rings­pro­gram­ma ver­der zal uit­brei­den. Het is dui­de­lijk dat cen­tra­le ban­ken nieu­we sti­mu­le­rings­maat­re­ge­len steeds min­der zien zit­ten. Zo ook in de VS. Daar is de kans op een ren­te­ver­ho­ging reëel maar niet heel waar­schijn­lijk. Momen­teel wordt een ren­te­ver­ho­ging in de VS door experts inge­schat op 30%. Vrij zwak­ke macro­cij­fers die momen­teel de bureaus van ana­lis­ten over­spoe­len, lij­ken erop te wij­zen dat een Ame­ri­kaan­se ren­te­ver­ho­ging nog min­der waar­schijn­lijk wordt. Dus geen ren­te­ver­ho­ging in de VS, maar ook geen ver­se sti­mu­li en dat laat­ste geldt voor qua­si heel de wereld.

Grond­stof­prij­zen in alle richtingen
De grond­stof­fen­prij­zen geven nor­ma­ler­wij­ze ook een indi­ca­tie over de acti­vi­teit van de wereld­wij­de indu­strie. De olie­prijs zak­te onlangs weer wat en bevindt zich nu weer rond de 45 dol­lar per vat, nadat Ame­ri­kaan­se pro­du­cen­ten de borin­gen inten­si­veer­den. Hier­door nam het olie-over­schot toe. Ande­re grond­stof­fen ken­nen een zeer uit­een­lo­pen­de koers­ont­wik­ke­ling. De zil­ver­prijs steeg in het afge­lo­pen half­jaar met 25% en de prijs van sinaas­ap­pel­sap zelfs met 50%. De nik­kel­prijs beleef­de haar groot­ste tui­me­ling in vier weken dank­zij een ver­lies van 3,5%. De tin­prijs daal­de zelfs het mees­te sinds mei. In Chi­na bevindt de prijs van ijzer­erts zich nu op het laag­ste punt sinds juni. Daar stel­de de rege­ring immers voor maat­re­ge­len te nemen om een zeep­bel op de hui­zen­markt tegen te gaan. Dat bete­kent dat er min­der hui­zen gebouwd zul­len wor­den, waar­door moge­lijk de vraag naar staal zal afne­men. Tot slot daal­de in Chi­ca­go de tar­we­prijs naar 4 dol­lar per sche­pel. Dat is bij­na de laag­ste waar­de in 10 jaar, en de prijs zou nog ver­der kun­nen dalen. Het Ame­ri­kaan­se minis­te­rie van Land­bouw zal deze week waar­schijn­lijk bekend­ma­ken dat de wereld­wij­de tar­we­voor­raad zich op een record­hoog­te bevindt.

Con­clu­sie: even geduld aub…
Sep­tem­ber en okto­ber zijn tra­di­ti­o­neel zwak­ke beurs­maan­den. We zit­ten in een onze­ke­re over­gangs­pe­ri­o­de waar­in we niet meer op bij­ko­men­de ren­testi­mu­li kun­nen reke­nen. Ander­zijds blij­ven ren­te en infla­tie zeer laag en zit­ten we in een ver­kie­zings­jaar in de VS. De kan­di­da­ten kon­di­gen mas­sie­ve sti­mu­le­rings­plan­nen aan voor de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie. Deze zal haar loco­mo­tief­func­tie ver­vul­len en de onze­ker­heid vroeg of laat weer naar de ach­ter­grond drukken.