15 sep Nerveuze beurzen
Europese en Aziatische beurzen kregen in het begin van deze week met de grootste verliezen sinds het Brexit-referendum te maken. Daarmee volgden ze de Dow Jones Industrials die vrijdag reeds een correctie onderging. De onrust wordt veroorzaakt door onzekerheid over het Amerikaanse rentebeleid, door lagere grondstofprijzen, en door twijfel over het stimuleringsbeleid van de meeste centrale banken. Zo waarschuwde Eric Rosengren, de voorzitter van de Boston Federal Reserve, dat de Amerikaanse economie oververhit zal geraken als de Fed de rentetarieven niet snel verhoogt. Daarop verloor de S&P 500 2,5%. Waarop Lael Brainard, een andere Fed-bankier, in een speech verklaarde dat zij absoluut geen haast heeft met het verhogen van de rente. De beurs haalde opgelucht adem. Het wijst allemaal op nervositeit die op de markten aanwezig is, na de sterke maand juli en de consolidatie in augustus.
Voorlopig geen stimuli meer
Een dag voor Rosengren’s opmerkingen sprak Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank liet weten dat het onwaarschijnlijk is dat de ECB haar stimuleringsprogramma verder zal uitbreiden. Het is duidelijk dat centrale banken nieuwe stimuleringsmaatregelen steeds minder zien zitten. Zo ook in de VS. Daar is de kans op een renteverhoging reëel maar niet heel waarschijnlijk. Momenteel wordt een renteverhoging in de VS door experts ingeschat op 30%. Vrij zwakke macrocijfers die momenteel de bureaus van analisten overspoelen, lijken erop te wijzen dat een Amerikaanse renteverhoging nog minder waarschijnlijk wordt. Dus geen renteverhoging in de VS, maar ook geen verse stimuli en dat laatste geldt voor quasi heel de wereld.
Grondstofprijzen in alle richtingen
De grondstoffenprijzen geven normalerwijze ook een indicatie over de activiteit van de wereldwijde industrie. De olieprijs zakte onlangs weer wat en bevindt zich nu weer rond de 45 dollar per vat, nadat Amerikaanse producenten de boringen intensiveerden. Hierdoor nam het olie-overschot toe. Andere grondstoffen kennen een zeer uiteenlopende koersontwikkeling. De zilverprijs steeg in het afgelopen halfjaar met 25% en de prijs van sinaasappelsap zelfs met 50%. De nikkelprijs beleefde haar grootste tuimeling in vier weken dankzij een verlies van 3,5%. De tinprijs daalde zelfs het meeste sinds mei. In China bevindt de prijs van ijzererts zich nu op het laagste punt sinds juni. Daar stelde de regering immers voor maatregelen te nemen om een zeepbel op de huizenmarkt tegen te gaan. Dat betekent dat er minder huizen gebouwd zullen worden, waardoor mogelijk de vraag naar staal zal afnemen. Tot slot daalde in Chicago de tarweprijs naar 4 dollar per schepel. Dat is bijna de laagste waarde in 10 jaar, en de prijs zou nog verder kunnen dalen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zal deze week waarschijnlijk bekendmaken dat de wereldwijde tarwevoorraad zich op een recordhoogte bevindt.
Conclusie: even geduld aub…
September en oktober zijn traditioneel zwakke beursmaanden. We zitten in een onzekere overgangsperiode waarin we niet meer op bijkomende rentestimuli kunnen rekenen. Anderzijds blijven rente en inflatie zeer laag en zitten we in een verkiezingsjaar in de VS. De kandidaten kondigen massieve stimuleringsplannen aan voor de Amerikaanse economie. Deze zal haar locomotieffunctie vervullen en de onzekerheid vroeg of laat weer naar de achtergrond drukken.