14 jan Olie test 30$ bodem
De olieprijs glijdt verder af en veert lichtjes op na een test van de 30$ bodem. Een zegen of een vloek? Een lage olieprijs heeft uiteraard veel voordelen voor bedrijven en gezinnen.
Maar een olieprijs rond $30/vat, zoals heden, kan marktverstorend werken. Saudi-Arabië, het land met gemiddeld de laagste productiekost voor olie, had vorig jaar een tekort op zijn begroting, door de lage olieprijs. Ook andere landen, zoals Rusland en Brazilië, ondervinden budgettaire problemen door de lage olieprijs.
Oliebedrijven kunnen in de problemen geraken om hun dividenden te blijven uitbetalen. Momenteel nemen oliebedrijven een afwachtende houding aan wat betreft economische investeringen. Door voorraadafbouw moet de prijs wel ergens gaan stabiliseren. Analisten zijn het er over eens dat een lage olieprijs op zich vele voordelen heeft voor de wereldeconomie. Langdurige dumpingprijzen kunnen echter schadelijke neveneffecten veroorzaken.
De eerste beurstrends van 2016 zijn niet inspirerend te noemen. Enkel Europese staatsbeleggingen, die momenteel als een veilige haven dienen, laten nog een positieve trend optekenen. Alle andere beleggingen, die iets meer tot veel meer risico inhouden, laten een negatieve trend optekenen. Het nieuwe jaar startte alweer met vrees rond de Chinese economie en de Chinese beurs. Cijfers van de verwerkende nijverheid, de PMI cijfers, bevestiging de vertraging van de Chinese economische groei, die vorig jaar reeds werd ingeluid. Vele beleggers in opkomende markten hopen nu op een Chinese economische verdappering. De vertraging van het groeiritme is reeds langer gekend en past in de transitie van een Chinese economie gedreven door investeringen naar een economie gedreven door de consumptie van meer koopkrachtige burgers.
De recente beurs turbulentie heeft veel te maken met technische elementen. Sinds vorig jaar geldt immers een verbod voor grote beleggers om hun Chinese aandelen te verkopen. Dit verbod zou gaan vervallen, al geven Chinese autoriteiten nog geen specifieke datum mee. In anticipatie naar het opheffen van het verkoopverbod installeerde de Chinese financiële autoriteiten maatregelen om de beurshandel op te schorten eens de daling van aandelenmarkten 5%, respectievelijk 7%, bereikte. Die maatregelen joegen particuliere beleggers naar de beursuitgang, sneller dan Usain Bolt. Ze werden dan maar ingetrokken. Net als tijdens de zomer vorig jaar zorgt het gebrek aan communicatie van de Chinese financiële autoriteiten voor veel onduidelijkheid en onzekerheid. Op de dag van de persconferentie van de Chinese centrale bank vorig jaar, stopte de negatieve zomercorrectie abrupt. Verbale begeleiding, zoals FED en ECB steeds voorzien, is met andere woorden absoluut nodig bij een goede financiële regulering.
Uiteindelijk zijn de olieprijs en Chinese financiële politiek slechts bijzaak voor de lange termijn evolutie van de aandelenmarkten. Alles draait om de mogelijkheid voor bedrijven om mooie winsten voor te leggen. De bekendmaking van de resultaten over het 4° kwartaal van 2015 komt stilaan op gang. Betreffende het laatste kwartaal van vorig jaar hebben vele analisten hun verwachtingen scherp naar beneden getrokken. De werkelijke, bekendgemaakte resultaten van grote, toonaangevende bedrijven zullen van groot belang zijn. Positieve winst-verrassingen zouden de beurs snel weer op het goede pad kunnen brengen.