Olie test 30$ bodem

Olie test 30$ bodem

low-oil-priceDe olie­prijs glijdt ver­der af en veert licht­jes op na een test van de 30$ bodem. Een zegen of een vloek? Een lage olie­prijs heeft uiter­aard veel voor­de­len voor bedrij­ven en gezinnen.
Maar een olie­prijs rond $30/vat, zoals heden, kan markt­ver­sto­rend wer­ken. Sau­di-Ara­bië, het land met gemid­deld de laag­ste pro­duc­tie­kost voor olie, had vorig jaar een tekort op zijn begro­ting, door de lage olie­prijs. Ook ande­re lan­den, zoals Rus­land en Bra­zi­lië, onder­vin­den bud­get­tai­re pro­ble­men door de lage olieprijs.

Olie­be­drij­ven kun­nen in de pro­ble­men gera­ken om hun divi­den­den te blij­ven uit­be­ta­len. Momen­teel nemen olie­be­drij­ven een afwach­ten­de hou­ding aan wat betreft eco­no­mi­sche inves­te­rin­gen. Door voor­raad­af­bouw moet de prijs wel ergens gaan sta­bi­li­se­ren. Ana­lis­ten zijn het er over eens dat een lage olie­prijs op zich vele voor­de­len heeft voor de wereld­eco­no­mie. Lang­du­ri­ge dum­ping­prij­zen kun­nen ech­ter scha­de­lij­ke neven­ef­fec­ten veroorzaken.

De eer­ste beur­s­trends van 2016 zijn niet inspi­re­rend te noe­men. Enkel Euro­pe­se staats­be­leg­gin­gen, die momen­teel als een vei­li­ge haven die­nen, laten nog een posi­tie­ve trend opte­ke­nen. Alle ande­re beleg­gin­gen, die iets meer tot veel meer risi­co inhou­den, laten een nega­tie­ve trend opte­ke­nen. Het nieu­we jaar start­te alweer met vrees rond de Chi­ne­se eco­no­mie en de Chi­ne­se beurs. Cij­fers van de ver­wer­ken­de nij­ver­heid, de PMI cij­fers, beves­ti­ging de ver­tra­ging van de Chi­ne­se eco­no­mi­sche groei, die vorig jaar reeds werd inge­luid. Vele beleg­gers in opko­men­de mark­ten hopen nu op een Chi­ne­se eco­no­mi­sche ver­dap­pe­ring. De ver­tra­ging van het groei­rit­me is reeds lan­ger gekend en past in de tran­si­tie van een Chi­ne­se eco­no­mie gedre­ven door inves­te­rin­gen naar een eco­no­mie gedre­ven door de con­sump­tie van meer koop­krach­ti­ge burgers.

De recen­te beurs tur­bu­len­tie heeft veel te maken met tech­ni­sche ele­men­ten. Sinds vorig jaar geldt immers een ver­bod voor gro­te beleg­gers om hun Chi­ne­se aan­de­len te ver­ko­pen. Dit ver­bod zou gaan ver­val­len, al geven Chi­ne­se auto­ri­tei­ten nog geen spe­ci­fie­ke datum mee. In anti­ci­pa­tie naar het ophef­fen van het ver­koop­ver­bod instal­leer­de de Chi­ne­se finan­ci­ë­le auto­ri­tei­ten maat­re­ge­len om de beurs­han­del op te schor­ten eens de daling van aan­de­len­mark­ten 5%, res­pec­tie­ve­lijk 7%, bereik­te. Die maat­re­ge­len joe­gen par­ti­cu­lie­re beleg­gers naar de beurs­uit­gang, snel­ler dan Usain Bolt. Ze wer­den dan maar inge­trok­ken. Net als tij­dens de zomer vorig jaar zorgt het gebrek aan com­mu­ni­ca­tie van de Chi­ne­se finan­ci­ë­le auto­ri­tei­ten voor veel ondui­de­lijk­heid en onze­ker­heid. Op de dag van de pers­con­fe­ren­tie van de Chi­ne­se cen­tra­le bank vorig jaar, stop­te de nega­tie­ve zomer­cor­rec­tie abrupt. Ver­ba­le bege­lei­ding, zoals FED en ECB steeds voor­zien, is met ande­re woor­den abso­luut nodig bij een goe­de finan­ci­ë­le regulering.

Uit­ein­de­lijk zijn de olie­prijs en Chi­ne­se finan­ci­ë­le poli­tiek slechts bij­zaak voor de lan­ge ter­mijn evo­lu­tie van de aan­de­len­mark­ten. Alles draait om de moge­lijk­heid voor bedrij­ven om mooie win­sten voor te leg­gen. De bekend­ma­king van de resul­ta­ten over het 4° kwar­taal van 2015 komt stil­aan op gang. Betref­fen­de het laat­ste kwar­taal van vorig jaar heb­ben vele ana­lis­ten hun ver­wach­tin­gen scherp naar bene­den getrok­ken. De wer­ke­lij­ke, bekend­ge­maak­te resul­ta­ten van gro­te, toon­aan­ge­ven­de bedrij­ven zul­len van groot belang zijn. Posi­tie­ve winst-ver­ras­sin­gen zou­den de beurs snel weer op het goe­de pad kun­nen brengen.