02 sep Olieprijs stagneert
De prijs van een vat olie is donderdag met ruim 3 procent gedaald, naar 43 dollar. Het laagste niveau in een maand tijd. Er is weinig kans op een bevriezing van de olieproductie, die de olieprijs zou ondersteunen. De grote olieproducent Rusland heeft gezegd daarover niet te willen praten met de OPEC.
De prijsdaling van ruwe olie kan voor een flink deel worden gerelateerd aan recente uitspraken vanuit Rusland, die erop wijzen dat de Russen weinig belang hebben bij een samenwerking met de OPEC, zegt Robbie Fraser, een ervaren grondstoffenanalist.
De Russische energieminister Aleksandr Novak zei dat met een olieprijs rond 50 dollar per vat, het niet nodig is voor grote olieproducenten om te praten over een bevriezing van de productieniveaus. Oliekartel OPEC wil een informele top organiseren tijdens een energiecongres in Algerije later deze maand, maar Rusland ziet dat niet zitten.
Door de recente uitspraken van Rusland dat ze 50 dollar per vat een acceptabel niveau vinden staat de olieprijs nu onder druk, zei Fraser. We staan inmiddels nog maar 43 dollar per vat, maar Rusland is meer geïnteresseerd in een aanhoudende stroom van olieinkomsten dan in een productiestop om de prijs op te krikken.
Analisten zijn verdeeld over de voorraadcijfers. Sommigen denken dat de voorraden te groot zijn, anderen niet. Een te hoge voorraad olie zou betekenen dat het aanbod zeer hoog is in verhouding tot de vraag naar olie. In dat geval hebben de olieprijzen weinig redenen om te herstellen. Momenteel lijkt dit laatste scenario van toepassing te zijn.
Meer voorraad, minder vraag?
De olieprijs daalde woensdag ook al meer dan 3 procent, na de bekendmaking van een groter dan verwachte toename van de Amerikaanse olievoorraden vorige week. De wekelijkse cijfers van de Energy Information Administration lieten een toename van de voorraad ruwe olie met 2,3 miljoen vaten zien in de voorgaande week. Dit wijst dus op een algemene toenemende voorraadvorming.
Wat de vraag naar olie betreft, is de economische activiteit bepalend. Donderdag meldde het instituut voor het voorradenbeheer ISM dat de index voor de maakindustrie in augustus was gedaald tot 49,4 procent, van 52,6 procent een maand eerder. Dit was fors lager dan de 52 procent waar analisten op hadden gerekend. Een cijfer onder 50 wijst op economische krimp. Zwakke economische cijfers kunnen een signaal zijn van minder vraag naar energie.
Conclusie: de olieprijs heeft een aanzienlijk herstel laten zien in de eerste helft van het jaar. De prijs is toen van 32 dollar weer naar 52 dollar gestegen. Op dit ogenblik tekent zich echter een correctie af, waarbij de prijs boven de 40 dollar lijkt te stagneren. (bron: RTL Z)