Olieprijs stagneert

Olieprijs stagneert

De prijs van een vat olie is don­der­dag met ruim 3 pro­cent gedaald, naar 43 dol­lar. Het laag­ste niveau in een maand tijd. Er is wei­nig kans op een bevrie­zing van de olie­pro­duc­tie, die de olie­prijs zou onder­steu­nen. De gro­te olie­pro­du­cent Rus­land heeft gezegd daar­over niet te wil­len pra­ten met de OPEC.

De prijsdOliealing van ruwe olie kan voor een flink deel wor­den gere­la­teerd aan recen­te uit­spra­ken van­uit Rus­land, die erop wij­zen dat de Rus­sen wei­nig belang heb­ben bij een samen­wer­king met de OPEC, zegt Rob­bie Fra­ser, een erva­ren grondstoffenanalist.

De Rus­si­sche ener­gie­mi­nis­ter Aleks­an­dr Novak zei dat met een olie­prijs rond 50 dol­lar per vat, het niet nodig is voor gro­te olie­pro­du­cen­ten om te pra­ten over een bevrie­zing van de pro­duc­tie­ni­veaus. Olie­kar­tel OPEC wil een infor­me­le top orga­ni­se­ren tij­dens een ener­gie­con­gres in Alge­rije later deze maand, maar Rus­land ziet dat niet zitten.

Door de recen­te uit­spra­ken van Rus­land dat ze 50 dol­lar per vat een accep­ta­bel niveau vin­den staat de olie­prijs nu onder druk, zei Fra­ser. We staan inmid­dels nog maar 43 dol­lar per vat, maar Rus­land is meer geïn­te­res­seerd in een aan­hou­den­de stroom van olie­in­kom­sten dan in een pro­duc­tie­stop om de prijs op te krikken.

Ana­lis­ten zijn ver­deeld over de voor­raad­cij­fers. Som­mi­gen den­ken dat de voor­ra­den te groot zijn, ande­ren niet. Een te hoge voor­raad olie zou bete­ke­nen dat het aan­bod zeer hoog is in ver­hou­ding tot de vraag naar olie. In dat geval heb­ben de olie­prij­zen wei­nig rede­nen om te her­stel­len. Momen­teel lijkt dit laat­ste sce­na­rio van toe­pas­sing te zijn.

Meer voor­raad, min­der vraag?
De olie­prijs daal­de woens­dag ook al meer dan 3 pro­cent, na de bekend­ma­king van een gro­ter dan ver­wach­te toe­na­me van de Ame­ri­kaan­se olie­voor­ra­den vori­ge week. De weke­lijk­se cij­fers van de Ener­gy Infor­ma­ti­on Admi­ni­stra­ti­on lie­ten een toe­na­me van de voor­raad ruwe olie met 2,3 mil­joen vaten zien in de voor­gaan­de week. Dit wijst dus op een alge­me­ne toe­ne­men­de voorraadvorming.

Wat de vraag naar olie betreft, is de eco­no­mi­sche acti­vi­teit bepa­lend. Don­der­dag meld­de het insti­tuut voor het voor­ra­den­be­heer ISM dat de index voor de maak­in­du­strie in augus­tus was gedaald tot 49,4 pro­cent, van 52,6 pro­cent een maand eer­der. Dit was fors lager dan de 52 pro­cent waar ana­lis­ten op had­den gere­kend. Een cij­fer onder 50 wijst op eco­no­mi­sche krimp. Zwak­ke eco­no­mi­sche cij­fers kun­nen een sig­naal zijn van min­der vraag naar energie.

Con­clu­sie: de olie­prijs heeft een aan­zien­lijk her­stel laten zien in de eer­ste helft van het jaar. De prijs is toen van 32 dol­lar weer naar 52 dol­lar geste­gen. Op dit ogen­blik tekent zich ech­ter een cor­rec­tie af, waar­bij de prijs boven de 40 dol­lar lijkt te stag­ne­ren. (bron: RTL Z)