Onrustige beurzen

Onrustige beurzen

volatility-roller-coasterPlot­se onge­rust­heid drukt op de beur­zen. Kopers gaan aan de zij­lijn staan, want er is veel onze­ker­heid op dit ogen­blik. Uit een belang­rij­ke ver­ga­de­ring van de Ame­ri­kaans cen­tra­le bank blijkt dat ze twij­felt over moge­lij­ke ren­te­ver­ho­gin­gen. Bin­nen een week is er het Brit­se refe­ren­dum. En drie dagen daar­na vol­gen de Spaan­se parlementsverkiezingen.ongerustheid drukt op de beur­zen. Kopers gaan aan de zij­lijn staan. Er is veel onze­ker­heid op dit ogen­blik: momen­teel is er een belang­rij­ke de ver­ga­de­ring van de Ame­ri­kaans cen­tra­le bank. Een week later is er het Brit­se refe­ren­dum. Drie dagen daar­na vol­gen de Spaan­se parlementsverkiezingen.

Sinds vori­ge week vrij­dag in de Ver­e­nig­de Sta­ten een tegen­val­lend jobs-rap­port over mei (slechts 38.000 nieu­we jobs) werd gepu­bli­ceerd, lijkt een onmid­del­lij­ke ren­te­ver­ho­ging in de VS eer­der onwaar­schijn­lijk. De uit­komst van het Brit­se refe­ren­dum daar­en­te­gen lijkt min­der zeker te wor­den. Vori­ge week toon­den twee van de (vele) gehou­den polls plot­se­ling een meer­der­heid voor een Brexit, wat onmid­del­lijk tot onrust leid­de op de finan­ci­ë­le mark­ten. Wan­neer ech­ter wordt afge­gaan op de book­ma­kers, waar de Brit­ten bereid zijn met eigen geld in te zet­ten op hun ver­wach­tin­gen, dan blijft een Brexit onwaar­schijn­lijk. Het ver­schil zit hem de zwij­gen­de meer­der­heid. Hope­lijk gaan die zwij­gen­de Brit­ten op 23 juni ook naar de stembus.

Los van al die spe­cu­la­tie­ve onze­ker­he­den zijn er  drie din­gen van écht belang voor de beleg­ger. Voor­eerst de olie­prijs. Blijft de olie rond het hui­di­ge niveau van $50 dan blijft veel gevreesd onheil uit. Een gezon­de olie­sec­tor zorgt voor veel wel­vaart en tewerk­stel­ling. Ten twee­de: de eco­no­mi­sche groei in de VS. Die is al bij al zeer goed, maar ver­traagt een beet­je. So what. En ten der­de: de eco­no­mi­sche groei in de rest van de wereld, inbe­gre­pen de EU. Daar wringt het schoen­tje. De wereld­eco­no­mie groeit momen­teel te traag om een ster­ke nieu­we beurs­haus­se te ver­oor­za­ken. Ondanks alle mone­tai­re impul­sen. Posi­tief den­ken blijft de bood­schap. Met de hui­di­ge, his­to­risch lage ren­te is het niet ondenk­baar dat een nieu­we groei­ver­snel­ling op gang kan komen. Vele inves­te­rings­goe­de­ren moe­ten vroeg of laat ver­van­gen wor­den, ook dat kan een impuls geven. In de VS of elders kan de vonk ont­staan, en ze kan een explo­sief effect heb­ben op de rest van de wereldeconomie.