14 jun Onrustige beurzen
Plotse ongerustheid drukt op de beurzen. Kopers gaan aan de zijlijn staan, want er is veel onzekerheid op dit ogenblik. Uit een belangrijke vergadering van de Amerikaans centrale bank blijkt dat ze twijfelt over mogelijke renteverhogingen. Binnen een week is er het Britse referendum. En drie dagen daarna volgen de Spaanse parlementsverkiezingen.ongerustheid drukt op de beurzen. Kopers gaan aan de zijlijn staan. Er is veel onzekerheid op dit ogenblik: momenteel is er een belangrijke de vergadering van de Amerikaans centrale bank. Een week later is er het Britse referendum. Drie dagen daarna volgen de Spaanse parlementsverkiezingen.
Sinds vorige week vrijdag in de Verenigde Staten een tegenvallend jobs-rapport over mei (slechts 38.000 nieuwe jobs) werd gepubliceerd, lijkt een onmiddellijke renteverhoging in de VS eerder onwaarschijnlijk. De uitkomst van het Britse referendum daarentegen lijkt minder zeker te worden. Vorige week toonden twee van de (vele) gehouden polls plotseling een meerderheid voor een Brexit, wat onmiddellijk tot onrust leidde op de financiële markten. Wanneer echter wordt afgegaan op de bookmakers, waar de Britten bereid zijn met eigen geld in te zetten op hun verwachtingen, dan blijft een Brexit onwaarschijnlijk. Het verschil zit hem de zwijgende meerderheid. Hopelijk gaan die zwijgende Britten op 23 juni ook naar de stembus.
Los van al die speculatieve onzekerheden zijn er drie dingen van écht belang voor de belegger. Vooreerst de olieprijs. Blijft de olie rond het huidige niveau van $50 dan blijft veel gevreesd onheil uit. Een gezonde oliesector zorgt voor veel welvaart en tewerkstelling. Ten tweede: de economische groei in de VS. Die is al bij al zeer goed, maar vertraagt een beetje. So what. En ten derde: de economische groei in de rest van de wereld, inbegrepen de EU. Daar wringt het schoentje. De wereldeconomie groeit momenteel te traag om een sterke nieuwe beurshausse te veroorzaken. Ondanks alle monetaire impulsen. Positief denken blijft de boodschap. Met de huidige, historisch lage rente is het niet ondenkbaar dat een nieuwe groeiversnelling op gang kan komen. Vele investeringsgoederen moeten vroeg of laat vervangen worden, ook dat kan een impuls geven. In de VS of elders kan de vonk ontstaan, en ze kan een explosief effect hebben op de rest van de wereldeconomie.