23 jul Pictet kijkt naar groeilanden
De aandelen van de groeilanden, meer dan iedere enkele andere beleggingscategorie, zullen de komende jaren het best presteren, meent de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management. Terwijl de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten verdapperen na het Brexit-tumult, kijkt Pictet meer dan ooit naar de opkomende markten. Het optimisme van Pictet komt na jaren waarin aandelen van opkomende markten het juist slecht deden. Het verschil in rendement tussen aandelen uit opkomende markten en die uit zogenaamde volwassen markten werd sinds 2011 steeds iets groter, eindigend in een rendementsverschil van 62% tot begin dit jaar, ten nadele van de beurzen van de opkomende landen.
Het ergste is voorbij
Opkomende marktenspecialist Kiran Nandra van Pictet zegt dat de zwakke prestaties van aandelen uit de opkomende markten keurig in de pas liepen met de economische prestaties van deze landen. Sinds 2010 nam de economische groei van de opkomende markten immers gestaag af. Sinds 2011 is de gemiddelde winst per aandeel uit de opkomende landen met 33% gedaald. Dalende grondstoffenprijzen en een sterkere dollar worden door Nandra genoemd als de belangrijkste redenen voor de opkomende malaise. Verschillende grondstoffenexporteurs zijn er in een recessie beland. China heeft zo zijn eigen problemen. De productiesector daar lijdt onder een ernstige cyclische dip. Maar het ergste is nu wel voorbij volgens Nandra. Voor de komende 5 jaar rekent Pictet op een gemiddelde economische groei van de opkomende markten van 4,5% per jaar. Het zijn groeicijfers waar wij alleen maar van kunnen dromen. Vanaf dit jaar gaan de komende markten het weer beter doen dan de ontwikkelde wereld, voorspelt Pictet.
Structurele maatregelen lonen
Redenen voor het hernieuwde optimisme? Structurele hervormingsmaatregelen die al sinds 2009 in de opkomende markten worden genomen, lijken nu eindelijk hun vruchten af te werpen. Wat natuurlijk ook helpt, is de stijging van de grondstoffenprijzen en de verzwakking van de dollar. Dat overheden in de ontwikkelde landen, na jaren van forse bezuinigingen, weer geld uitgeven, is goed voor exporteurs in opkomende landen. Ook de lage waardering van aandelen uit de opkomende markten trekt inmiddels kopers. Nandra meent dat, op basis van koers/boekwaarde de aandelen van opkomende markten alleen medio 2009 nog goedkoper waren. En toen verkeerde de wereld nota bene midden in de fameuze kredietcrisis.
Slecht 1,4 keer de boekwaarde
De gemiddelde koers/boekwaarde van aandelen opkomende markten ligt nu rond de 1,4. Dat is 34% lager dan die van aandelen uit de ontwikkelde wereld, merkt Nandra op. Ook de gemiddelde koerswinstverhouding van 9 van de aandelen van opkomende markten is allesbehalve hoog. En dan te bedenken dat aandelen uit de opkomende wereld riante dividenden betalen. Het percentage dividendbetalende bedrijven is groter dan dat in de ontwikkelde wereld. In 2015 ging het volgens Pictet om 222 miljard dollar aan dividend dat beleggers in aandelen opkomende markten tegemoet konden zien. En 60% van de opkomende bedrijven verhoogde dat jaar het dividend. Het gemiddelde dividendrendement ligt nu rond de 3%, onderstreept Nandra.
Kortom, Pictet is nooit bijna zo positief geweest over aandelen uit de opkomende markten. Nu staan de opkomende markten reeds voor 45% van de totale wereldeconomie. Over tien jaar zal het 57% zijn, verwacht Pictet. Mede geholpen door demografie (er is daar weinig vergrijzing), urbanisatie, relatief lage schulden en een goedkope munt. Volgens Pictet zijn de opkomende valuta’s gemiddeld 25% ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar, en 5% ten opzichte van de euro. Pictet staat trouwens niet alleen in zijn positieve kijk. Voor het eerst in 18 maanden is het grootste deel van de grote beleggingshuizen positief over deze beleggingscategorie.
(bron: Rob Stallinga)