Pictet kijkt naar groeilanden

Pictet kijkt naar groeilanden

emerging_marketsDe aan­de­len van de groei­lan­den, meer dan iede­re enke­le ande­re beleg­gings­ca­te­go­rie, zul­len de komen­de jaren het best pres­te­ren, meent de Zwit­ser­se ver­mo­gens­be­heer­der Pic­tet Asset Mana­ge­ment. Ter­wijl de Euro­pe­se en Ame­ri­kaan­se aan­de­len­mark­ten ver­dap­pe­ren na het Brexit-tumult, kijkt Pic­tet meer dan ooit naar de opko­men­de mark­ten. Het opti­mis­me van Pic­tet komt na jaren waar­in aan­de­len van opko­men­de mark­ten het juist slecht deden. Het ver­schil in ren­de­ment tus­sen aan­de­len uit opko­men­de mark­ten en die uit zoge­naam­de vol­was­sen mark­ten werd sinds 2011 steeds iets gro­ter, ein­di­gend in een ren­de­ments­ver­schil van 62% tot begin dit jaar, ten nade­le van de beur­zen van de opko­men­de landen.

Het erg­ste is voorbij
Opko­men­de mark­ten­spe­ci­a­list Kiran Nan­dra van Pic­tet zegt dat de zwak­ke pres­ta­ties van aan­de­len uit de opko­men­de mark­ten keu­rig in de pas lie­pen met de eco­no­mi­sche pres­ta­ties van deze lan­den. Sinds 2010 nam de eco­no­mi­sche groei van de opko­men­de mark­ten immers gestaag af. Sinds 2011 is de gemid­del­de winst per aan­deel uit de opko­men­de lan­den met 33% gedaald. Dalen­de grond­stof­fen­prij­zen en een ster­ke­re dol­lar wor­den door Nan­dra genoemd als de belang­rijk­ste rede­nen voor de opko­men­de malai­se. Ver­schil­len­de grond­stof­fen­ex­por­teurs zijn er in een reces­sie beland. Chi­na heeft zo zijn eigen pro­ble­men. De pro­duc­tie­sec­tor daar lijdt onder een ern­sti­ge cycli­sche dip. Maar het erg­ste is nu wel voor­bij vol­gens Nan­dra. Voor de komen­de 5 jaar rekent Pic­tet op een gemid­del­de eco­no­mi­sche groei van de opko­men­de mark­ten van 4,5% per jaar. Het zijn groei­cij­fers waar wij alleen maar van kun­nen dro­men. Van­af dit jaar gaan de komen­de mark­ten het weer beter doen dan de ont­wik­kel­de wereld, voor­spelt Pictet.

Struc­tu­re­le maat­re­ge­len lonen
Rede­nen voor het her­nieuw­de opti­mis­me? Struc­tu­re­le her­vor­mings­maat­re­ge­len die al sinds 2009 in de opko­men­de mark­ten wor­den geno­men, lij­ken nu ein­de­lijk hun vruch­ten af te wer­pen. Wat natuur­lijk ook helpt, is de stij­ging van de grond­stof­fen­prij­zen en de ver­zwak­king van de dol­lar. Dat over­he­den in de ont­wik­kel­de lan­den, na jaren van for­se bezui­ni­gin­gen, weer geld uit­ge­ven, is goed voor expor­teurs in opko­men­de lan­den. Ook de lage waar­de­ring van aan­de­len uit de opko­men­de mark­ten trekt inmid­dels kopers. Nan­dra meent dat, op basis van koers/boekwaarde de aan­de­len van opko­men­de mark­ten alleen medio 2009 nog goed­ko­per waren. En toen ver­keer­de de wereld nota bene mid­den in de fameu­ze kredietcrisis.

Slecht 1,4 keer de boekwaarde
De gemid­del­de koers/boekwaarde van aan­de­len opko­men­de mark­ten ligt nu rond de 1,4. Dat is 34% lager dan die van aan­de­len uit de ont­wik­kel­de wereld, merkt Nan­dra op. Ook de gemid­del­de koers­winst­ver­hou­ding van 9 van de aan­de­len van opko­men­de mark­ten is alles­be­hal­ve hoog. En dan te beden­ken dat aan­de­len uit de opko­men­de wereld rian­te divi­den­den beta­len. Het per­cen­ta­ge divi­dend­be­ta­len­de bedrij­ven is gro­ter dan dat in de ont­wik­kel­de wereld. In 2015 ging het vol­gens Pic­tet om 222 mil­jard dol­lar aan divi­dend dat beleg­gers in aan­de­len opko­men­de mark­ten tege­moet kon­den zien. En 60% van de opko­men­de bedrij­ven ver­hoog­de dat jaar het divi­dend. Het gemid­del­de divi­dend­ren­de­ment ligt nu rond de 3%, onder­streept Nandra.

Kort­om, Pic­tet is nooit bij­na zo posi­tief geweest over aan­de­len uit de opko­men­de mark­ten. Nu staan de opko­men­de mark­ten reeds voor 45% van de tota­le wereld­eco­no­mie. Over tien jaar zal het 57% zijn, ver­wacht Pic­tet. Mede gehol­pen door demo­gra­fie (er is daar wei­nig ver­grij­zing), urba­ni­sa­tie, rela­tief lage schul­den en een goed­ko­pe munt. Vol­gens Pic­tet zijn de opko­men­de valuta’s gemid­deld 25% onder­ge­waar­deerd ten opzich­te van de dol­lar, en 5% ten opzich­te van de euro. Pic­tet staat trou­wens niet alleen in zijn posi­tie­ve kijk. Voor het eerst in 18 maan­den is het groot­ste deel van de gro­te beleg­gings­hui­zen posi­tief over deze beleggingscategorie.

(bron: Rob Stallinga)