03 nov Positieve economische cijfers
Trump vs. Clinton houdt de markten in spanning. Ondertussen werden er bijna onopgemerkt macro-economische cijfers bekend gemaakt over de ganse wereld, en die zijn positief. In China bijvoorbeeld bedroeg de economische groei in het derde kwartaal 6,7% ten opzichte van een jaar eerder.Sommige analisten stonden sceptisch tegenover de waarachtigheid van dit cijfer. Maar dataleverancier Bloomberg, die zijn eigen schattingen maakt, kwam op een vergelijkbaar groeicijfer uit. Goede cijfers over de detailhandel bewijzen dat China de overgang maakt naar een meer consumptie-georiënteerde economie. De Chinese industriële productie is in september met ruim 6% gegroeid, vergeleken met een jaar eerder. Ter indicatie, de Hang Seng index is in de afgelopen 6 maanden met meer dan 8% gestegen.
De Europese en de Amerikaanse aandelenindexen trappelden in oktober ter plaatse. Volgens de analisten van Dierickx Leys private bank was de onzekerheid over Deutsche Bank en over de Italiaanse banksector slechts één van de factoren die beleggers aanmaanden tot voorzichtigheid. De verbeterende macro-economische parameters, noch de matige bedrijfsresultaten waren van dien aard om het vertrouwen van de beleggers sterk op te vijzelen. Het resultatenseizoen werd aanvankelijk geplaagd door slecht bedrijfsnieuws. Zo kwamen de resultaten van Alcoa, Apple en Ericsson onder de verwachtingen uit, terwijl onder andere Fagron, Tessenderlo en Continental met een winstwaarschuwing uitpakten. De Dow Jones is in de afgelopen 6 maanden per saldo amper gestegen (+0,8%), maar in Europa valt de Duitse DAX-index op in goede zin, met een stijging van 3% over dezelfde periode.
Wie enig rendement wil halen op zijn beleggingen is nog steeds aangewezen op aandelen. De rendementen op obligaties zijn en blijven bedroevend laag en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de Europese Centrale Bank zal ingrijpen om die op te krikken, integendeel. Enkel in de VS is de tienjarige rente – ongeveer 1,8% – nog enigszins acceptabel. Maar in dit geval moeten beleggers het dollarrisico voor lief nemen.
Met de macro-economische cijfers is het gelukkig veel beter gesteld. In Europa viel het op dat zowel het ondernemers- als het consumentenvertrouwen verbeterden. Ook de verwerkende nijverheid scoort beter. In België daarentegen, verslechterde het consumentenvertrouwen. Gezien de grote ontslaggolf die over ons land rolde, met als triest hoogtepunt het ING-verhaal, hoeft dat niet te verwonderen. In de VS blijft de jobcreatie tot nader order op peil, terwijl de dienstensector een versnelling hoger schakelde. De Europese beurzen zijn aan een inhaalbeweging toe, maar beleggers kijken momenteel in de richting van Wall Street.
De Amerikaanse beurs aarzelt wat. Op het eerste gezicht is dat onder invloed van de verkiezingen van 8 november. De vrees voor een renteverhoging speelt eveneens mee. De verbeterende macro-economische omgeving resulteert in toegenomen optimisme bij de leden van de Federal Reserve. Omwille van de presidentsverkiezingen zal de Fed zich nog wel seven gedeisd houden. De kans op een renteverhoging in december is echter aanzienlijk toegenomen. Het wekt dan ook weinig verwondering dat de dollar (€/$: 1,0943 31/10/2016) de afgelopen weken verstevigde, merkt Dierickx Leys op in zijn laatste rapport.
Wij verwachten dat de eventuele beslissing van de FED om (eindelijk) de rente te verhogen een interessant aankoopmoment met zich zal meebrengen, geschikt om bijkomende posities in te nemen in kwaliteitsaandelen en in dynamische beheerde beleggingsfondsen. In afwachting daarvan dienen we af te wachten welke beslissing de Amerikaanse kiezer zal nemen.