Scenario’s 2de helft 2022

Scenario’s 2de helft 2022

Drie fac­to­ren zet­ten de wereld­beur­zen, die de in 2021 geboek­te beurs­win­sten geheel of gedeel­te­lijk moe­ten prijs­ge­ven, onder druk in de eer­ste helft van 2022: de aan­hou­den­de stij­ging van de ener­gie­prij­zen, de inval van het Rus­si­sche leger in Oek­ra­ï­ne, de agres­sie­ve ren­te­ver­ho­ging door de Fede­ral Reser­ve in juni en de pan­de­mie en de gevol­gen daarvan.

In deze fase van onze­ker­heid zijn er ver­schil­len­de, zeker niet alle­maal nega­tie­ve, scenario’s mogelijk:

Volg ons op social media en blijf zo steeds op de hoogte van de laatste tips & tricks

1. Pes­si­mis­tisch sce­na­rio
Op dit ogen­blijk heerst extreem pes­si­mis­me op de beur­zen, de con­su­ment wordt voor­zich­tig wordt en som­mi­gen menen daar­om dat stag­fla­tie (eco­no­mi­sche stag­na­tie met veel infla­tie en stij­gen­de werk­loos­heid) niet te ver­mij­den is. Zover zijn we nog niet in 2022, de tewerk­stel­lings­cij­fers zijn goed in het Wes­ten, de arbeids­markt is nog steeds krap te noe­men.
Zowel de Ame­ri­kaan­se cen­tra­le bank (FED) als de Euro­pe­se (ECB) trach­ten een zach­te lan­ding (afne­men­de groei en afne­men­de infla­tie) van de eco­no­mie te berei­ken. Indien de cen­tra­le ban­ken té hard op de rem gaan staan, dan doemt het reces­sie-beeld op, dit zou nog slech­ter zijn dan stag­fla­tie. Zover zijn we ech­ter nog niet, de cen­tra­le ban­ken zijn geen her­sen­lo­ze robots. De Ame­ri­kaan­se zaken­bank Gold­man Sachs bij­voor­beeld, schat in dat er 30% kans bestaat dat de VS in reces­sie terecht komt tegen het ein­de van het jaar.

2. Opti­mis­tisch sce­na­rio
In dit gun­sti­ge sce­na­rio krij­gen de cen­tra­le ban­ken de zaak onder con­tro­le. De aan­kon­di­ging in juni van de voor­zit­ter van de Ame­ri­kaan­se bank om de beleids­ren­te met 75 basis­pun­ten te ver­ho­gen, bete­kent dat hij zeer hard op de rem gaat staan. Noch­tans tracht Powell de VS-eco­no­mie zacht te laten lan­den. Door de afge­rem­de vraag zul­len de prij­zen dalen en zal een lage­re infla­tie vroeg of laat het gevolg zijn. Boven­dien tracht VS-pre­si­dent Biden de Saudi’s zover te krij­gen om de olie­pro­duc­tie op te voe­ren, en tracht de G7 een olie­prijs-pla­fond af te dwin­gen. Indien dit alle­maal goed ver­loopt dan kan de infla­tie vrij snel afne­men, zon­der dat we in een reces­sie tuimelen.

3. Een nog opti­mis­ti­scher sce­na­rio
Vol­gens Michael Bur­ry (hed­ge­fund tra­der is beroemd gewor­den met zijn waar­ge­beur­de ver­haal in de film “The Big Short”) gaat de infla­tie nog snel­ler afne­men dan ver­wacht. Hij is een onaf­han­ke­lijk den­ker en bestu­deert de eco­no­mi­sche evo­lu­tie intens en denkt dat de prij­zen snel kun­nen zak­ken (des­in­fla­tie) omdat han­de­la­ren veel te gro­te goe­de­ren­voor­ra­den heb­ben aan­ge­legd. Zodra de vraag stokt zul­len ze daar van­af wil­len, met mas­sa­le uit­ver­ko­pen tot gevolg. Als Burry’s ana­ly­se klopt, zou het stij­gen­de infla­tie­cij­fer niet zozeer afkoe­len door het ver­strak­kend ren­te­be­leid van de Fed, maar door een uit­ver­koop van over­stocks. Der­ge­lij­ke des­in­fla­tie kan zor­gen voor ver­nieuwd opti­mis­me op de aan­de­len- en obligatiemarkten.

Met welk sce­na­rio moe­ten beleg­gers reke­ning hou­den?
Gezien de situ­a­tie in Oek­ra­ï­ne en de hoge ener­giep­ij­zen is de kans reëel dat we nog eni­ge tijd met aan­zien­lij­ke hoge infla­tie zul­len gecon­fron­teerd wor­den. Dit hoeft zich niet auto­ma­tisch te ver­ta­len naar steeds slech­te­re beur­koer­sen. Uit een stu­die van de inter­na­ti­o­na­le ver­mo­gens­be­heer­der Schro­ders blijkt dat in de meees­te scenario’s de opbreng­sten van Ame­ri­kaan­se aan­de­len op jaar­ba­sis de infla­tie over­tref­fen. Betref­fen­de Euro­pe­se en ande­re aan­de­len beschik­ken we helaas niet over een gede­tail­leer­de studie.

Hoe kunt u zich bescher­men tegen infla­tie?
De hoge infla­tie tast onze koop­kracht aan, als con­su­ment wor­den we er zeker niet beter van. Spaar­boek­jes leve­ren niet veel op. De over­heid pro­fi­teert van de hoge infla­tie via de BTW-inkom­sten en via de per­so­nen­be­las­ting.
De con­su­ment wordt uiter­aard ont­moe­digd door de hoge infla­tie. Vele con­sump­tie-aan­de­len lij­den daar onder. Ande­re bedrijfs­sec­to­ren pro­fi­te­ren wél van de infla­tie, zoals: ener­gie­be­drij­ven en onder­houds­be­drij­ven, vast­goed­ven­noot­schap­pen met lage schuld­graad, pro­du­cen­ten van grond­stof­fen en mate­ri­a­len, mijn­bouw, indu­stri­ë­le en edel­me­ta­len, bedrij­ven gespe­ci­a­li­seerd in basic levens­mid­de­len, nuts­be­drij­ven, dis­tri­bu­tie van ener­gie en water, finan­cie­rings- ver­ze­ke­rings­maat­schap­pij­en, pri­va­te bedrij­ven in de gezond­heids­zorg, farmareuzen.

Beleg over­we­gend in Ame­ri­kaan­se aan­de­len
De eco­no­mie in de VS is min­der direct bloot­ge­steld aan de Oek­ra­ï­ne-oor­log. Ame­ri­kaan­se bedrij­ven zijn al jaren winst­ge­ven­der dan Euro­pe­se. Ze heb­ben hun winst per aan­deel sinds 2010 zien ver­dub­be­len, in ver­ge­lij­king met +60% voor Euro­pe­se bedrij­ven (vol­gens Mor­gan Stan­ley).
Ame­ri­kaan­se bedrij­ven meer prijs­zet­tings­macht heb­ben (vol­gens Zwit­sers ver­mo­gens­be­heer­der UBS). Ten eer­ste omdat de VS ster­ker ver­te­gen­woor­digd zijn in sec­to­ren met bescherm­de know how, zoals far­ma en tech­no­lo­gie. UBS wijst ook op de snel­le­re afbrok­ke­ling van de macht van de werk­ne­mers­vak­bon­den in de VS, sinds de jaren ‘80. Voor Ame­ri­kaan­se werk­ne­mers is dit geen goed nieuws, maar voor beleg­gers staan de VS er struc­tu­reel beter voor dan Euro­pa, Azië en ande­re geïn­du­stri­a­li­seer­de landen.

Beleg in bedrij­ven met veel prijs­zet­tings­macht
Vol­gens de super­be­leg­ger War­ren Buf­fett is prijs­zet­tings­macht het belang­rijk­ste cri­te­ri­um voor zijn eigen beleg­gin­gen, hier­mee heb­ben bepaal­de bedrij­ven een con­cur­ren­tie­voor­deel ten opzich­te van tegen­stre­vers. De vraag is hoe lang dat ze voor­deel kun­nen vast­hou­den op de lan­ge­re ter­mijn.
De eco­no­mic moat rating helpt om aan­de­len te ont­dek­ken van bedrij­ven die meer dan ande­re in staat zijn om peri­o­des van eco­no­mi­sche neer­gang goed te door­staan en hun con­cur­ren­tie­voor­sprong ook in moei­lij­ke tij­den kun­nen vast­hou­den. De kunst bestaat er in om der­ge­lij­ke aan­de­len tegen een inte­res­san­te beurs­koers in te kopen.

 

De Groe­ne Para­dox
De ‘groe­ne para­dox’ is een feno­meen waar beleg­gers hun voor­deel kun­nen mee doen. Het con­cept groe­ne para­dox werd gelan­ceerd door Hans-Wer­ner Sinn in zijn gelijk­na­mig boek. Hij stelt vast dat de ont­wik­ke­ling van een nieu­we en groe­ne infra­struc­tuur in een eer­ste fase onver­mij­de­lijk zeer ener­gie-inten­sief zal zijn, waar­bij fos­sie­le ener­gie niet te ver­mij­den is. Hier­door zou de CO2-uit­stoot tij­de­lijk nog ver­hoogd kun­nen wor­den.
Niet alleen de nieu­we groe­ne infra­struc­tuur maar ook de voor­ge­no­men ener­gie­tran­si­tie zal veel grond­stof­fen en hoge bud­get­ten ver­ei­sen. Vol­gens Lar­ry Fink, CEO van Black­rock, de groot­ste ver­mo­gens­be­heer­der ter wereld, bete­kent de shift naar een groe­ne eco­no­mie voor inves­teer­ders en beleg­gers “the gre­a­test oppor­tu­ni­ty of our life­ti­me”.
Vol­gens de Ame­ri­kaan­se zaken­bank Gold­man Sachs kan het samen­lo­pen van een krap­per aan­bod en een geste­gen vraag door de ont­wik­ke­ling van een nieu­we, groe­ne infra­struc­tuur aan­lei­ding geven tot een super­cy­clus in de grond­stof­fen­prij­zen. Aan­ge­zien de grond­stof­fen­mark­ten zeer spe­cu­la­tief zijn, die­nen beleg­gers toch de nodi­ge voor­zich­tig­heid aan de dag te leggen.

Wel­ke beleg­gings­fond­sen bescher­men u best tegen infla­tie?
Capi­tal­Plan kan u via zijn gere­pu­teer­de part­ners meer dan 3000 beleg­gings­fond­sen, trac­kers, aan­de­len en obli­ga­ties aan­bie­den. Wij bege­lei­den u bij het samen­stel­len van uw por­te­feuil­le. Aar­zel niet om ons naar meer infor­ma­tie te vragen.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.