09 jul Scenario’s 2de helft 2022
Drie factoren zetten de wereldbeurzen, die de in 2021 geboekte beurswinsten geheel of gedeeltelijk moeten prijsgeven, onder druk in de eerste helft van 2022: de aanhoudende stijging van de energieprijzen, de inval van het Russische leger in Oekraïne, de agressieve renteverhoging door de Federal Reserve in juni en de pandemie en de gevolgen daarvan.
In deze fase van onzekerheid zijn er verschillende, zeker niet allemaal negatieve, scenario’s mogelijk:
Volg ons op social media en blijf zo steeds op de hoogte van de laatste tips & tricks
1. Pessimistisch scenario
Op dit ogenblijk heerst extreem pessimisme op de beurzen, de consument wordt voorzichtig wordt en sommigen menen daarom dat stagflatie (economische stagnatie met veel inflatie en stijgende werkloosheid) niet te vermijden is. Zover zijn we nog niet in 2022, de tewerkstellingscijfers zijn goed in het Westen, de arbeidsmarkt is nog steeds krap te noemen.
Zowel de Amerikaanse centrale bank (FED) als de Europese (ECB) trachten een zachte landing (afnemende groei en afnemende inflatie) van de economie te bereiken. Indien de centrale banken té hard op de rem gaan staan, dan doemt het recessie-beeld op, dit zou nog slechter zijn dan stagflatie. Zover zijn we echter nog niet, de centrale banken zijn geen hersenloze robots. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs bijvoorbeeld, schat in dat er 30% kans bestaat dat de VS in recessie terecht komt tegen het einde van het jaar.
2. Optimistisch scenario
In dit gunstige scenario krijgen de centrale banken de zaak onder controle. De aankondiging in juni van de voorzitter van de Amerikaanse bank om de beleidsrente met 75 basispunten te verhogen, betekent dat hij zeer hard op de rem gaat staan. Nochtans tracht Powell de VS-economie zacht te laten landen. Door de afgeremde vraag zullen de prijzen dalen en zal een lagere inflatie vroeg of laat het gevolg zijn. Bovendien tracht VS-president Biden de Saudi’s zover te krijgen om de olieproductie op te voeren, en tracht de G7 een olieprijs-plafond af te dwingen. Indien dit allemaal goed verloopt dan kan de inflatie vrij snel afnemen, zonder dat we in een recessie tuimelen.
3. Een nog optimistischer scenario
Volgens Michael Burry (hedgefund trader is beroemd geworden met zijn waargebeurde verhaal in de film “The Big Short”) gaat de inflatie nog sneller afnemen dan verwacht. Hij is een onafhankelijk denker en bestudeert de economische evolutie intens en denkt dat de prijzen snel kunnen zakken (desinflatie) omdat handelaren veel te grote goederenvoorraden hebben aangelegd. Zodra de vraag stokt zullen ze daar vanaf willen, met massale uitverkopen tot gevolg. Als Burry’s analyse klopt, zou het stijgende inflatiecijfer niet zozeer afkoelen door het verstrakkend rentebeleid van de Fed, maar door een uitverkoop van overstocks. Dergelijke desinflatie kan zorgen voor vernieuwd optimisme op de aandelen- en obligatiemarkten.
Met welk scenario moeten beleggers rekening houden?
Gezien de situatie in Oekraïne en de hoge energiepijzen is de kans reëel dat we nog enige tijd met aanzienlijke hoge inflatie zullen geconfronteerd worden. Dit hoeft zich niet automatisch te vertalen naar steeds slechtere beurkoersen. Uit een studie van de internationale vermogensbeheerder Schroders blijkt dat in de meeeste scenario’s de opbrengsten van Amerikaanse aandelen op jaarbasis de inflatie overtreffen. Betreffende Europese en andere aandelen beschikken we helaas niet over een gedetailleerde studie.
Hoe kunt u zich beschermen tegen inflatie?
De hoge inflatie tast onze koopkracht aan, als consument worden we er zeker niet beter van. Spaarboekjes leveren niet veel op. De overheid profiteert van de hoge inflatie via de BTW-inkomsten en via de personenbelasting.
De consument wordt uiteraard ontmoedigd door de hoge inflatie. Vele consumptie-aandelen lijden daar onder. Andere bedrijfssectoren profiteren wél van de inflatie, zoals: energiebedrijven en onderhoudsbedrijven, vastgoedvennootschappen met lage schuldgraad, producenten van grondstoffen en materialen, mijnbouw, industriële en edelmetalen, bedrijven gespecialiseerd in basic levensmiddelen, nutsbedrijven, distributie van energie en water, financierings- verzekeringsmaatschappijen, private bedrijven in de gezondheidszorg, farmareuzen.
Beleg overwegend in Amerikaanse aandelen
De economie in de VS is minder direct blootgesteld aan de Oekraïne-oorlog. Amerikaanse bedrijven zijn al jaren winstgevender dan Europese. Ze hebben hun winst per aandeel sinds 2010 zien verdubbelen, in vergelijking met +60% voor Europese bedrijven (volgens Morgan Stanley).
Amerikaanse bedrijven meer prijszettingsmacht hebben (volgens Zwitsers vermogensbeheerder UBS). Ten eerste omdat de VS sterker vertegenwoordigd zijn in sectoren met beschermde know how, zoals farma en technologie. UBS wijst ook op de snellere afbrokkeling van de macht van de werknemersvakbonden in de VS, sinds de jaren ‘80. Voor Amerikaanse werknemers is dit geen goed nieuws, maar voor beleggers staan de VS er structureel beter voor dan Europa, Azië en andere geïndustrialiseerde landen.
Beleg in bedrijven met veel prijszettingsmacht
Volgens de superbelegger Warren Buffett is prijszettingsmacht het belangrijkste criterium voor zijn eigen beleggingen, hiermee hebben bepaalde bedrijven een concurrentievoordeel ten opzichte van tegenstrevers. De vraag is hoe lang dat ze voordeel kunnen vasthouden op de langere termijn.
De economic moat rating helpt om aandelen te ontdekken van bedrijven die meer dan andere in staat zijn om periodes van economische neergang goed te doorstaan en hun concurrentievoorsprong ook in moeilijke tijden kunnen vasthouden. De kunst bestaat er in om dergelijke aandelen tegen een interessante beurskoers in te kopen.
De Groene Paradox
De ‘groene paradox’ is een fenomeen waar beleggers hun voordeel kunnen mee doen. Het concept groene paradox werd gelanceerd door Hans-Werner Sinn in zijn gelijknamig boek. Hij stelt vast dat de ontwikkeling van een nieuwe en groene infrastructuur in een eerste fase onvermijdelijk zeer energie-intensief zal zijn, waarbij fossiele energie niet te vermijden is. Hierdoor zou de CO2-uitstoot tijdelijk nog verhoogd kunnen worden.
Niet alleen de nieuwe groene infrastructuur maar ook de voorgenomen energietransitie zal veel grondstoffen en hoge budgetten vereisen. Volgens Larry Fink, CEO van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, betekent de shift naar een groene economie voor investeerders en beleggers “the greatest opportunity of our lifetime”.
Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kan het samenlopen van een krapper aanbod en een gestegen vraag door de ontwikkeling van een nieuwe, groene infrastructuur aanleiding geven tot een supercyclus in de grondstoffenprijzen. Aangezien de grondstoffenmarkten zeer speculatief zijn, dienen beleggers toch de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen.
Welke beleggingsfondsen beschermen u best tegen inflatie?
CapitalPlan kan u via zijn gereputeerde partners meer dan 3000 beleggingsfondsen, trackers, aandelen en obligaties aanbieden. Wij begeleiden u bij het samenstellen van uw portefeuille. Aarzel niet om ons naar meer informatie te vragen.
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.