Super Mario aarzelt niet

Super Mario aarzelt niet

supermarioDe recen­te uit­spra­ken van ECB-pre­si­dent Mario Drag­hi wor­den op de beur­zen enthou­si­ast ont­haald. Drag­hi is bereid om nog meer te doen om de eco­no­mie in de euro­zo­ne er boven­op te hel­pen. Voor het Euro­par­le­ment gaf hij aan dat hij in maart waar­schijn­lijk meer maat­re­ge­len zal bekend maken. Die maat­re­ge­len kun­nen vari­ë­ren van meer kwan­ti­ta­tie­ve ver­rui­ming tot het ver­der ver­la­gen van de de nega­tie­ve ren­te voor ban­ken die gelddeposito’s uit­zet­ten bij de ECB.

De beleg­gers wogen de woor­den van de Ita­li­aan op een goud­schaal­tje. Bij de vori­ge ver­ga­de­ring van de ECB hint­te Drag­hi al op moge­lij­ke extra sti­mu­le­ring bij de ver­ga­de­ring in maart. Hij liet toen weten dat de ECB het mone­tai­re beleid in maart opnieuw zou bekij­ken, en ‘moge­lijk ook her­zien’. Drag­hi her­haal­de die zin­sne­de van­mid­dag. Vol­gens de ECB-voor­man bekij­ken de cen­tra­le ban­kiers twee zaken: ener­zijds de invloed van te lage infla­tie op lonen, prij­zen en infla­tie­ver­wach­tin­gen. En ander­zijds de invloed van de recen­te tur­bu­len­tie op de finan­ci­ë­le mark­ten op de mone­tai­re sti­mu­le­ring van het finan­ci­ë­le sys­teem en ban­ken. Mocht een van bei­de risico’s inhou­den voor de prijs­sta­bi­li­teit in de euro­zo­ne, dan ‘zul­len we niet aar­ze­len om in te grij­pen’. Daar­mee gaf Drag­hi aan even­tu­eel in maart meer maat­re­ge­len te onthullen.

Waar Mario schrik van heeft is dat de dalen­de olie­prij­zen voor onge­wens­te defla­toi­re kun­nen zor­gen in Euro­pa. De euro ging iets lager na de uit­spra­ken van Drag­hi. In decem­ber vorig jaar bracht de ECB de depo­si­to­ren­te ver­der omlaag tot minus 0,3%. Ook werd het opkoop­pro­gram­ma voor obli­ga­ties met mini­maal zes maan­den ver­lengd tot maart 2017. De ECB koopt maan­de­lijks voor €60 mil­jard aan schuld­pa­pier op. Drag­hi ver­de­dig­de dat inkoop­pro­gram­ma van­mid­dag. “Het heeft goed gewerkt”, aldus de Ita­li­aan­se ECB-voor­man. De zor­gen over de wereld­eco­no­mie zijn de afge­lo­pen tijd toe­ge­no­men en in som­mi­ge opko­men­de mark­ten zijn nieu­we pro­ble­men aan het licht geko­men. Dat kan op kor­te ter­mijn tegen­wind ople­ve­ren, aldus Drag­hi. Dit moet van dicht­bij gemo­ni­t­ord wor­den, meent hij.

De ECB-voor­zit­ter ging ook in op het ver­haal dat de ECB in gesprek zou zijn met de Ita­li­aan­se over­heid over het opne­men van pak­ket­jes ‘slech­te lenin­gen’ op de bank­ba­lan­sen in Ita­lië in het opkoop­pro­gram­ma. Vol­gens Drag­hi lopen er geen gesprek­ken tus­sen de cen­tra­le bank en de Ita­li­aan­se rege­ring. “Zijn er gesprek­ken gaan­de? Niet dat ik weet”, zei Drag­hi. Vol­gens Reu­ters is de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank in gesprek met de Ita­li­aan­se over­heid om niet-ren­de­ren­de lenin­gen van Ita­li­aan­se ban­ken over te nemen of te accep­te­ren als onder­pand voor liqui­di­tei­ten. Ita­li­aan­se ban­ken heb­ben zo’n €360 mrd aan slech­te lenin­gen op hun balans staan, waar ze van­af wil­len om de kre­diet­ver­le­ning in het land een sti­mu­lans te kun­nen geven.

Eind janu­a­ri bereik­te de Ita­li­aan­se over­heid een akkoord met de Euro­pe­se Com­mis­sie om ban­ken van hun slech­te lenin­gen af te hel­pen. Ita­lië mag in dat kader staats­ga­ran­ties afge­ven voor niet-ach­ter­ge­stel­de schuld op voor­waar­de dat die garan­ties ‘markt­con­form’ wor­den geprijsd. De ECB daar­en­te­gen kan in het kader van het opkoop­pro­gram­ma alleen obli­ga­ties kopen met een bepaal­de kre­diet­waar­dig­heid. Dat bete­kent dat zij alleen de ‘vei­lig­ste’ tran­ches van her­ver­pak­te lenin­gen mag aan­ko­pen. Maan­dag ver­tel­de Drag­hi dat hij niet over­weegt die tran­ches in de boe­ken te nemen. Wel zul­len ze als onder­pand wor­den geac­cep­teerd voor liqui­di­tei­ten, zo beves­tig­de Drag­hi. Dit wordt door de finan­ci­ë­le mark­ten als gerust­stel­lend erva­ren. De Ita­li­aan­se ban­ken en de bank­aan­de­len beho­ren tot de groot­ste beurs­stij­gers van de afge­lo­pen dagen. Bron­nen: fd, dft