22 nov Trump en financials
De belangstelling van beleggers voor de financiële sector is weer helemaal terug, ondanks of net dankzij Trump. De S&P Financials-index is in de afgelopen maanden van onder de 300 punten (eind juni) tot meer dan 367 punten gestegen. De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS gaf de markten nieuwe hoop op groei, op aantrekkende inflatie, en op een afgenomen wildgroei van de regelgeving voor de financiële sector.
Banken zijn de belangrijkste drijvende kracht geweest achter de performance van de financiële sector. Bovendien is de vastgoedsector eerder dit jaar afgesplitst uit de meest gebruikte indices van deze sector, merken de specialisten op. Banken voeren meer dan ooit de boventoon in deze sector, en zij hebben een sterke correlatie met de inflatieverwachtingen. De banken hebben in de afgelopen jaren sterk in de kosten gesneden om dalende rentemarges op te vangen. Tegelijkertijd bouwden ze hun kapitaalreserves op. De financierings- en vermogensposities van banken zijn rentegevoelig. Een stijging van de rente zou goed zijn voor hun winstgevendheid. Vandaar de rally in bankaandelen die we gezien hebben toen de Amerikaanse rente begon te stijgen na de verkiezingen. Men verwacht ook minder regelgevende druk voor de banken en meer overheidsuitgaven om de economische groei te stimuleren. In Europa zijn gelijkwaardige koersoplevingen merkbaar maar de rente stijgt hier in mindere mate. Een hogere bedreiging voor de Europese banken uit van juridische procedures en politieke risico’s, merken de specialisten op.
Trump gaat de belastingen verlagen, investeringen doen in infrastructuur en de regelgeving voor de financiële sector serieus verminderen. Dit verwacht men toch. De meeste Amerikaanse bankanalisten verwachten dat dit 2 á 3 renteverhogingen met zich zal meebrengen, te beginnen in december. De lange termijn rente anticipeert daar nu al op. Banken maar ook levensverzekeraars profiteren van de hogere lange rente. Deze laatsten zijn nog steeds aantrekkelijk geprijsd op de beurzen. Fintech is eveneens een interessante trend. Banken zullen aanzienlijke investeringen doen in IT, in de komende 5 à 10 jaar. Dit biedt groeikansen voor IT toeleveranciers van de financiële sector. De vergrijzing zal met zich mee brengen dat pensioenplannen en levensverzekeringen steeds meer in trek komen, en ook dit resulteert in vraag naar nieuwe IT-toepassingen.
De financiële sector staat dus terug volop in de focus. Amerikaanse financials bieden echter een extra dimensie, namelijk een dollardimensie. De dollar is immers aan een come back begonnen. Dit heeft te maken met het totale bedrag aan uitstaande dollarleningen buiten de VS. Dat bedrag draait in totaal zo rond de 10.000 miljard dollar. Vele van die leningen zijn aangegaan om in andere munten, met een hoger rendement te beleggen. Meerdere van die speculanten kijken nu tegen een steeds sneller stijgend valutaverlies aan. Tegelijkertijd heeft de Fed door de stijgende inflatieverwachtingen geen andere keuze dan de rente te verhogen. Dit lokt winstnames uit, en ook “short squeezes”. Speculanten sluiten hun posities, waarbij ze dollars terugkopen en lokale valuta verkopen. Een strategische terugtocht dus, die leidt tot een verder stijgende dollar. Amerikaanse financials hebben de wind dubbel in de rug: ze profiteren én van het Trump-effect én van de dollar.