23 mrt Vals, valser, Valeant
Met 88% is de koers van Valeant in elkaar gedonderd in de afgelopen maanden. Valeant is een schoolvoorbeeld van dubieus ondernemerschap en schijnheiligheid. Het farmaconcern gaf maandag toe zijn omzet opgeblazen te hebben via een geheim partnerbedrijf dat verzekeraars en patiënten geld uit de zakken klopte. Valeant-topman Michael Pearson, afkomstig van McKinsey, ruimt het veld. Valeant beschuldigt voormalig cfo Howard Schiller van ‘onbehoorlijk gedrag’.
Valeant was een controversiële overnamemachine. Het bedrijf trok de broekriem flink aan bij overgenomen organisaties. Budgetten voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen werden teruggeschroefd. Valeant verhoogde de prijzen van de oude geneesmiddelen en speelde zijn marktdominantie listig uit, ten koste van de patiënten. ‘Financial engineering’ was belangrijker dan de ontwikkeling van geneesmiddelen.
Het Canadees-Amerikaanse bedrijf deed elk jaar tientallen acquisities, die grotendeels werden gefinancierd met geleend geld. Hebzucht en gretigheid van beleggers joeg de beurskoers omhoog, waardoor het bedrijf en de bestuurders het complexe kaartenhuis konden uitbouwen. Het was geen geheim dat het bedrijf werkte met uitbundige prikkels om het management tot indrukwekkende omzetprestaties te bewegen. Het bedrijf verhuisde het hoofdkantoor naar Canada om de belastingsdruk te reduceren. Signalen te over dus, maar beleggers konden de verleiding niet weerstaan.
Terugkijkend vindt de board van Valeant nu zelf dat het bedrijf ongezond leefde. In de mededeling van maandag valt op dat het bedrijf stelt dat ‘de toon aan de top’ van de organisatie niet deugde. Verder wordt gewezen naar de ‘prestatiegerichte omgeving’ bij het bedrijf. Valeant suggereert dat er een verband is met het creatieve boekhouden dat is vastgesteld.
Pensioenbelegger APG zegt ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de gebeurtenissen. Onaangenaam, zonder twijfel. Maar verrast? De agressieve bedrijfscultuur kan toch moeilijk onbekend geweest zijn bij Nederlandse pensioenbeleggers, zeker bij degenen die zelf in de medische wereld actief zijn. De vraag is niet zozeer of beleggers het complexe bedrijf konden doorgronden, maar of ze dat wel wilden. Bron: Gerben van der Marel, correspondent van het FD in New York.