25 feb Verkopen omwille van Coronavirus?
Vele beleggers vragen het zich af: is de onzekerheid over de economische gevolgen van het coronavirus een voldoende reden is om aandelen te verkopen? Volgens Warren Buffett vormen de huidige koerscorrecties koopgelegenheden voor kwaliteitsaandelen. Bij de gevestigde vermogensbeheerders vinden we uiteenlopende meningen terug.
Meesterbelegger Warren Buffett, CEO van Berkshire Hathaway, is één van de rijkste mensen ter wereld. Volgens hem is de huidige beurscorrectie juist een goed moment zijn om aandelen te kopen van rendabele bedrijven, dankzij de lagere koersen.Buffett lichtte dat vorige maandag toe aan de nieuwszender CNBC. De bedrijfsvooruitzichten voor de lange termijn zijn volgens hem niet zo heel veel zijn veranderd sinds het uitbreken van het Covid19 virus. Beleggers moeten immers op lange termijn denken, aldus Buffett. Beleggers kijken beter niet teveel naar de dagelijkse krantenkoppen wanneer ze beursbeslissingen nemen voor de lange termijn, aldus Buffett.
Volgens JP Morgan, Citigroup en een paar andere internationale grootbanken neemt de belegger maar beter het zekere voor het onzekere. De analisten van JP Morgan bijvoorbeeld, denken dat het aantal besmettingen met het coronavirus terug zal toenemen als de fabrieken in China weer opengaan. Dit weekend werd echter bekend dat Chinese bedrijven hun fabrieken om gezondheidsoverwegingen juist langer gesloten willen houden. Maar ook die keuze is niet gunstig, denkt
JP Morgan. Want de voortgezette sluiting van deze fabrieken zal de Chinese economie treffen en op termijn ook de wereldeconomie. China is namelijk goed voor ongeveer 16 procent van het wereldwijde bbp. JP Morgan adviseert daarom om het aandelenbelang terug te brengen. Dat doet de zakenbank zelf in haar beleggingsportefeuille, al blijft zij toch méér dan gemiddeld in aandelen beleggen. De “overgewogen” positie wordt echter teruggebracht van 7 naar 5 procent.
Daarnaast brengt de bank haar “onderweging” in bedrijfsobligaties terug van ‑7 naar ‑5 procent.
De vermogensbeheerder Robeco ziet het anders. Robeco volgt JP Morgen wel tot op zekere hoogte, namelijk in zoverre het coronavirus zowel de Chinese als de wereldwjde groei kan frustreren, maar komt desondanks toch tot andere tactische afwegingen. Robeco stelt dat men steeds gepast voorzichtig moet zijn ten aanzien van risicovolle assets, maar dat betekent niet “dat we uitgesproken negatief zijn over aandelen”. Robeco geeft drie argumenten:
1. Zo snel een dreigende epidemie ingedamd is, zet het herstel (op de markten) zich snel in. Om die reden ziet Robeco geen majeure verstoring van de wereldwijde supply chain.
2. Vooraleer de uitbraak van het coronavirus en feit was, had de wereldeconomie reeds een sterk herstel laten zien, zoals bleek uit de wereldwijde PMI-index.
3. Tot slot is de Citi Global Economic Surprise Index in positieve zin veranderd, deze staat op het hoogste niveau in bijna twee jaar. Tegelijkertijd zijn de winstverwachtingen sterk verbeterd; deze zijn in opkomende landen nu zelfs beter dan in de VS. Op langere termijn welteverstaan.
Het ondersteunende beleid van de centrale banken helpt ook. De korte rente blijft laag en centrale banken kopen opnieuw activa op. De Chinese centrale bank geeft aanvullende ondersteuning om de eigen interne economie te behoeden.
Ondertussen staat het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna klaar om zijn vaccin tegen het coronavirus te testen. Het aandeel Moderna schoot op enkele dagen omhoog van 18$ naar 22,79$. Moderna heeft een eerste batch verzonden naar het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) die de test zal uitvoeren. Bij een 20-tal gezonde vrijwilligers wordt nagegaan of het vaccin veilig is en een immuuunreactie oproept die nodig is ter bescherming tegen het virus. De test gaat waarschijnlijk in april van start, amper drie maanden nadat de genetische code van het virus is blootgelegd. Als dat lukt zou dat volgens Anthony Fauci, directeur van NIAID, een wereldprimeur zijn.