Verkopen omwille van Coronavirus?

Verkopen omwille van Coronavirus?

Vele beleg­gers vra­gen het zich af:  is de onze­ker­heid over de eco­no­mi­sche gevol­gen van het coro­na­vi­rus een vol­doen­de reden is om aan­de­len te ver­ko­pen? Vol­gens War­ren Buf­fett vor­men de hui­di­ge koers­cor­rec­ties koop­ge­le­gen­he­den voor kwa­li­teits­aan­de­len. Bij de geves­tig­de ver­mo­gens­be­heer­ders vin­den we uit­een­lo­pen­de menin­gen terug.

Mees­ter­be­leg­ger War­ren Buf­fett, CEO van Berk­shi­re Hat­ha­way, is één van de rijk­ste men­sen ter wereld. Vol­gens hem is de hui­di­ge beurs­cor­rec­tie juist een goed moment zijn om aan­de­len te kopen van ren­da­be­le bedrij­ven, dank­zij de lage­re koersen.Buffett licht­te dat vori­ge maan­dag toe aan de nieuws­zen­der CNBC. De bedrijfs­voor­uit­zich­ten voor de lan­ge ter­mijn zijn vol­gens hem niet zo heel veel zijn ver­an­derd sinds het uit­bre­ken van het Covid19 virus. Beleg­gers moe­ten immers op lan­ge ter­mijn den­ken, aldus Buf­fett. Beleg­gers kij­ken beter niet teveel naar de dage­lijk­se kran­ten­kop­pen wan­neer ze beurs­be­slis­sin­gen nemen voor de lan­ge ter­mijn, aldus Buffett.

 

Vol­gens JP Mor­gan, Citigroup en een paar ande­re inter­na­ti­o­na­le groot­ban­ken neemt de beleg­ger maar beter het zeke­re voor het onze­ke­re. De ana­lis­ten van JP Mor­gan bij­voor­beeld, den­ken dat het aan­tal besmet­tin­gen met het coro­na­vi­rus terug zal toe­ne­men als de fabrie­ken in Chi­na weer open­gaan. Dit week­end werd ech­ter bekend dat Chi­ne­se bedrij­ven hun fabrie­ken om gezond­heids­over­we­gin­gen juist lan­ger geslo­ten wil­len hou­den. Maar ook die keu­ze is niet gun­stig, denkt
JP Mor­gan. Want de voort­ge­zet­te slui­ting van deze fabrie­ken zal de Chi­ne­se eco­no­mie tref­fen en op ter­mijn ook de wereld­eco­no­mie. Chi­na is name­lijk goed voor onge­veer 16 pro­cent van het wereld­wij­de bbp. JP Mor­gan advi­seert daar­om om het aan­de­len­be­lang terug te bren­gen. Dat doet de zaken­bank zelf in haar beleg­gings­por­te­feuil­le, al blijft zij toch méér dan gemid­deld in aan­de­len beleg­gen. De “over­ge­wo­gen” posi­tie wordt ech­ter terug­ge­bracht van 7 naar 5 procent.
Daar­naast brengt de bank haar “onder­we­ging” in bedrijfs­obli­ga­ties terug van ‑7 naar ‑5 procent.

De ver­mo­gens­be­heer­der Robe­co ziet het anders. Robe­co volgt JP Mor­gen wel tot op zeke­re hoog­te, name­lijk in zover­re het coro­na­vi­rus zowel de Chi­ne­se als de wereld­w­j­de groei kan frus­tre­ren, maar komt des­on­danks toch tot ande­re tac­ti­sche afwe­gin­gen. Robe­co stelt dat men steeds gepast voor­zich­tig moet zijn ten aan­zien van risi­co­vol­le assets, maar dat bete­kent niet “dat we uit­ge­spro­ken nega­tief zijn over aan­de­len”. Robe­co geeft drie argumenten:

1. Zo snel een drei­gen­de epi­de­mie inge­damd is, zet het her­stel (op de mark­ten) zich snel in. Om die reden ziet Robe­co geen majeu­re ver­sto­ring van de wereld­wij­de sup­ply chain.
2. Voor­al­eer de uit­braak van het coro­na­vi­rus en feit was, had de wereld­eco­no­mie reeds een sterk her­stel laten zien, zoals bleek uit de wereld­wij­de PMI-index.
3. Tot slot is de Citi Glo­bal Eco­no­mic Sur­pri­se Index in posi­tie­ve zin ver­an­derd, deze staat op het hoog­ste niveau in bij­na twee jaar. Tege­lij­ker­tijd zijn de winst­ver­wach­tin­gen sterk ver­be­terd; deze zijn in opko­men­de lan­den nu zelfs beter dan in de VS. Op lan­ge­re ter­mijn welteverstaan.

Het onder­steu­nen­de beleid van de cen­tra­le ban­ken helpt ook. De kor­te ren­te blijft laag en cen­tra­le ban­ken kopen opnieuw acti­va op. De Chi­ne­se cen­tra­le bank geeft aan­vul­len­de onder­steu­ning om de eigen inter­ne eco­no­mie te behoeden.

Onder­tus­sen staat het Ame­ri­kaan­se bio­tech­be­drijf Moder­na klaar om zijn vac­cin tegen het coro­na­vi­rus te tes­ten. Het aan­deel Moder­na schoot op enke­le dagen omhoog van 18$ naar 22,79$. Moder­na heeft een eer­ste batch ver­zon­den naar het Nati­o­nal Insti­tu­te of Aller­gy and Infec­tious Disea­ses (NIAID) die de test zal uit­voe­ren. Bij een 20-tal gezon­de vrij­wil­li­gers wordt nage­gaan of het vac­cin vei­lig is en een immuuun­re­ac­tie oproept die nodig is ter bescher­ming tegen het virus. De test gaat waar­schijn­lijk in april van start, amper drie maan­den nadat de gene­ti­sche code van het virus is bloot­ge­legd. Als dat lukt zou dat vol­gens Antho­ny Fau­ci, direc­teur van NIAID, een wereld­pri­meur zijn.